Cum alegi un sistem home cinema de top
Cuprins
Un film vizionat in cinema este o experienta imposibil de recreeat acasa, dar singurul mod de a te apropia de aceasta experienta este achizitia unui sistem home cinema de top!
Un sistem home cinema ales corect te va ajuta sa vizionezi filme la o calitate superioara din punct de vedere al sunetului si imaginii, chiar in confortul casei tale.
In ultimii ani producatorii de sisteme audio-video de tip home cinema, au atins standarde extrem de inalte reusind astfel sa imbunatateasca considerabil experienta vizionarii unui film acasa.
Cum alegi un sistem home cinema de top care sa-ti garanteze calitate in redarea audio si video?
Voi explica in randurile ce urmeaza principalele caracteristici de care sa tii cont cand pornesti in cautarea unui sistem home cinema.
Un sistem home cinema este format dintr-un player multimedia (DVD player sau Blu-ray player de regula) care are atasat un sistem audio format din subwoofer si un anumit numar de sateliti. Forma sistemelor audio home cinema este de regula 2.1, 5.1 sau 7.1 insemnand ca sunt formate din doi sateliti si un subwoofer, cinci sateliti si un subwoofer si respectiv sapte sateliti plus subwoofer-ul.
Exista si siteme de sonorizare care includ amplificatoare, insea din punctul meu de vedere deja ar fi prea mult pentru uzul acasa, si le-as recomanda mai repede pentru un uz profesional.
Home cinema all-in-one sau pe componente?
Sistemele home cinema pot fi de tip all-in-one sau construite pe componente achizitionate separat.
Sistemele all-in-one contin playerul DVD sau Blue-Ray, subwoofer-ul, satelitii, cablurile necesare si componentele necesare si manualul de utilizare al produsului, astfel pentru cumparator nu ramane decat sa instaleze sistemul acasa si sa se bucure de el.
Componentele unui sistem home cinema, pot fi insa achizitionate si separat. Poti alege astfel sa-ti construiesti singur sistemul achizitionand exact ceea ce iti trebuie. Avantajul unui astfel de sistem este ca ofera o flexibilitate mult mai mare in ceea ce priveste achizitionarea si poate chiar un pret final mai mic. Poti cumpara componente de la diversi producatori in functie de pret si preferinte.
Daca esti genul mai comod, recomand achizitionarea unui sistem all-in-one, in caz contrar, achizitia componentelor separat este alegerea corecta, mai ales daca iti place sa studiezi lucrurile indelung si sa montezi sistemul cu mana ta pana la ultima componenta.
Ce sistem de sunet alegi?
Dupa cum spuneam mai sus, cand vine vorba de sistemul de sonorizare poti opta pentru 2, 5 sau 7 sateliti impreuna cu un subwoofer. In cazuri mai rare vei gasi in comert si siteme de tip 3.1 sau 6.1, dar sa ne concentram pe cele 3 sisteme des intalnite. In mod normal cu cat numarul de sateliti este mai mare cu atat va fi mai bine. Exista totusi si cazuri in care un sistem de tip 2.1 cu doar doi sateliti este suficient.
Sistemul de sunet 2.1 are un subwoofer care este indicat sa fie pozitionat in pozitie centrala si doi sateliti care se aseaza de o parte si de alta a TV-ului. Sistemul 3.1 mai rar intalnit este pozitionat la fel cu mentiunea ca cel de-al treilea satelit va fi pozitionat in apropierea televizorului, la fel ca si subwoofer-ul in pozitie centrala.
Dezavantajul sistemului cu doar doi sateliti este ca cele doua boxe vor trebui sa suplineasca numarul mic de sateliti astfel incat calitatea sunetului nu va fi chiar de calitate inalta.
Pentru o camera mica consider totusi ca un sistem 2.1 este suficient, unul cu mai multi sateliti ar fi prea mult.
Sistemul de sunet 5.1 ofera un surround excelent prin cei 5 sateliti. Amplasamentul satelitilor se face astfel: trei sateliti in fata (stanga, dreapta, centru) si doi sateliti in partea din spate a camerei (stanga, dreapta) in timp ce subwoofer-ul poate fi amplasat oriunde.
Cele mai multe filme HD transmit sunet in format 5.1 astfel achizitia unui astfel de sistem este cea mai indicata.
Recomand achizitionarea unui astfel de sistem pentru incaperile cu dimensiuni medii sau mari unde spatiul nu este o problema, astfel incat sunetele sa fie percepute bine de privitor un functie de amplasamentul satelitilor.
Sistemul de sunet 7.1 este strict pentru incaperile mari, fiind necesara o distanta semnificativa intre sateliti pentru ca sunetele redate sa fie percepute corect in sistem surround. Amplasamentul satelitilor se face exact ca in cazul sistemului 5.1, cu mentiunea ca cei doi sateliti in plus vor fi asezati in spatele camerei de vizionare.
Diferenta acestui sistem fata de unul cu cinci sateliti nu este mare decat poate din punct de vedere al pretului.
Soundbar-ul este un sistem de sonorizare compact, cu lungime mare, capabil sa redea sunete stereo sau surround. Un soundbar poate fi o optiune pentru incaperile de mici dimensiuni, mai buna decat un sistem 2.1 si chiar mai economica in unele cazuri.
Avantajele unui soundbar sunt usurinta in transport si montaj, putand fi asezat oriunde in camera (ideal ar fi in proximitatea televizorului).
Blu-ray sau DVD player?
DVD playerele au disparut in ultima perioada din producatia brandurilor de electronice fiind inlocuite cu aparatele Blu-ray. Inca mai poti gasi totusi DVD playere ramase pe stoc in magazin, beneficind chiar de un pret redus.
Daca bugetul alocat sistemului home cinema este unul mic, atunci alegerea corecta (sau obligatorie) este un player de tip DVD.
Playerele Blu-ray ruleaza filme de calitate multe superioara unui DVD player. Un player Blu-ray permitea rularea de video-uri in format Full HD (1920 × 1080 pixeli). De mentionat ca achizitia unui player Blu-ray este inutila daca nu ai si un televizor Full HD la care sa-l conectezi.
Alte criterii de care sa tii cont in alegerea sistemului home cinema
Functiile, dimensiunile sau designul sunt deasemenea caracteristici pe care sa le iei in seama.
Daca in ceea ce priveste playerul designul si dimensiunile nu variaza foarte mult de la model la model, in ceea ce priveste sistemul audio, acestea pot varia destul de mult.
Vei gasi sateliti de mici dimensiuni, sateliti mari, sateliti inalti, conici, patrati, sateliti cu piciore, prindere de perete etc. La fel si subwooferul poate lua diverse forme, gama de culori fiind deasemenea destul de variata. Important este sa gasesti designul potrivit camerei unde sistemul urmeaza a fi integrat.
Una din cele mai importante caracteristici ale sistemului audio este puterea. Cu cat puterea este mai mare, cu atat distorsiunile vor fi mai mici, si sistemul nu va fi fortat daca doresti sa faci o auditie la volum mare. Pentru un sistem home cinema cateva sute de W ar trebui sa fie de ajuns.
La player urmareste formatele de conectivitate si fisiere suportate, cu cat mai multe cu atat mai bine. Wi-fi-ul ca si conectivitate web este deasemenea un plus.
Satelitii sistemului pot fi cu fir sau fara, cele wireless avand clar avantajul de a fi montate mult mai usor si fara ”firaraie” la vedere.
Acestea fiind spuse nu ramane decat sa-ti urez succes sperand ca sfaturile si indicatiile de mai sus ti-au oferit macar o idee despre ce optiuni ai si cum sa alegi un sistemul home cinema de top pentru tine!
Sisteme Home Cinema de top
Modelele de Home Cinema recomandate mai jos se vor apropia cel mai mult de experienta unui cinematograf la tine acasa. Alege inteligent!
1. Sistem Home Cinema 5.1 Sony BDVN9200WB, Negru
Sistem Home Cinema pe 5.1 canale cu sunet de inalta rezolutie – Bucurati-va de toate filmele preferate in detalii realiste, multumita conversiei extinse si tranzitiei 4K. Totul, de la explozii la soapte prinde viata cu sunetul surround pe 5.1 canale si boxele cu fluid magnetic, in timp ce sunetul de inalta rezolutie aduce muzica mai aproape de inregistrarea originala. Bucurati-va de tot ceea ce vizionati in detalii realiste datorita conversiei extinse video 4K si redarii Blu-Ray Disc™ 3D.
Un subwoofer si 5 boxe sunt sustinute de 1.200 W de putere totala RMS totala, generand un sunet viu si structurat care nu lasa niciun detaliu in urma. Este simplu sa redati wireless filme si muzica in timp real cu NFC, Miracast™, Bluetooth® si Wi-Fi®.
2. Sistem Home Cinema 5.1, 3D cu Blu-ray Samsung HT-H7500WM, Negru
Calitatea superioara a sunetului prin amplificator cu tub vidat
Obtineti maximum din sunetul excelent datorita amplificatorului cu tub vidat. Acesta ofera un sunet cald, bogat si realist, care este resimtit ca mult mai natural de catre urechea dvs. si care va va cufunda in lumea divertismentului.
Sunetul surround captivant care va invaluie
Parteneriatul nostru cu dezvoltatorul de top din domeniul audio digital, DTS, face ca Samsung sa fie singura marca de produse electronice de consum care ofera noul codec DTS Neo: Fusion II pentru 2014. Aceasta tehnologie de varf transforma sursa audio in sunet virtual pe 9.1 canale, cu o profunzime captivanta si o directie extraordinara.
3. Sistem Home Cinema 5.1 3D cu Blu-ray Pioneer MCS-737
Echipat cu patru boxe satelit, un difuzor fata si un subwoofer impresionant, PIONEER MCS-733 ofera adevaratul sunet surround. Sunet de inalta calitate intr-un pachet elegant si flexibil, permitandu-va sa aveti parte de experiente uimitoare la fiecare utilizare.
Un adevarat home cinema – Transforma sufrageria intr-un veritabil cinema cu acest sistem ce umple spatiul cu sunet de calitate superioara.
Conectati-va un dispozitivele – Dispune de 4 porturi HDMI pentru a putea sa conectati o consola de jocuri, un hard extern si un stick prin USB sau orice alt dispozitiv ce se poate conecta prin HDMI.
Cea mai noua tehnologie ce permite conectarea cu un smartphone – Bucurati-va de continutul de pe smartphone utilizand aplicatia Pioneer ControlApp de pe un dispozitiv cu sistem de operare Android sau iOS.