Aparate de incalzire

Cum alegi centrala termica ideala

Cuprins

Cum alegi centrala termica idealaNe apropiem cu pasi grabiti de sezonul rece iar investitia intr-o centrala termica se poate dovedi una de bun augur daca doriti sa econimisiti pe termen lung. Cum alegi o centrala termica ideala? Este o intrebare pe care multi dintre clientii magazinelor de produse dedicate climatizarii si-o adreseaza, majoritatea raspunsurilor oferite de consultanti fiind mai degraba evazive decat concludente.

Sunt mai multi factori care, impreuna, definesc o centrala termica de calitate, un ansamblu care se pliaza perfect pe necesitatile voastre. Pornind de la capacitatea centralei si pana la design sau panoul de comanda, avem in fata noastra suficiente componente si functionalitati care pot inclina balanta in privinta unui produs.

Va doriti un randament sporit? Alegeti o centrala termica in condensare

Preconizam ca va doriti o centrala termica eficienta, cu un consum cat mai scazut raportat la caldura pe care o imprima caloriferelor voastre. Pentru a indeplini acest standard de calitate, se recomanda sa alegeti o centrala termica in condensare, aportul sau la scaderea costurilor lunare fiind unul evident.

Exista doua tipuri de centrale termice importante:

  • Conventionale – au o eficienta energetica relativ buna, de aproximativ 92-95% in functie de modelul ales.
  • In condensare – fata de o centrala termica conventionala, modelele in condensare aduc un plus de calitate la nivelul randamentului urcand stacheta pana la un procent de aproximativ 105-110% in functie de modelul ales.

Diferenta intre o centrala termica in condensare si una normala se traduce prin natura componentelor sale, o functie foarte ravnita fiind cea de recuperare a caldurii prin condens. Raportat la acelasi nivel caloric, o centrala termica in condensare are un consum de combustibil cu pana la 40% mai scazut.

Centrala in condensare se pliaza ideal oricarei instalatii de incalzire, atat in cazul sistemelor clasice, pe baza de calorifer, cat si in cazul incalzirii prin pardoseala. Aruncand o privire asupra preturilor practicate de magazinele de specialitate, observam ca diferenta intre o centrala conventionala si una in condensare se poate amortiza in aproximativ 3-4 ani. Cum durata de viata a unei centrale termice de orice fel depaseste 10 ani, o centrala termica in condensare este un model mult mai avantajos pe termen lung.

Functia de apa calda

centrala termica cu boilerDaca tot se face o investitie intr-o centrala termica, asigurati-va ca indeplineste si un criteriu important: furnizarea de apa calda curenta. Debitul oferit de o centrala termica depinde in mare parte de puterea acesteia, o locuinta in care consumatorii sunt numerosi fiind necesara o centrala de capacitate mai mare.

Consultand cataloagele dedicate obiectelor sanitare, veti regasi parametri de 10-11 litri/minut pentru debitul unui robinet si valori cuprinse intre 5 si 8 litri/minut pentru perele de dus. Transpus in kW, o utilizare simultana pe timp de iarna a acestor doua unitati sanitare necesita o centrala cu o putere de minim 25 kW.

Solutii conservatoare sunt reprezentate de centralele termice cu boiler incorporat, acestea avand capacitati mult mai mari la nivelul producerii de apa calda. Rezervorul de dimensiuni mai mari are o capacitate de pastrare a unui anumit numar de litri, amanunt care garanteaza un flux constant de apa. Pentru un plus de confort, alegeti o centrala de capacitate mai mare sau una cu rezervor sau capacitatea de cuplare alaturi de un boiler indirect. Un volum de apa calda mai mare asigura, fara doar si poate, un confort sporit pe timp de iarna si nu numai.

Puterea centralei termice

Calculata in W(watti), puterea ne indica in mare masura capacitatea de incalzire a centralei analizate. Plaja de centrale termice impartite in functie de putere este una destul de ridicata, in functie de necesarul termic avand de ales intre modele care au capacitati intre 20 si 65 kW in ceea ce priveste valoarea termica nominala maxima.

De regula, puterea unei centrale termice este exprimata sub forma a doua valori importante: puterea termica nominala si puterea termica utila. Ambele coordonate sunt importante si asigurati-va ca nu exista discrepante foarte mari intre valori, atat intre cele minime cat si intre cele maxime.

Suprafata spatiului ce trebuie incalzit

Aveti de incalzit o garsoniera sau o locuinta de anvergura, in care numarul camerelor depaseste cota de 8-10 unitati? De regula, printre specificatiile tehnice ale unei centrale termice veti regasi si o zona in care se precizeaza care este suprafata totala pe care o poate incalzi.

Calculata in metri patrati, suprafata depinde in mare masura de puterea centralei, cele mai uzuale modele avand capacitatea de a incalzi spatii cuprinse intre 100 si 200 de metri patrati. Consultati un specialist inainte de a lua o decizie sau folositi calculatoarele termice in vederea stabilirii necesarului vostru.

Tipul de combustibil

Uzuale sunt centralele termice pe curent electric, aceste ansamble fiind printre cele mai bune din punct de vedere al randamentului. Pe de alta parte, centralele termice sunt diversificate daca le veti analiza in detalii, in oferta actuala centrala termicaregasind urmatoarele tipuri:

  • electrice – o sursa de energie ieftina si cu un randament bun, centralele termice de aceasta natura avand si avantajul unei utilizari intuitive.
  • pe gaz – fie ca este vorba despre gaz metan sau GPL, centralele termice echipate cu un astfel de sistem de ardere sunt rezistente si ofera un randament similar celor pe curent electric.
  • pe combustibil solid/lichid – cele mai populare sunt centralele termice pe lemn, peleti sau pe ulei, dezavantajul principal survenind din modalitatea de utilizare destul de anevoioasa.

Panoul de comanda si diagnoza

Cu cat panoul de comanda este mai modern si mai inuitiv, cu atat apelarea functiilor si a setarilor se face mai rapid. Un display este indicat pentru ca el reuseste sa indice parametrii de functionare si va ajuta sa intelegeti mai bine activitatea ansamblului.

Temperatura si presiunea sunt detalii importante ale functionarii, centralele moderne avand un sistem de informare pe baza de display. In plus, exista leduri sau avertizari sonore care va ajuta in momentul in care unul sau mai multi factori conduc la periclitarea programului uzual de functionare.

Diagnoza are ca scop informarea utilizatorului cat si a instalatorului, prevenind totodata interventiile inutile asupra centralei termice. Daca un anumit factor nu este indeplinit, sistemul afiseaza o eroare pe care tehnicianul o poate rezolva in urma unei interventii de service.

Siguranta in exploatare

Pentru a preveni potentiale accidente cu urmari grave, producatorii de centrale termice au implementat mai multe masuri de siguranta care informeaza utilizatorul la momentul oportun.

Astfel, daca exista o lipsa a conexiunii la reteaua de gaz, electrodul de ionizare este componenta care preia aceasta informatie si o transmite panoului de comanda. De asemenea, absenta presiunii din instalatie este o cauza a defectarii centralelor, drept pentru care a fost instalat un senzor de presiune care previne un potential accident.

Centralele termice moderne detin si o siguranta in privinta evacuarii gazelor sau chiar protectie impotriva inghetului, acest detaliu facilitand utilizarea in perioadele din an in care temperaturile scad foarte mult sub limita inghetului. Pentru a avea garantia unei sigurante de exploatare, asigurati-va ca centrala pe care o veti cumpara poseda un marcaj CE, un insemn in conformitate cu normele UE.

Alte criterii de alegere a unei centrale termice

centrala termicaPrezenta unui ventilator este importanta nu doar pentru o ventilare propice a centralei ci si pentru degajarea gazelor arse. De regula, toate centralele termice moderne poseda un astfel de ventilator care indeparteaza orice risc de infiltrare a noxelor in interiorul incaperii in care sunt folosite.

Evacuarea gazelor este ajutata de ventilator insa ea este de doua tipuri: cu tiraj natural sau cu tiraj fortat. Daca aveti de gand sa achizitionati o centrala termica de apartament, tirajul recomandat este cel fortat, in acest fel nemaiavand nevoie de un cos de fum cu ajutorul caruia sa eliminati gazele arse.

Designul este criteriul ideal pentru cei meticulosi, acele persoane care planifica pas cu pas fiecare detaliu al amenajarii locuintei. Daca apelati la o centrala termica murala, aceasta va fi montata intr-o zona vizibila, drept pentru care designul sau are un impact destul de mare la nivelul decorului interior.

Forma, dimensiunile si greutatea sunt trei factori care definesc segmentul exterior al unei centrale termice. De regula, daca ne raportam la centralele termice de apartament, dimensiunile sunt standardizate si concepute pentru o integrare facila la interior. Greutatea lor nu depaseste 40 de kilograme, aspect care ajuta la un montaj rapid pe perete.

Garantia si post garantia, doua elemente care fac din centrala achizitionata un plus valoric pentru locuinta voastra. Nimeni nu isi doreste un produs care necesita investitii dupa o perioada scurta de timp, mai ales ca discutam despre un produs nou. In aceste conditii, mizati pe un standard tot mai des intalnit: minim 10 ani garantie si service dedicat dupa terminarea acestui ciclu.

Centrale termice recomandate

Am ales pentru voi cateva produse ce ofera un raport calitate/pret excelent si vi le prezentam in continuare.

1. Centrala termica murala in condensare Ariston Genus Premium Evo 24, Gaz, Tiraj fortat, 24 kW, Doua schimbatoare de caldura, Afisaj LCD, Functie Auto

Centrala termica murala in condensare Ariston Genus Premium Evo 24

Centrala murala Genus Premium Evo este cea mai inalta expresie a gamei Ariston. Datorita tehnologiei condensarii, recuperarea energiei gazelor de ardere genereaza o crestere a puterii calorifice, precum si obtinerea unei eficiente termice superioare.

Genus Premium Evo ofera o performanta mai mare printr-o tehnologie inovatoare, care ii permite sa se autoregleze in functie de schimbarile de temperatura exterioara si interioara, rezultand economii de combustibil de pana la 35%, comparativ cu o centrala conventionala.

Putere termica utila min/max (kW): 2.4 / 21.4
Panou de comanda: Afisaj LCD – Randament (%): – 108
Suprafata spatiului incalzit (m²): 150 – Consum maxim (m³): 2.33

Vezi detalii si pret

2. Centrala termica murala in condensare Immergas Victrix 24TT, Gaz, Tiraj fortat, 24 kW, Doua schimbatoare de caldura, Display digital

Centrala termica murala in condensare Immergas Victrix 24TTVICTRIX TT – modelul care simbolizeaza aniversarea a 50 de ani de Immergas – inaugureaza o noua generatie de centrale proiectate atat pentru instalatiile noi cat si pentru inlocuiri in instalatiile existente. Noua gama a fost creata anticipand ultimele Directive Europene referitoare la consumul de energie, care aduc in atentie aplicatiile bazate pe tehnologia condensarii pentru a facilita obtinerea unei eficiente ridicate in incalzirea rezidentiala si la prepararea apei calde pentru consum.

Putere termica utila min/max (kW): 3/23.3 – Tip alimentare: Gaz Metan
Tiraj: Fortat – Panou de comanda: Display digital
Suprafata spatiului ce trebuie incalzit (m²): 150

Vezi detalii si pret

3. Centrala murala in condensatie Vaillant ecoTEC Pro VUW INT II 236/5-3

Centrala murala in condensatie Vaillant ecoTEC Pro VUWCentrala termica murala in condensatie ecoTEC PRO 236/5-3 dispune de controlul automat al arderii, de un nou sistem pneumatic pentru amestecul gaz-aer si de o pompa automata cu doua trepte cu consum redus de energie.

Conceptul noului aparat si noua interfata usor de citit, cu afisaj iluminat, fac instalarea, intretinerea si operarea mai simple ca niciodata.Centrala dispune de sistem de diagnoza DIA, prin intermediul caruia poti vizualiza temperatura in orice moment, starea de functionare si eventualele erori.

Management inteligent al functiilor centralei inclusiv programe de siguranta si testare.

Vezi detalii si pret

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button