Cum alegi un ceas smartwatch bun
Cuprins
Pana nu demult ceasurile smartwatch erau considerate gadget-uri inutile care nu te ajuta foarte mult in viata de zi cu zi. Unde mai pui ca erau si destul de scumpe pentru ca sa isi permita oricine un astfel de ceas inteligent.
Astazi s-au mai schimbat un pic lucrurile iar pe masura ce trece timpul si companiile producatoare isi perfectioneaza produsele, ele devin chiar folositoare si de ce nu, te pot face depedent de ele.
Mai ales variantele de smartwatch aparute in ultima perioada aduc un confort utilizatorului si ii ajuta in planificarea zilnica.
De ce sa imi iau un ceas smartwatch?
Ei bine, exista diverse motive pentru care decizi sa faci o astfel de achizitie. Fie ca vrei sa fii in trend, fie sa te bucuri de aplicatii sau de versatilitatea unui ceas inteligent, achizitionarea unui smartwatch bun nu este floare la ureche.
Sunt mai multe criterii dupa care iti dai seama cum alegi un smartwatch bun. Printre ele este design-ul, culoarea, aplicatiile, pretul.
Designul
Cred ca este fara indoiala faptul ca design-ul este primul lucru care intervine in alegerea unui produs in detrimentul altuia. Exista ceasuri inteligente cu ecran rotund sau rectangular, cu curea din cauciuc sau piele, ceasuri care sa aiba un aspect cat mai hi tech sau ceasuri care sa para ca sunt ceasuri clasice.
Indiferent de ceea ce iti doresti, trebuie sa te orientezi la modelul care iti place tie pentru ca tu vei fi cel care il va purta. Iar daca luam in considerare si faptul ca este o investitie pe termen lung, adica nu il vei schimba chiar o data la jumatate de an, atunci ar fi bine sa fie si un model de care sa nu te plictisesti repede.
Dar ce te faci daca chiar te plictisesti? Producatorii s-au gandit la nevoia consumatorilor de nou si au creat ceasuri care au ecrane care se schimba generand cate un model nou de fiecare data. Asa vei avea impresia ca ai un ceas nou. Nu e placut sa investesti niste bani intr-un produs care sa zaca pe noptiera cateva luni mai tarziu pentru ca te-ai plictisit de el.
Ecranul
Ecranul care de cele mai multe ori este sensibil la atingere poate fi rotund sau rectangular. Aici e in functie de preferintele tale insa daca te gandesti ca se vor afisa mai multe aplicatii pe acel ecran micut si tu trebuie sa selectezi doar una atunci ai prefera un ecran mai mare. Un ecran rectangular iti ofera mai mult spatiu disponibil pentru atingere si de cele mai multe ori este si cel preferat.
Totusi, daca tie iti plac ceasurile cu ecran rotund, nu trebuie sa te ingrijorezi ca smartwatch-ul nu va fi suficient de sensibil. Ultimele modele sunt foarte sensibile si la cea mai mica atingere astfel ca nu vei avea probleme in a selecta exact aplicatia pe care vrei sa o deschizi.
Cureaua
De asemenea, e important sa alegi un smartwatch bun la care sa poata fi schimbata cureaua. De obicei ea este prima care se degradeaza, mai ales daca este din piele, datorita transpiratiei sau daca o uzi. O curea noua iti va crea si senzatia de ceas nou.
Tot in ceea ce priveste aspectul ceasului este legata si dimensiunea smartwatch-ului pe care vrei sa il achizitionezi. Unii prefera modele mai mari unde evident si ecranul este mai mare, altii, in speciale fetele, prefera modele mai micute. E bine sa alegi un smartwatch bun care sa se potriveasca mainii tale si sa se vada frumos la mana.
Exista chiar variante premium cu cadran din aur si curea de piele insa acelea sunt variante limitate si costa o caruta de bani. Nu trebuie sa iti faci griji ca nu vei gasi unul pe placul tau. Printre atatea modele diferite existente pe piata cu siguranta vei gasi modelul potrivit gusturilor tale.
Ce pot face cu un ceas smartwatch bun?
Pe langa functia de ceas clasic, adica sa iti arate ora si minutele, pe care o are orice ceas normal, un smartwatch bun vine cu diferite aplicatii care sa te ajute in viata de zi cu zi.
Daca esti interesat de cati pasi faci zilnic sau sa te cronometrezi la antrenamente poti folosi ceasul pe post de bratara fitness. Unele ceasuri chiar iti masoara si ritmul cardiac. O alta utilizare este conexiunea cu telefonul mobil prin Bluetooth.
Dupa ce se stabileste conexiunea intre cele doua, ceasul te va anunta de fiecare data cand primesti un SMS, un e-mail sau o notificare pe retelele de socializare. Vei putea sa citesti cu usurinta ce ai primit chiar pe ceas sau cel putin nu iti vei mai verifica telefonul din cinci in cinci minute in asteptarea unui e-mail important de la serviciu.
Aceasta utilizare este foarte apreciata mai ales de oamenii care trebuie sa fie in permanenta conectati la internet si sa raspunda imediat la e-mailuri. De asemea, vei si sorta corespondenta in sensul in care vei scoate telefonul din buzunar ca sa raspunzi la un e-mail cand este necesar, nu de fiecare data cand primesti ceva neinteresant pe mail sau un spam.
Daca te ingrijorezi in ceea ce priveste bateria telefonului mobil, de obicei avand smartwatch-ul conectat si Bluetooth-ul activ bateria telefonului mobil se va consuma doar cu 10% mai rapid decat in conditii normale. Asadar nu este o mare paguba din punctul asta de vedere.
Apelarea vocala prin intermediul unui smartwatch bun poate fi foarte folositoare mai ales daca sofezi si esti in trafic. Pentru siguranta ta, poti spune ceasului inteligent pe cine sa apeleze iar smartwatch-ul va functiona atat ca difuzor cat si ca receptor. Cum e Siri la telefoanele Apple asa functioneaza si un smartwatch.
Te poate salva in multe situatii cand nu ajungi la telefon, cand ti-e lene sa il scoti din buzunar, sau cand primesti un apel si vrei sa raspunzi. Te poate ajuta chiar sa iti gasesti telefonul mobil daca l-ai pierdut. Toate acestea se pot face cu un ceas inteligent.
Dezavantajele unui ceas smartwatch
Printre primele dezavantaje la care probabil te gandesti este bateria ceasului care trebuie incarcata aproape zilnic. Totusi, ultimele modele supravietuiesc chiar mai mult de o zi, unele doua trei, iar unele pana la 10 zile. Totul depinde insa de cat de mult il folosesti, la ce aplicatii, daca asculti muzica sau nu etc.
Incarcatorul dedicat este un alt minus. Tuturor ne-ar placea un incarcator universal pentru toate gadgeturile precum telefon mobil, camera foto, laptop, tableta etc. Insa nu mereu este posibil mai ales daca gadget-urile provin de la companii producatoare diferite ce folosesc mufe diferite.
Si atunci, cand vorbim de incarcarea bateriei unui smartwatch este imperios necesar sa mentionam si incarcatorul care nu se potriveste la altceva. Va fi un incarcator in plus in geanta daca plecati in calatorii. Mai mult decat atat, exista incarcatoare wireless pentru aceste ceasuri inteligente care se gasesc si mai greu in comert daca l-ai uitat pe al tau acasa.
Pe de alta parte, un incarcator wireless este usor de folosit iar ceasul va sta pe noptiera langa pat ca si cum n-ar fi la incarcat. Durata incarcarii complete este in jur de o ora, deci nu foarte mult, iar asta compenseaza necesitatea incarcarii dese.
Ecranul nu sta aprins tot timpul pentru a economisi din baterie. Pentru a vedea cat e ceasul sau ce notificare ai primit trebuie sa atingi ecranul sau sa apesi pe vreun buton. Daca te deranjeaza acest lucru poti opta pentru varianta de smartwatch Peeble Time care are ecran elnk si sunt vizibile datele tot timpul.
Preturi pentru orice buzunar
Daca la inceput pretul ceasurilor smart era destul de piperat mai ales luand in considerare gama limitata de aplicatii la care putea fi utilizat produsul, astazi exista cate un smartwatch pentru orice buzunar de la cateva sute de lei pana la cateva mii de lei, in functie desigur si de materialele din care este confectionat produsul.
Este de apreciat ca majoritatea ceasurilor smart sunt rezistente si nu li se sparge ecranul la orice soc. De multe ori nu suntem foarte atenti cu ceasul si il mai lovim de usi sau pereti. Asadar, aceasta durabilitate este un mare plus.
Compatibilitatea sistemului de operare
Ca la orice gadget pe care vrei sa il conectezi la smartphone este importanta compatibilitatea intre sistemele de operare. Exista telefoane de la Apple cu sistem de operare IOS si ceasuri de la aceeasi companie cu acelasi sistem. Celalalt sistem de operare pentru smartphone-uri este Android si prin urmare exista gama Android Wear de ceasuri smart.
In concluzie, pentru a raspunde la intrebarea cum alegi un smartwatch bun, este nevoie sa stii ce criterii sunt importante pentru a face alegerea potrivita.
Compatibilitatea dintre telefonul tau mobil si ceasul este extrem de importanta pentru ca altfel ai investit banii degeaba. Pe langa aspectul asta tehnic, design-ul trebuie sa te atraga si sa te faca sa vrei sa il folosesti zilnic.
Numarul mare de aplicatii pe care sa il aiba disponibil este de asemena un alt criteriu care diferentiaza ceasurile intre ele.
Pretul este stabilit de tine si va face alegerea mai usoara limitand numarul de produse disponibile pe piata.
Ceasuri smartwach recomandate
Tinand cont de recomandarile d emai sus si de parerile celor care le-au cumparat, va prezentam mai jos cateva modele de ceasuri smartwatch recomandate care ofera un raport calitate/pret excelent.
1. Apple Watch cu carcasa din aluminiu silver, 42 mm, bratara Sport
Primeste si raspunde instantaneu la notificarile tale preferate – Fiindca il porti la incheietura mainii, Apple Watch iti transmite imediat si in mod natural notificarile.
Fii motivat sa duci o viata activa si sanatoasa – Pe parcursul zilei, Apple Watch masoara intensitatea antrenamentelor, monitorizeaza activitatea si incurajeaza obiceiurile sanatoase, pentru ca tu sa fii in cea mai buna forma.
Exprima-ti stilul personal intr-un mod complet nou – Apple Watch este conceput pentru a reflecta o gama variata de gusturi si stiluri.
2. Ceas Smartwatch Samsung Gear S2 Classic
A te ocupa de sanatatea ta este usor cu Gear S2. Urmariti nivelul de activitate de zi cu zi, ritmul cardiac. Continua sa ramai in forma cu mesaje motivationale in timp util.
Conectivitate – Cu spatiu suficient pentru a stoca 300 de melodii sincronizate perfect de pe telefon, listele de redare preferate merg cu dumneavoastra.
Plata Samsung – Platiti cafeaua sau luati o gustare rapida, cu un gest al bratului dumneavoastra. Tineti incheietura mainii langa cititorul NFC si ati terminat.
Viata lunga a bateriei si incarcare usoara – bateria Gear S2 va ofera 2-3 zile de functionare la o singura incarcare.
3. Ceas Smartwatch Huawei Watch W1
Huawei smartwatch este un gadget care combina designul elvetian clasic cu tehnologia de top.
Huawei Watch este fabricat din otel inoxidabil, are un ecran rotund AMOLED de 1.4″, din safir, fiind astfel foarte rezistent la zgarieturi.
Ecranul este intotdeauna activ, astfel incat, dintr-o singura privire, aveti acces la toate informatiile de care aveti nevoie.
Va puteti personaliza ceasul alegand una din cele peste 40 de interfete disponibile ( clasic, notificari , sanatate si sport, fun).
4. Ceas Smartwatch Vector Luna
AUTONOMIE DE 30 ZILE – Bucura-te de o autonomie de 30 de zile dintr-o singura incarcare a bateriei, utilizand cablul nostru de alimentare USB magnetic.
PERSONALIZARE – Individualizeaza-ti ceasul Vector Watch alegand una dintre multiplele interfete disponibile in magazinul din aplicatia VectorWatch.
MONITORIZAREA ACTIVITATILOR – Fii la curent cu toate detaliile activitatilor tale, de la numarul de pasi, distanta zilnica parcursa, numarul de calorii consumate si pana la durata si calitatea somnului tau.
5. Ceas Smartwatch Garmin Vivoactive HR
Smartwatch cu GPS incorporat si ecran tactil de inalta rezolutie.
Aplicatiile integrate sport includ GPS de alergare, ciclism, inot fara conexiunea la smartphone.
Personalizare usoara pentru display prin intermediul aplicatieie Connect IQ.
Notificari atunci cand este conectat la smartphone.
Pana la 8 zile durata a bateriei in mod smartwatch si pana la 13 ore in mod GPS.