Espressoare si cafetiere

Cum alegem un espressor de top

Cuprins

Daca esti genul de persoana care cunoaste toate tipurile de cafea, toate cafenelele din oras si obisnuieste sa le viziteze des doar pentru a bea un espresso adevarat, atunci ai nevoie neaparat de un espressor!

Cafeaua espresso este clar cea mai buna. Tare si aromat, un espresso iti va da in fiecare dimineata impulsul de care ai nevoie. Fie ca vorbim de o cafea sucrta spumoasa, cafea cu textura caramelizata, caffe latte sau cappucino, toate pot fi preparate cu un espressor de calitate.

Exista multe tipuri de espressoare: espressoare cu rasnita incorporata, espressoare de tip barista capabile sa prepare atat espresso cat si cafea normala si espressoare care functioneaza doar pe baza de capsule. Majoritatea dintre ele sunt capabile sa prepare doua cesti de espresso odata.

Un espressor cu rasnita incorporata pe langa costurile reduse ale cafelei (cafeaua boabe va fi intotdeauna mai ieftina), vine si cu avantajul ca vei bea intotdeauna o cafea proaspat rasnita extrem de aromata. Dezavantajul unui astfel de espressor este ca la majoritatea modelelor incarcarea se face doar cu cafea boabe, nefiind astfel posibil sa folosesti cafea gata rasnita.

Espressoarele de tip barista sunt cele mai complete si cele mai bune in opinia mea. Pe langa faptul ca poti opta pentru un espresso puternic sau pentru o cafea lunga, un astfel de espressor vine cu diverse accesorii care iti permit sa folosesti si capsule sau cialde pentru prepararea cafelei. Daca in majoritatea cazurilor capsulele trebuie sa aiba acelasi producator ca espressorul pentru a fi compatibile, cialdele sunt universale si se gasesc pe piata romaneasca la preturi mici. Dezavantajul unui espressor de tip barista este dat de faptul ca nu poate macina cafeaua.

Espressoarele care functioneaza strict pe baza de capsule, exceptand cateva modele ale producatorilor renumiti, sunt destul de proaste si au preturi foarte ridicate. Acest tip de espressor poate fi utilizat doar impreuna cu capsulele oferite de producator care deasemenea sunt foarte scumpe. Pe langa pretul mare al aparatului, o ceasca de cafea va ajunge la un pret sensibil egal cu espresso-ul baut intr-o cafenea iar calitatea va fi mai slaba.

Dar cum alegem un espressor de top?

Trebuie sa tii cont de cateva caracteristici de baza universal valabile indiferent de tipul de espressor pe care-l doresti. Caracteristici despre care voi vorbi pe larg in randurile ce urmeaza.

Presiunea
Presiunea unui espressor este de departe prima caracteristica la care sa te uiti atunci cand doresti sa faci o achizitie. Aceasta se masoara in bari si trebuie sa fie prezenta in caseta tehnica a oricarui espressor.
Cu cat presiunea va fi mai mare, cu atat mai concentrata va fi cafeaua preparata de espressorul in cauza.
In functie de bugetul disponibil, sfatul meu este sa optezi pentru un espressor cu o presiune de 15 bari sau mai mare. Chiar daca 15 bari presiune poate parea foarte mult, trebuie sa stii aceea este presiunea din boiler, in realitate, peste cafea apa va veni cu o presiune putin peste jumatatea cifrei.

Puterea
Spre deosebire de alte aparate din bucatarie, in cazul unui espressor puterea nu este extrem de importanta. Singurul avantaj pe care il are un aparat cu o putere mai mare fata de altul cu putere ceva mai mica este ca apa se va incalzi mai rapid si totodata cafeaua va fi preparata mai rapid. Vorbim insa de o diferenta de doar cateva secunde, maxim zeci de secunde, motiv pentru care nu recomand sa investesti mult intr-un espressor doar pentru ca are putere mare.
In cazul espressoarelor cu rasnita incorporata se schimba putin lucrurile. Cu cat puterea va fi mai mare cu atat cafeaua va fi macinata mai bine si mai fin. La fel insa, diferentele nu sunt sesizabile.

Capacitatea rezervorului
Capacitatea rezervorului de apa al espressorului nu consider a fi un criteriu extrem de important insa daca esti comod te poate ajuta.
Cu cat rezervorul va fi mai capacitativ cu atat mai rare vor fi reumplerile. Un rezervor cu o capacitate de 1.5 litri consider a fi suficient.
Recomand sa se foloseasca doar apa plata, astfel cafeaua va avea un gust mai bun si durata de viata a espressorului se va prelungi considerabil evitand depunerile de calcar.
Atentie mare, ai grija ca intotdeauna sa existe apa in rezervor. Pornirea espressorului fara apa poate cauza daune ireversibile pompei de presiune. Daca espressorul nu este dotat cu indicator de reumplere al rezervorului verifica-l periodic pentru a te asigura ca are intotdeauna apa.

Capacitatea compartimentului de cafea
Capacitatea compartimentului de cafea al unui espressor variaza in functie de tip si model.
Espressoarele cu rasnita incorporata de bucura in general de compartimente mai mare in jurul a 200 grame in timp ce un espressor de tip barista are compartimentul mic fiind necesara umplerea dupa prepararea fiecarei cafele.

Dispozitivul de spumare
Unui espressor adevarat dispozitivul de spumare nu ar trebui sa-i lipseasca.
Un caffe latte fara spuma nu are nici un farmec. Asadar asigura-te ca espressorul ales beneficiaza de un astfel de dispozitiv de spumare.

Materialul de constructie al rasnitei
In cazul espressoarelor cu rasnita incorporata, materialul de constructie al rasnitei este extrem de important. Personal consider ca cel mai bine ar fi aceasta sa fie facuta din material ceramic insa si cele din otel inoxidabil sunt de calitate.

Functii

Functiile prezente in meniul unui espressor pot fi dintre cele mai diverse. Unele aparate se bucura chiar de display LED si meniuri complexe.
Functie de pornire/oprire programabile, functie de indicare a nivelului scazut al apei din rezervor, functie de economisire energie, oprire automata, functie autocuratare sau setarea nivelelor de macinarea a cafelei in cazul modelelor cu rasnita incorporata, toate sunt functii ce se pot regasi in meniul aparatelor si sunt extrem de utile.

Designul

Ca si in cazul parametrilor mentionati mai sus, si in cazul designul conteaza tipul de espressor despre care vorbim.
Daca espressoarele ce functioneaza doar pe baza de capsule si cele de tip barista sunt cele mai mici, cele cu rasnita incorporata au in general dimensiuni mai mari integrand tehnologii mai complexe.
Exista aparate de espresso cu design stilizat, modern sau design retro in diverse nuante de culoare pe gustul fiecaruia. Un asemenea aparat va avea insa intotdeauna un pret mai mare fata de un aparat fara design spectaculos.
Daca tii la aspectul bucatariei tale si esti dispus sa scoti ceva mai mult din buzunar cu siguranta vei gasi un espressor pe gustul tau!

Alte criterii

Cu cat aparatul de espresso are mai mult componente detasabile, cu atat mai bine. In general espressoarele se pot demonta aproape in totalitate pentru o curatare adecvata. Verifica deasemenea ca accesoriile principale sa fie compatibile cu masina de spalat vase astfel incat sa nu depui efort pentru curatarea lor care este destul de minutioasa.
Garantia si service-ul oferit de producator sunt alte criterii importante. Cauta sa cumperi un espressor produs de un brand cu renume in bransa. Astfel vei avea o garantie indelungata si un service bun.

Sperand ca acest ghid informativ ti-a fost de folos si macar a clarificat cateva aspecte nu ramane decat sa-ti urez succes in alegerea unui espressor care sa-ti preparare o cafea savuroasa in fiecare dimineata!

Espressoare de top recomandate

1. Espressor automat Delonghi Magnifica ESAM3000B, 1450W, 1.8 l, Negru

Espressor-automat-Delonghi-Magnifica-ESAM3000B

“CRF Technology” Compact Reliable Fresh – Prin acest sistem boabele de cafea sunt macinate instantaneu garantand astfel o cafea plina de savoare la o temperatura ideala.
Tehnologie thermoblock patentata: mentine espresso la temperatura constanta si ideala
Cappuccino System: dispozitiv ce mixeaza vapori, aer si lapte preparand o spuma densa pentru cappuccino
Termostat electronic pentru vapori si cafea
Emisie de vapori reglabila
Dispensor cafea reglabil – Rasnita de cafea integrata foarte silentioasa cu 13 functii

Vezi review complet | Vezi detalii si pret

2. Espressor automat Philips Saeco Intelia HD8751/19, Dispozitiv spumare, Rasnita ceramica, Autocuratare, 15 Bar, 1.5 l, Negru

Espressor-automat-Philips-Saeco-Intelia

Cafea fara asteptare gratie boilerului de incalzire rapida.
Spuma delicioasa de lapte gratie sistemului Classic de spumare a laptelui.
Autocuratarea si detartrarea
– Gratie ciclurilor de curatare si detartrare automata, vi se garanteaza bucurie perfecta zi de zi si longevitate maxima pentru espressorul dumneavoastra.
Rasnite ceramice de cafea – Espresso si cafea lunga
Sistem de pre-fierbere – Grup detasabil pintr-un singur clic
Interfata utilizata cu coduri de culori – Afisaj cu LED, larg si luminos
Curatare usoara gratie componentelor lavabile in masina

Vezi review complet | Vezi detalii si pret

3. Espressor Krups Espresseria Automatic EA8108, 1.6L, 15 bari, Negru

espressor-krupsAcest espressor poate fi folosit cu usurinta avand un design clasic, dar totodata elegant potrivit fiecarei locuinte. Comenzi intuitive si usor de folosit. Posibilitatea de a va prepara cafeaua dupa propriul gust: alegerea cantitatii dorite, 2 niveluri pentru taria cafelei, cantitate ajustabila de cafea (3 niveluri).

Krups va garanteaza gustul intens si o calitate superioara a cafelei de zi cu zi. Krups este singurul brand care foloseste aceast sistem: capul de infuzare este pozitionat in centrul sistemului thermoblock  pentru a preveni pierderile de caldura. KRUPS garanteaza cantitatea exacta de cafea in camera de percolare indiferent de calitatea boabelor folosite. Pentru un gust intens si plin de savoare.

Vezi review complet | Vezi detalii si pret

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button