Laptop si PC

Cum alegi cel mai bun laptop

Cuprins

Cum alegi cel mai bun laptopPentru un plus de portabilitate, laptopul este fara indoiala o alegere inspirata daca doriti sa va debarasati intr-o anumita masura de calculatorul clasic. Totusi, inainte de o achizitie, fiecare dintre noi isi pune clasica intrebare: cum alegem cel mai bun laptop? Efortul financiar in cazul cumpararii unui laptop este unul destul de considerabil, investitia dorindu-se a fi una pe termen mediu sau lung, de aici si dorinta de a evita ofertele derutante si de a ne indrepta atentia catre un produs de care avem cu adevarat nevoie.

O analiza inainte de achizitie este esentiala si implica punerea in balanta a catorva elemente cheie: design, utilitate, brand sau poate chiar pretul, toate aceste informatii conducand la alegerea celui mai bun laptop pentru nevoile noastre.

Un laptop este fara indoiala un echipament PC super portabil, intr-o deplasare sau chiar in vacanta dovedindu-se a fi aliatul numarul 1 al afacerii sau al activitatilor pe care le derulam in viata de zi cu zi. Ghidul nostru nu va cuprinde doar modul prin care putem cumpara un laptop de calitate pentru activitati generale, vom incerca sa punctam si aspectele cheie care pot fi relevante pentru persoanele aflate in cautarea unui anumit model.

Pasionatii de gaming, oamenii de afaceri sau cei care nu dispun de un buget foarte mare necesita prezentarea detaliata a manierei de achizitie a unui laptop adaptat special pentru preferintele si nevoile lor. Electrocity a testat, a facut un studiu de amploare in randul magazinelor de specialitate si a extras informatii utile care va pot ajuta sa alegeti orice tip de laptop.

Achizitia unui laptop, aspecte general valabile

Diagonala ecranului – Sunt laptopuri care denota o portabilitate iesita din comun, modele cu o diagonala a ecranului de aproximativ 10 inci, usor de utilizat si de transportat. De partea cealalta, cele mai populare sunt cele cu display de 13, 15 sau 17 inci, fiecare dintre acestea fiind utile in anumite circumstante.

De regula, un laptop cu diagonala de 13.3 inci este declarat ca fiind ultra portabil, cele de 15.6 fiind cele mai uzuale dar si cele mai indicate pentru activitati variante. Un laptop a carui diagonala sare de 16 inci devine un inlocuitor perfect pentru un desktop insa are dezavantajul unei greutati mai mari, aspect ce poate fi eliminat daca se opteaza pentru modelele ultra-slim.

Procesorul – Intregul potential de calcul este asigurat de catre procesor, probabil cea mai importanta componenta a unui laptop. Exista diferite procesoare pe care le putem regasi in configuratiile unui laptop, pornind de la clasicele dual core-uri ce pot reprezenta solutii viabile pentru un laptop utilizat pentru browsing sau muzica, si pana la procesare de ultima generatie precum i3, i5 sau i7, acestea din urma fiind ideale pentru pretentiosi sau cei care intreprind task-uri cu un necesar mai ridicat la nivelul procesorului.

Placa video – Se diferentiaza doua tipuri de placi video care pot face parte din arhitectura unui laptop: cele integrate si cele dedicate. De regula, procesoarele Intel Ivy Bridge sau Haswell vin la pachet cu placi video integrate, acestea avand suficiente resurse pentru utilizatorii care nu fac grafica web sau aleg sa testeze ultimele jocuri lansate. La nivelul placilor dedicate, acestea sunt utilizate indeosebi pentru aplicatiile de grafica sau jocuri video, AMD si Nvidia fiind cei mai mari producatori la nivel mondial.

Hard disk – Daca laptopul este doar un simplu aliat pentru navigarea pe internet, vizionarea de filme sau jocuri, un hard disk de tip HDD este suficient. Acestea sunt mai ieftine si au capacitati ridicate, solutiile de 500 GB sau 1 TB fiind alegeri mai mult decat inspirate. O alta categorie este cea a SSD-urilor, modele mai noi si mai performante care au inconvenientul de a fi mai limitate la nivelul capacitatii de stocare dar si mai scumpe.

Memoria RAM – Memoria RAM, cel putin daca ne referim la un laptop, face parte din angrenajul de baza si trebuie tratata cu maxima atentie. Pentru ca placa video sa ofere un randament optim in jocuri sau pentru ca procesorul sa poata sustina mai multe aplicatii in acelasi timp, alegeti un laptop care poseda cel putin 4 GB de memorie RAM. Daca bugetul va permite, cu cat memoria RAM este mai mare, cu atat performantele generale cresc si ele.

Baterie – Orice device portabil se bazeaza pe autonomia unei baterii, principalul inconvenient al majoritatii laptopurilor fiind acela ca nu reusesc sa va ofere o utilizare fara alimentare mai mare de 4-5 ore. Gradul de utilizare sau uzura bateriei sunt cei mai importanti factori ai autonomiei unui laptop, insa ceea ce conteaza cu adevarat in momentul achizitiei este capacitatea masurata in mAh. Alegeti un laptop care sa detina o baterie cat mai generoasa, totul traducandu-se printr-o autonomie mult mai buna.

Porturi si conectivitate – Pentru a putea utiliza laptopul alaturi de alte device-uri sau pentru a-l conecta la internet, aveti nevoie de o gama variata de porturi. Cele mai cunoscute si esentiale de altfel in clipa in care alegeti un laptop sunt porturile Wi-fi, Bluetooth, VGA/HDMI, USB 2.0/3.0, LAN cat si clasicele porturi dedicate segmentului audio.

Sistem de operare – Magazinele care comercializeaza laptopuri va pun la dispozitie doua solutii atunci cand analizati sistemul de operare: cu Windows preinstalat sau cu un sistem open source. In cazul laptopurilor cu sistem de operare Windows preinstalat, ele sunt mai scumpe datorita aplicarii tarifului de licentiere care costa cateva sute de lei. Daca aveti deja o licenta Windows sau nu o doriti, alegeti un laptop fara sistem de operare platit.

Design – Fiecare potentiala achizitie pe care o facem, fie ca este un bun electronic sau de alta natura, trebuie sa treaca de etapa alegerii designului potrivit. In cazul unui laptop, fiecare dintre noi avem propriile idei sau preferinte in materie de design, fie ca se refera la culori, forma, grosime, ventilatie, pozitionarea porturilor, tastatura sau touchpad.

Pentru o utilizare eficienta pe viitor, se recomanda alegerea unui laptop care tine cont de preferintele proprii dar care este si unul practic. Fiti atenti la detalii precum depunerea prafului pe carcasa, gradul de rotunjire al colturilor, fiabilitatea tastaturii si a touchpad-ului, reflexia ecranului dar si calitatea efectiva a materialului exterior.

Alegerea unui laptop in functie de buget sau gradul de utilizare

O achizitie ideala se face in primul si in primul rand raspunzandu-va la o intrebare de baza: la ce voi folosi acest laptop? In functie de acest detaliu, puteti sorta variantele disponibile in magazine indreptandu-va astfel atentia catre modelele pe care vi le permiteti sau care pot raspunde oricand solicitarilor la nivel de utilizare efectiva. Am impartit optiunile si le vom analiza individual, in urmatoarea parte a acestui ghid avand la indemana solutii perfecte pentru diferite cazuri concrete relatate de cititorii nostri.

Laptop ieftin si bun

Laptop ieftin si bunIn cazul unui buget limitat sau a unor activitati care sunt mai degraba de baza si nu unele axate pe utilizarea unor resurse ridicate, un laptop ieftin este alegerea perfecta. A fi ieftin nu inseamna neaparat un laptop de slaba calitate, de multe ori alegerea unui model cu pret cuprins intre 1000 si 2000 de lei poate fi mai inspirata decat investitia intr-un model de top.

Este important sa ne cunoastem bugetul si principalele tinte la nivel de utilizare, Electrocity efectuand o analiza detaliata astfel incat sa stiti ce trebuie sa cumparati si care sunt modelele optime pentru acest tip de achizitie. Aveti de gand sa va achizitionati un model de laptop iefitn si bun? Cititi acest ghid si vedeti care sunt aspectele importante la nivelul achizitiei cat si micile detalii care pot face diferenta intre un laptop de calitate si unul de calitate indoielnica.

Laptop pentru jocuri

Laptop pentru jocuri bunTrecerea de la desktop la laptop in cazul unui pasionat de jocuri video poate fi una destul de dificila. Totusi, daca alegerea laptopului se face de o maniera corecta, este foarte posibil ca performantele si experienta oferita de utilizarea unui laptop pentru gaming sa fie net superioare clasicului desktop.

Cerintele in cazul unui laptop pentru jocuri video sunt net superioare unui model standard, placa video dedicata fiind doar una dintre conditiile de baza. Nu toate placile video ofera posibilitatea de a juca ultimele aparitii in materie de jocuri video, de aici si dilema celor care isi doresc un astfel de device portabil. Cum alegem un laptop pentru gaming si care sunt detaliile de care trebuie sa tinem cont? Cititi aici ghidul realizat de Electrocity si aflati cat conteaza calitatea placii video, ce memorie RAM este recomandata si care este procesorul care iti va permite sa testezi orice joc nou lansat.

Laptop pentru birou

Laptop de birou performantMunca de birou poate face diferenta dintre o afacere de succes si una a carui management nu este gestionat corect. Fie ca este vorba despre laptopul personal sau cel al angajatilor vostri, este important sa alegeti modele fiabile si cu capacitati adecvate tipului de activitate pe care o derulati.

Performantele sunt cat se poate de relevante atunci cand vine vorba despre un laptop pentru birou, forma sau dimensiunile nefiind puncte forte de care sa tineti neaparat cont. Totusi, daca intentionati sa va deplasati si aveti nevoie de un laptop cu un grad optim de portabilitate, dimensiunea sau greutatea pot juca un rol important in vederea achizitionarii laptopului perfect. Nu stiti cum se alege un laptop de bioru cu adevarat performant? Cititi ghidul nostru de alegere a celui mai bun laptop dedicat activitatilor de birou.

Ultrabook performant

Ultrabook usor si performantExista o categorie speciala de laptopuri, modele lansate de curand care au ajuns la capacitati de functionare foarte avansate, de aici si denumirea de ultrabook. Principalul atu al unui ultrabook il constituie performantele hardware, configuratia fiind conceputa de asa natura incat task-urile zilnice sa poata fi efectuate cu maxima precizie dar si cu o fluenta iesita din comun.

Un alt doilea aspect important al unui ultrabook se refera la design si portabilitate, doua elemente care se aliaza pentru a defini un ansamblu perfect. Cum alegi un ultrabook performant? Pentru o achizitie corecta, tineti cont de arhitectura hardware, posibilele software-uri implicate(sistem de operare sau programe/aplicatii), design si dimensiuni. Care sunt punctele cheie in alegerea unui ultrabook si de ce trebuie sa tinem cont pentru a beneficia de un maxim de performanta? Cititi ghidul nostru de achizitionare a unui ultrabook performant.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button