Aparate de incalzire

Cum alegi un aparat de incalzire electric performant

Cuprins

aparat de incalzire electricCum alegi un aparat de incalzire electric performant? Avand la dispozitie atat de multe solutii, un astfel de aparat devine tot mai dificil de ales, mai multi factori de achizitie necesitand o observare atenta astfel incat sa ne putem bucura de un randament adecvat.

Cele mai des intalnite aparate de incalzire electrice sunt caloriferele, aerotermele, convectoarele, aparatele pe baza de halogen sau quartz, semineele sau chiar panourile radiante, fiecare dintre acestea avand avantaje si dezavantaje destul de importante.

De ce un aparat de incalzire electric?

Spre deosebire de un sistem de incalzire pe gaz sau pe combustibil solid, un aparat electric are avantajul unei degajari de caldura intr-un timp foarte scurt. Daca o soba pe lemne, un calorifer montat la o centrala pe gaz sau un sistem de incalzire in pardoseala ajung sa elibereze caldura dupa cel putin cateva minute de la declansare, un aparat de incalzire electric se declanseaza instant si are capacitatea de a incalzi din prima secunda de functionare.

Mobilitatea este un punct forte, fata de structurile fixe destul de anevoioase, aparatele de incalzire electrice sunt in mare parte mobile si pot fi depozitate cu usurinta in orice loc. Astfel, puteti sa le folositi in mai multe incaperi schimband locul alimentarii, in timp ce depozitarea se realizeaza usor dupa finalul sezonului rece. Usor de manevrat, un astfel de aparat are o masa destul de scazuta si este echipat cu sistem de mobilitate.

Eficienta are un cuvant greu de spus inainte de o achizitie de acest gen, fiecare dintre noi avand nevoie de un aparat care sa garanteze un confort cat mai bun dar cu un consum cat mai scazut. Pana nu de mult, centralele pe baza de gaz erau considerate cele mai eficiente, asta pana cand s-au optimizat aparatele de incalzire electrice. Devenite mult mai performante, au un consum foarte scazut raportat la o eficienta ridicata, in clipa de fata devenind mai economice chiar si decat un ansamblu care functioneaza pe baza de ardere interna.

Multiple solutii de incalzire prin intermediul unui aparat electric

Necesarul termic dicteaza atunci cand trebuie sa alegem un apart de incalzire electric, in functie de acest criteriu sortand optiunile disponibile. Calculul este relativ simplu, volumul acoperit fiind calculat in metri cubi, intocmai unul dintre indicii expusi de producator in fisa tehnica a produsului.

Daca pentru un metru cub incalzit este necesar un aparat care sa aiba o putere de aproximativ 30 kW, un calcul simplu face ca o camera cu un volum de 80 de metri cubi sa necesite aportul unui aparat cu o putere minimala de 2400 W.

Solutiile disponibile sunt diversificate si pot fi achizitionate in functie de puterea lor, de gradul de uzura sau de dimensiuni, in randurile urmatoare analizand majoritatea aparatelor de incalzire electrice din oferta magazinelor de profil.

Caloriferul electric

calorifer electric cu uleiModelul cu un grad sporit de popularitate este cel cu ulei, structura sa bazandu-se pe unul sau mai multe seturi de elementi umpluti cu ulei care sporesc indicele caloric. Exista calorifere electrice cu un numar scazut de elementi insa la fel de bine se pot gasi in comert ansamble mai mari, capabile sa genereze o cantitate de caldura foarte ridicata.

Caloriferele de mici dimensiuni sunt utilizate indeosebi in bai, bucatarii sau spatii mai mici, in timp ce modelele de mare capacitate pot servi incalzirii unui birou sau chiar a unui living cu suprafata foarte mare.

Puterea unui calorifer electric cu ulei este relationata la dimensiunea si numarul de elementi. Astfel, daca un calorifer este mai mare si dispune de un numar ridicat de elementi, si puterea sa este mai mare, de aici rezultand o caldura degajata in proportii mai generoase.

Un avantaj este faptul ca raman calde in perioada imediat urmatoare opririi, uleiul din elementi pastrandu-si caldura pret de cateva zeci de minute. La capitolul dezavantaje notam insasi reflexul de bumerang al racirii greoaie, un calorifer care se raceste greu incalzindu-se greu.

Produse recomandate

Zass ZR 13 SL 2500W

Calorifer electric Zass ZR 13 SL

TESY CB 2009 E01R 2000W

Calorifer electric TESY CB 2009 E01R

DeLonghi TRD40820 2000 W

Calorifer electric DeLonghi TRD40820

Aeroterma

aerotermaLa fel de populara precum caloriferul electric pe ulei este aeroterma, o unitate minimalista care foloseste o rezistenta pentru a incalzi. Pe de alta parte, are incorporat un sistem de ventilatie care pastreaza sistemul la o temperatura constanta, departe de limita supraincalzirii.

Exista aeroterme de mici dimensiuni dar si modele mai mari, echipate cu mai multe optiuni de utilizare. Cand alegeti o aeroterma trebuie sa fiti atenti la putere, sistemul de ventilatie, treptele de utilizare, sistemul de ionizare si modalitatea de utilizare.

Avantajul suprem al unei aeroterme este pretul scazut de achizitie, mult mai mic decat orice alta solutie de incalzire electrica. In plus, avand dimensiuni foarte mici, este usor de transportat si de depozitat.

Ca dezavantaj, am putea puncta atat racirea rapida, imediat dupa oprire aparatul nemaiavand capacitatea de a degaja caldura. In plus, datorita sistemului de ventilatie, este posibil ca praful sa se ridice iar zgomotul sa devina usor enervant daca modelul nu este unul silentios.

Important: Aveti in vedere achizitionarea unei aeroterme capabile sa va garanteze integritatea prin intermediul unui sistem de siguranta. Se intampla destul de des ca aeroterma sa fie rasturnata, in acel moment sistemul de siguranta impedicand functionarea pentru siguranta pardoselii si a altor obiecte de la sol.

Produse recomandate

Aeroterma ceramica Stadler Form Anna 2000W, termostat

Aeroterma electrica cu rezistenta ceramica Stadler Form Anna

Aeroterma ceramica Tesy HL 232 VPTC, 1800 W, 2 trepte de putere

Aeroterma ceramica Tesy HL 232 VPTC

Aeroterma TESY QH01 180, 1800 W, 3 trepte putere

Aeroterma TESY QH01 180

Convectorul

convectorSunt doua tipuri de convectoare pe care le regasiti in magazinele de specialitate: cel de podea si cel de perete. O lege a fizicii ne indica faptul ca aerul cald se ridica in incapere iar cel rece ramane la podea. Convectorul are rolul de a prelua aerul rece de la sol si de a-l transforma in aer cald prin intermediul unei rezistente electrice.

Un convector poate fi montat atat pe un perete cat si pe podea, in functie de modelul ales. Pentru a-si pastra temperatura optima de functionare, convectorul este prevazut cu sistem de ventilatie, unul similar cu cel montat pe aeroterme.

La nivel dimensional, convectoarele nu depasesc cotele unui calorifer electric cu ulei, designul fiind diferit in functie de modelul ales. Pentru un plus estetic puteti alege convectoare de dimensiuni mai mici care sa aiba culori similare cu cele ale mobilierului din camera.

Mobilitatea este un punct forte in cazul in care ati ales un convector echipat cu roti, acestea facilitand deplasarea pe pardoseala. In cazul in care modelul este fix, greutatea scazuta nu ar trebui sa va puna probleme in momentul in care doriti sa il amplasati in alta incapere sau sa il depozitati in dulap.

Ca avantaj, convectorul este util datorita puterii sporite cat si a zgomotului redus, un aspect care il avantajeaza fata de o aeroterma zgomotoasa. Ca dezavantaje, convectoarele sunt mai scumpe si nu detin de protectie care sa le opreasca in cazul in care sunt rasturnate, un incident greu de estimat daca ne gandim la forma si dimensiunile sale.

Produse recomandate

Convector de podea sau perete Argo Soul Digit

Convector de podea sau perete Argo Soul Digit

Convector electric de perete Tesy CN 03 050 MIS

Convector electric de perete Tesy CN 03 050 MIS

Convector electric Zass ZKH 02T, Turbo, 2000W

Convector electric Zass ZKH 02T, Turbo, 2000W

Panoul radiant

panou radiantDaca detineti un spatiu de proportii si nu aveti capacitatea efectiva de a-l incalzi in totalitate dar va doriti un confort zonal, panoul radiant este o solutie ideala. Spre deosebire de un sistem de incalzire performant care are capacitatea de a incalzi o hala sau un birou de mare capacitate, panoul radiant se axeaza pe rezultate zonale.

Va aflati intr-o anumita zona a spatiului si va doriti un confort termic desavarsit? Panoul radiant poate fi pozitionat in acea arie si are capacitatea de a incalzi doar mediul inconjurator generand confortul dorit.

Pe de alta parte, un panou radiant poate incalzi chiar si un obiect precum peretele unei locuinte sau un corp de mobilier. Astfel, pentru a preveni inghetul unui perete exterior, puteti folosi un panou radiant indreptat catre acea zona problematica din punct de vedere termic.

Ca forma, ele se aseamana cu un aer conditionat si pot fi pozitionate pe perete, pe podea sau chiar in tavan. Odata activate, ele vor elibera o caldura placuta cu ajutorul radiatiilor infrarosu, ideal fiind ca aceste ansamble sa fie utilizate acasa sau intr-o arie industriala.

Produse recomandate

Plasma termica infrarosu, Innova ME 2400 W

Plasma termica infrarosu, Innova ME 2400 W

Panou radiant de perete Tesy RH01 200 EAS

Panou radiant de perete Tesy RH01 200 EAS

Panou Radiant infrarosu Vortice Thermologika 1800 W

Panou Radiant infrarosu Vortice Thermologika 1800 W

Aparat de incalzire cu halogen sau cu quartz

aparat de incalzire cu quartzTehnologiile de incalzire cu halogen sau cu quartz sunt similare cu cele inglobate la nivelul panourilor radiante. Astfel, fie ca forma unitatii este cea de panou sau de calorifer, este posibil ca un model cu halogen sau quartz sa va ofere randamentul pe care il cautati.

Un aparat de incalzire cu halogen incalzeste corpul catre care este indreptat si nu intreaga incapere, el fiind conceput pentru un confort zonal si pentru o eficientizare a consumului dintr-o incapere cu o arie ridicata. Echipat cu mai multe trepte de putere si diverse moduri de functionare, puteti seta ca aparatul sa se roteasca eliberand o cantitate egala de caldura in directiile aferente

Avantajul esential este transferul maxim de caldura in directia aleasa, corpul sau obiectul care beneficiaza de aportul sau termic bucurandu-se de un confort deplin. Pe de alta parte, daca utilizati acest aparat intr-o anumita zona si va aflati la o oarecare distanta de el, este foarte posibil sa nu ii resimtiti capacitatile termice, acesta fiind si marele sau dezavantaj.

Produse recomandate

Radiator cu quartz Fakir BST 600, 600W

Radiator cu quartz Fakir BST 600

Radiator cu halogen Zass HS 04, 1600W

Radiator cu halogen Zass HS 04 1600W

Radiator cu halogen Heinner HRH-312, 1200 W

Radiator cu halogen Heinner HRH-312, 1200 W

Semineul electric

semineu electricPe langa utilitate, semineul are si avantajul estetic de partea sa, nu putini fiind cei care mizeaza pe un model personalizat. Puteti alege forma, dimensiunile, culoarea sau alte elemente cromatice, totul pentru a-l integra intr-un decor personal.

Ca functii de baza, un semineu electric trebuie sa va permita sa setati cu usurinta temperatura si sa va ofere un termostat reglabil. Considerat a fi cel mai aspectuos aparat de aceasta natura, are dezavantajul unui pret de achizitie ceva mai mare, pret care include si designul. Daca un model personalizat poate ajunge si la 4-5.000 de lei, exista si seminee de mici dimensiuni care nu depasesc pragul de 600 de lei.

Avantajele sunt evidente, pe langa estetica aparte si randamentul oferit de sistemul electric existand si o placere de a utiliza un astfel de aparat fara a avea de-a face cu mirosuri neplacute precum fumul eliminat de arderea lemnelor. In plus, exista modele mult mai usor de folosit care dispun de telecomanda pentru setarea temperaturii ambientale.

Ce dezavantaj, amintim pretul ridicat pe care trebuie sa il platiti pentru a intra in posesia unui model de calitate dar si incapacitatea sa de a fi utilizat intr-un mediu industrial.

Produse recomandate

Semineu electric ClassicFlame La Salle, cu focar electric 26″

Semineu electric ClassicFlame La Salle

Focar semineu electric 3D Dimplex DF2608-EU , OptiFlame Multifire

Focar semineu electric 3D Dimplex DF2608-EU

Semineu electric ClassicFlame Newcastle de colt/perete, cu focar 23″

Semineu electric ClassicFlame Newcastle de colt/perete

Criterii de achizitie general valabile

Puterea reprezinta un factor de achizitie decisiv, un simplu calcul al necesarului propriu punandu-va in postura de a lua o decizie corecta. Ganditi-va cand doriti sa folositi aparatul de incalzire electric, ce suprafata trebuie sa incalziti si cat timp doriti sa il folositi. Daca suprafata totala poate sa ne ajute sa gasim un aparat cu potentialul necesar, perioada de utilizare scoate la iveala si un cosum mediu estimat.

Cablul de alimentare poate deveni problematic, recomandat ar fi sa vi se puna la dispozitie un loc special pentru stocare. Un aparat de incalzire precum caloriferul electric, aeroterma sau semineul detin zone special amenajate in care vi se permite depozitarea cablului pentru o manevrabilitate mai buna in caz de mutare.

Greutatea si dimensiunile sunt relevante indiferent de aparatul ales, cu cat mai usor, cu atat mai bine. In aceeasi nota ar trebui tratate si dimensiunile, nimeni nu isi doreste un aparat de incalzire electric ce ocupa mult spatiu sau se manevreaza cu dificultate. Totusi, fiti atenti ca dimensiunea sau greutatea sa nu aiba repercusiuni negative asupra sigurantei sau chiar a puterii efective.

Manevrabilitatea devine importanta daca micul vostru aliat termic trebuie mutat la o anumita perioada de timp sau chiar depozitat la incheierea sezonului rece. Astfel, indiferent de solutia aleasa, mizati pe un model prevazut cu maner sau roti de transport, vor fi de folos in clipele in care doriti sa manevrati unitatea dupa bunul plac.

Garantia indica de cele mai multe ori calitatea unui produs electric, in cazul aparatelor de incalzit avand nevoie de macar 2-3 ani de garantie oferita de producator. Orice neregula de acest gen nu trebuie ignorata, aceste aparate devin destul de sensibile dupa utilizari indelugante iar costurile privind reparatiile sunt si ele costisitoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button