Calitatea aerului

Cum alegi cel mai bun dezumidificator de aer pentru acasa

Cuprins

Cel mai bun dezumidificator de aerUmiditatea din aer are o foarte mare legatura cu modul in care ne simtim. Avand in vedere ca nu putem controla poluarea din aerul pe care il respiram afara, putem insa face ceva cu aerul pe care il respiram acasa. Un aer interior cu multi vapori de apa nu numai ca ne face sa ne simtim inconfortabil ci ne afecteaza si sanatatea prin faptul ca ajuta la multiplicarea virusurilor si bacteriilor. Cu totii stim ca mucegaiul si igrasia se dezvolta daca este umezeala prea mare intr-o camera neventilata corespunzator.

Vestea buna este ca putem sa avem mai mult grija de noi prin achizitionarea unui dezumidificator potrivit locuintei noastre. Dar cum alegi cel mai bun dezumidificator pentru acasa? In continuare, iti voi prezenta criteriile care sa te ajute sa alegi cel mai bun dezumidificator pentru acasa.

Capacitatea unui dezumidificator pentru acasa

Primul criteriu dupa care sa te orientezi cand vrei sa alegi cel mai bun dezumidificator pentru acasa este capacitatea produsului. Trebuie sa stii cati metri patrati are incaperea unde vrei sa il instalezi deoarece capacitatea unui dezumidificator este in stransa legatura cu suprafata pe care o are de acoperit.Degeaba cumperi un dezumidificator de calitate daca puterea lui este prea mica pentru a acoperi o incapere foarte mare.

De asemenea, conteaza si procentul de umezeala care este de obicei in camera respectiva. Cu cat umezeala este mai mare cu atat mai multa apa va colecta dezumidificatorul motiv pentru care iti trebuie un produs care sa aiba o capacitate de dezumidificare de cativa litri pe zi.

Rezervor condens dezumidificator casnicIn general, dezumidificatoarele casnice au dimensiunea direct proportionala cu puterea sa. Adica un dezumidificator mare va avea o capacitate mare de colectare si va face fata unei suprafeti destul de mari. Aceasta regula nu este general valabila. Pe masura ce evolueaza tehnologia, companiile producatoare de dezumidificatoare de interior incearca sa incorporeze o putere mare la un ambalaj cat mai compact.

Capacitatea de dezumidificare variaza de la 7l/zi pana la 20l/zi. Dupa cum observi, intervalul este foarte mare astfel incat oricine sa gaseasca un dezumidificator pentru acasa care sa i se potriveasca. Cele mai ieftine dezumidificatoare pot acoperi o suprafata de 15 mp insa pe masura ce creste pretul creste si suprafata pe care o pot acoperi eficient.

Este bine sa achizitionezi un dezumidificator care acopera o suprafata un pic mai mare decat cea pe care o ai tu acasa pentru a fi sigur ca produsul este eficient. Uneori se mai intampla ca producatorii sa afiseze in specificatiile dezumidificatorului casnici valori optimiste. Poate ca produsul are puterea de a dezumidifica aerul dintr-o incapere cu suprafata maxima specificata in descriere insa asta nu inseamna ca o face si eficient.

Pe langa capacitatea de dezumidificare este indicat sa verifici si capacitate de colectare. Capacitatea de colectare vorbeste despre volumul de apa care se poate acumula in recipientul de colectare. Practic un dezumidificator de interior extrage vaporii de apa din aerul din camera iar acea apa trebuie colectata undeva. Trebuie sa alegi un dezumidificator pentru acasa care sa aiba un recipient de stocare de minimum 1,5 L. Cu cat acest recipient este mai mare cu atat mai bine.

Totusi, pe masura ce creste volumul recipientului de stocare va creste atat pretul de achizitie al dezumidificatorului casnic cat si dimensiunea produsului. O data ce recipientul s-a umplut trebuie sa il deconectezi de la aparat si sa te duci sa il golesti. Pentru a face cat mai putine drumuri pentru a-l goli ai nevoie de un recipient de stocare suficient de mare. Daca umezeala din camera nu este exagerat de mare atunci se va umple recipientul de colectare destul de lent.

Daca in schimb, vrei sa pui dezumidificatorul in baie unde umiditatea este foarte ridicata, exista modele care se pot racorda direct la zone de scurgere. In acest caz nu mai trebuie sa iti faci griji in legatura cu volumul de apa care se colecteaza. Exista dezumidificatoare cu drenaj la care ai posibilitatea conectarii unui furtun. Apa rezultata in procesul de dezumidificare se va scurge direct prin furtun fiind eliminata in mod continuu.

Cum setezi un dezumidificator pentru acasa?

Panou de control dezumidificator modernPentru a stii cum setezi un dezumidificator pentru acasa este bine sa stii ca umiditatea optima intr-o incapare este de 45%. Chiar daca nu poti seta valoarea asta exact e bine ca intervalul sa fie intre 30% si 50% in functie de procentul la care se simte cel mai bine fiecare individ. Daca ai un termostat de camera cu higrometru incorporat atunci poti afla in permanenta cat este umiditatea in camera. Daca insa nu dispui de asa ceva, este recomandat sa alegi cel mai bun dezumidificator pentru acasa care are un higrometru incorporat.

Un higrometru masoara procentul de umiditate din incapere. Poti seta apoi umiditatea dorita de tine iar dezumidificator casnic va porni automat cand valoarea impusa de tine este depasita. Va scoate vaporii de apa din camera pana cand ajunge la procentul setat ca apoi sa se opreasca automat. Daca alegi un dezumidifcator fara higrometru incorporat atunci va trebui sa pornesti si sa opresti tu produsul. El nu va stii care este umiditatea din camera si nici cand e cazul sa porneasca sau sa se opreasca.

O alta varianta este dezumidificatorul casnic cu timer. Pentru a te scapa de corvoada de a porni si a opri manual aparatul, companiile au introdus un timer la dezumidificatoarele fara higrometru incorporat. Tot ce trebuie sa faci este sa setezi perioada de timp pe durata careia vrei sa functioneze dezumidificatorul si dupa ce aceasta s-a scurs el se va opri automat. Mai mult decat atat, un timer te poate ajuta sa setezi perioade fixe cand sa porneasca aparatul. De exemplu poti sa setezi cel mai bun dezumidificator pentru acasa sa porneasca o data la 3 ore pentru jumatate de ora. Asa uiti de grija lui si iti poti vedea de treburile tale.

Cat consuma cel mai bun dezumidificator pentru acasa?

Dezumidificator casnic cu consum redus de energieFactura la energia electrica reprezinta o grija in plus atunci cand nu stii cum alegi cel mai bun dezumidificator pentru acasa. In general un dezumidificator casnic consuma cateva sute de kw. Pentru a putea limita consumul energetic este indicat sa alegi cel mai bun dezumidificator pentru acasa care are un timer sau un higrometru incorporat. Pe langa aceste doua variante de a economisi energie electrica poti de asemenea cumpara un dezumidificator care are trepte de putere.

Cum economisesc energie electric folosindu-ma de treptele de putere? Ei bine, dezumidificatorul va consuma cea mai mare cantitate de energie electrica atunci cand functioneaza la puterea cea mai mare. Pentru a nu mentine un dezumidificator pornit la capacitate maxima o lunga perioada de timp este nevoie sa ai disponibile trepte inferioare. E adevarat ca dezumidificatorul nu va functiona la fel de eficient si nu isi va face treaba la fel de repede ca la ultima treapta de putere insa va consuma mai putin.

Asadar, alege un dezumidificator pentru acasa care sa aiba mai multe trepte de putere astfel incat sa poti economisi si mentine camera la o umiditate acceptabila.

Avantajul mentinerii unui dezumidificator la treapta cea mai mica dar in permanenta functionare este mentinerea unui nivel constant de umiditate. Asta va preveni aparitia igrasiei si a mucegaiurilor. Mobila si parchetul se vor mentine intr-o stare excelenta cat mai mult timp.

Condensul nu se va mai forma pe firele si componentele electrocasnicelor impiedicand aparitia scurtcircuitelor. Iar beneficiul asupra sanatatii tale si a familiei tale va fi incontestabil fara sa iti dai seama. O umiditate intre 30% si 50% constanta in casa va impiedica multiplicarea bacteriilor si a virusurilor protejandu-te impotriva infectiilor.

Alte specificatii de care sa tii cont

Dezumidificator performant pentru acasaPrintre specificatiile unui dezumidifcator de casa ve gasi si nivelul de zgomot pe care acesta il produce atunci cand functioneaza. Daca vrei un dezumidificator pentru acasa care sa nu te deranjeze cand dormi sau cand lucrezi alege unui care sa faca mai putin de 50 dB atunci cand este pornit.

Mai mult decat atat, daca suferi de alergii sau pur si simplu iti doresti ca dezumidificatorul casnic sa purifice aerul, atunci alege un dezumidificator pentru acasa care sa aiba un filtru HEPA incorporat. Acest tip de filtru este cel mai bun deoarece indeparteaza din aer si polen sau alte particule alergenice.

Exista varianta de dezumidificator cu filtru lavabil la masina de spalat sau cu filtru care trebuie inlocuit la o anumita perioada de timp. Totusi, purificarea aerului nu va fi la fel de eficienta ca in cazul unui aparat dedicat acestei functii cum este purificatorul de aer.

Unele dezumidifcatoare de interior contin o functie care cu siguranta ti se va parea folositoare. Este vorba de oprirea automata a dezumidificarii atunci cand recipientul de colectare este plin. Nu ai vrea sa te trezesti cu balta pe jos pentru ca recipientul de stocare a apei colectate da pe dinafara. Tot in acest sens, poti opta pentru varianta de dezumidificator care are un led ce te anunta cand recipientul este aproape plin.

Luand in considerare toate criteriile prezentate mai sus, acum cu siguranta stii cum alegi cel mai bun dezumidificator pentru acasa.

Dezumidificatoare casnice recomandate

Tinand cont de sfaturile din articol, de parerile cumparatorilor si analizand oferta pietei, va putem recomanda mai jos cateva modele de dezumidificatoare pentru acasa care ofera un raport calitate/pret excelent.

1. Dezumidificator Meaco UK 12L

Dezumidificator Meaco UK 12LDezumidificator cu consum redus de energie, potrivit pentru spatii de pana la 30mp.
Cu ajutorul filtrului HEPA Optional acest dezumidificator poate devenii si un purificator de aer excelent pentru cei cu alergii la: spori de mucegai, polen, praf, acarieni, par de animale si alte 99,97% particule mai mari de 0.3µm(microni).
Filtru de aer lavabil (inclus) – Display electronic cu indicator al umiditatii din incapere si setarea umiditatii dorite
Higrostat reglabil in trepte de 5% (intre 30% si 80% umiditate relativa) prin simpla apasare a unor sageti.

Vezi review complet  | Vezi detalii si pret

2. Dezumidificator de aer ARGO DRY 11 – 11 l/24h, Higrostat incorporat

Dezumidificator de aer ARGO DRY 11 - 11 l/24hARGO DRY 11 este un dezumidificator compact, cu un design atractiv si finisaj “glam” efect lucios pe fata si spate, avand conturul mat.
Functie de dezghetare – poate functiona la temperaturi interne scazute (de la +5 la +35 de gr.C.)
Higrostat incorporat – permite dezumidificatorului sa detecteze umiditatea din incapere iar cu ajutorul lui se poate seta nivelul de umiditate dorit – intre 80% si 35%
Filtru lavabil de purificare a aerului – usor de indepartat pentru curatare.

Vezi detalii si pret

3. Dezumidificator Trotek TTK 24 E

Dezumidificator Trotek TTK 24 E Capacitate max. dezumidificare de 10l/zi si debit aer de 100mc/h.
Potrivit pentru spatii de pana la 15mp.
Tablou de deservire luminat cu LED – Dezghetare automata: electronic.
Lumina de semnalizare: indica daca rezervorul de apa este plin.
Protectie la preaplin prin deconectare de la sine, adica aparatul se opreste automat cand rezervorul de condens s-a umplut.
Filtru de aer lavabil – Nu are higrostat.
Racord pentru evacuarea externa a condensatului.

Vezi detalii si pret

4. Dezumidificator TESY DHF 10 CEL, 245W, 10 L / 24 H

Dezumidificator TESY DHF 10 CEL 245WPutere: 245 W – Interval de functionare: 5-35°C
Reglare nivel umiditate – Moisture removal: 10 L/zi 30°C / RH80%
Refrigerant R134a, 130 g – Capacitate rezervor: 2.0 L
Protectie automata cand tancul e plin de apa – Functie de auto-dezghet
Timer pentru 24 ore – Indicator luminos – Senzor de umiditate
Inlatura umiditatea si mucegaiul – Ideal pentru uscarea rapida de rufelor
Control al nivelului umiditatii din camera in timpul toamnei si al iernii.

Vezi detalii si pret

5. Dezumidificator Trotek TTK 25 E

Dezumidificator Trotek TTK 25 E Capacitate max. dezumidificare 12l/zi debit aer de 50mc/h.
Potrivit pentru spatii de pana la 15mp – Filtru de aer lavabil
Pornire si oprire automata a compresorului, comandata cu higrostat, cu alegerea valorii dorite pentru 40, 50 sau 60% u.r.
Panou de comanda luminat cu LED – Dezghetare automata: electronica
Lampa de control: clipeste daca rezervorul de apa este plin sau nu a fost introdus corespunzator.

Vezi detalii si pret

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button