Ingrijire personala

Cum alegi un tensiometru de calitate

Cuprins

Indiferent daca ai probleme cu tensiunea arteriala sau nu, un tensiometru de calitate reprezinta o achizitie pe care sa o iei in considerare. Detectarea problemelor cardiace timpuriu reprezinta cheia unei vieti cat mai lungi si cat mai sanatoase.

Cel mai bun tensiometru digitalDaca tu sau vreunul din membrii familiei tale sunteti predispusi la afectiuni cardiace atunci nu mai trebuie sa stai pe ganduri cand vine vorba de cumpararea unui tensiometru.

Totusi, intrebarea despre cum alegi un tensiometru bun este pe buzele tuturor atunci cand pornesc in cautarea lui. Exista pe piata o gama larga de produse cu preturi atat de variabile incat este greu sa iti faci o idee despre ce ar trebui sa cumperi si mai ales ce ti se potriveste tie. In acest ghid iti voi prezenta cum alegi un tensiometru bun pentru tine si familia ta.

Tensiometru digital sau mecanic?

In primul rand, exista doua mari clase de tensiometre. Acestea se impart in cele mecanice si cele electronice. Pe cel mecanic il foloseste medicul atunci cand te duci la consult. Cele electronice sunt in general folosite de orice persoana indiferent de abilitatile sale medicale.

Tensiometru mecanic cu manseta si stetoscopChiar daca nu este foarte complicat sa folosesti un tensiometru mecanic, totusi este nevoie de o oarecare experienta pentru a fi sigur ca rezultatul obtinut este unul bun. Pe langa manualitatea de care ai nevoie pentru a le folosi, tensiometrele mecanice au marele dezavantaj ca nu se pot utiliza pentru masurarea propriei tensiuni arteriale. Este imposibil sa iti iei singur tensiunea arteriala cu un tensiometru mecanic. Pe langa tensiometrul propriu zis mai ai nevoie si de un stetoscop. Dupa cum observi, nu prea este la indemana oricui utilizarea unui tensiometru mecanic.

In schimb, un tensiometru bun ce poate fi folosit de oricine este tensiometrul electronic. Pentru a-ti masura tensiunea arteriala este nevoie sa pui manseta tensiometrului in jurul bratului sau in jurul incheieturii mainii si apoi apesi pe butonul on. Manseta se va umfla singura si apoi se va desumfla automat si iti va afisa digital pe ecranul tensiometrului tensionea arteriala si de cele mai multe ori pulsul. Un tensiometru electronic functioneaza pe baterii, unele dintre ele avand chiar acumulatori ce pot fi incarcati. Chiar daca sunt baterii obisnuite, acestea se pot schimba foarte usor ca la orice alt dispozitiv.

Care este diferenta intre un tensiometru de brat si unul de incheietura?

Asa cum am mentionat deja, tensiometrele electronice se impart si ele la randul lor in doua tipuri in functie de locul unde se pune manseta: cele de brat si cele de incheietura. Pe internet exista o foarte mare controversa in ceea ce priveste acuratetea masuratorii la fiecare model.

Medicii mentioneaza ca un tensiometru bun este unul de brat. Motivul este ca cele de incheietura masoara tensiunea arteriala la niste artere mai subtiri in timp ce tensiometrele de brat masoara tensiunea arteriala la niste artere mai mari, mai groase si mai aproape de inima. Asadar informatia oferita va fi mai precisa la cele la care manseta se pune la brat comparativ cu manseta de incheietura.

Manseta tensiometru inteligentaO alta diferenta notabila intre cele doua este tipul mansetei. La tensiometrele de incheietura manseta vine ca o bratara, avand dimensiune standard. La tensiometrele electronice de brat manseta are dimensiuni variabile. Poti alege ce masura ti se potriveste tie.

Exista manseta cu masura S care are intre 18 si 22 cm, cu masura M care este intre 22 si 32 cm, cu masura L care are intre 32 si 45 cm si care este cea mai mare. Mai exista insa si varianta W care are intre 22 si 42 cm. In general un tensiometru standard are manseta de marimea M. Totusi este bine sa iti verifici circumferinta bratului inainte de a alege un tensiometru bun pentru a nu avea surprize mai tarziu.

Daca vrei sa folosesti tensiometrul atat tu cat si familia ta si aveti marimi diferite la circumferinta bratului poti achizitiona manseta cu varianta W sau 2 mansete diferite. Exceptiile sunt copiii si persoanele obeze. La unii manseta poate fi prea mica sau prea mare iar in cazul acesta masuratoarea nu va fi exacta. Este foarte important ca manseta tensiometrului sa iti vina pefect pentru ca tensiunea arteriala afisata sa fie precisa.

Pentru persoanele obeze la care niciuna din variante nu se potriveste poti alege tensiometrul de incheietura. Acela sigur va fi potrivit si nu vei avea probeleme cu dimensiunea mansetei. Acesta este unul din motivele pentru care sa cumperi un tensiometru de incheietura.

Un alt avantaj al tensiometrului de incheietura este greutatea redusa. Chiar daca vorbim aici de cateva sute de grame, daca ai nevoie sa cari tensiometrul dupa tine de fiecare data cand pleci de acasa, greutatea lui poate reprezenta un criteriu cand alegi un tensiometru bun.

Validitatea clinica a tensiometrului

Ecran tensiometru cu cifre mariPentru a fi sigur ca tensiunea arteriala pe care o va afisa tensiometrul este precisa este important sa alegi un tensiometru bun care a fost validat clinic. Validitatea clinica a unui tensiometru este atestata de diverse asociatii precum Liga Germana de Hipertensiune (DHL), Societatea Britanica de Hipertensiune (BHS), Societatea Europeana pentru Hipertensiune (ESH), Asociatia Americana pentru Instrumente Medicale (AAMI). Faptul ca in specificatiile produsului vei vedea mentionata una dintre asociatiile de mai sus te va asigura ca alegi un tensiometru bun.

Unele produse insa vor incerca sa te pacaleasca spunand ca au fost testate clinic. Testarea clinica nu este acelasi lucru cu validarea clinica. Testarea clinica atesta ca produsul face ceea ce a fost creat sa faca adica masoara tensiunea arteriala dar asta nu inseamna ca o face si precis. Validitatea clinica atesta ca produsul masoara corect si precis tensiunea arteriala. Asta inseamna ca a fost testat in repetate randuri iar tensiunea masurata a fost cea reala si obtinuta si prin alte metode.

Tensiometre de calitate: ce sa alegi

Tehnologiile de masurare

Avand in vedere ca vorbim de un produs electronic, nu se putea sa nu mentionez cate ceva si despre tehnologiile incorporate.

Tehnologia PAD presupune detectarea unui puls anormal. Tensiometrul te va anunta ca pulsul tau nu este regulat si ca este necesar sa contactezi un medic. Un puls neregulat te plaseaza la risc de  diferite afectiuni cardiace precum infarct sau accident vascular cerebral. Fibrilatia atriala determina un puls neregulat iar daca nu stiai ca ai aceasta afectiune este urgent sa consulti un cardiolog.

Tensiometrele 3G folosesc tehnologia MAM. Asta inseamna ca aparatul masoara de 3 ori la rand tensiunea arteriala pentru a fi sigur ca va oferi un rezultat precis. Prin apasarea unui buton, tensiometrul face acest lucru automat. Astfel poti fi sigur ca tensiometrul electronic iti va oferi o masuratoare reala si precisa.

Memoria

Memoria unui tensiometru poate reprezenta un alt criteriu cand vrei sa vezi cum alegi un tensiometru bun. Sunt aparate care pot retine pana la 90 de masuratori in istoricul lor. Pe de alta parte, sunt tensiometre care se pot folosi pentru 2 sau 3 utilizatori si vor crea cate un istoric pentru fiecare profil in parte. In acest caz insa, nu va mai afisa cate 90 de masuratori pentru fiecare daca asta era capacitatea memoriei sale, ci 45 pentru unul si 45 pentru celalalt daca vorbim de 2 utilizatori.

Aplicatiile mobile

Monitorizare tensiune arteriala aplicatie mobilaCele mai moderne tensiometre au aplicatii dedicate pentru telefoanele smart. Asadar, poti instala aplicatia pe telefon iar tensiometrul prin Bluetooth trimite informatiile catre profilul creat in cadrul aplicatiei. In acest fel nu mai depinzi de memoria tensiometrului deoarece masuratorile tale se vor salva in istoricul aplicatiei. Poti trimite apoi istoricul tau prin e-mail medicului care te consulta sau celui care te are sub supraveghere.

Ecranul si informatiile afisate

Dupa masurarea tensiunii arteriale si inregistrarea pulsului, tensiometrul va afisa pe ecran ce tensiune sistolica si diastolica a detectat si care este pulsul tau. E important ca afisajul sa fie digital iar scrisul sa fie suficient de mare pentru o citire cat mai usoara. Pe ecran vei observa un cod de culori si un punct iti va indica in ce categorie se incadreaza tensiunea ta (tensiune normala, prea mare sau prea mica).

Pretul si garantia

Pretul unui tensiometru poate varia de la 100 lei pana la 1000 lei sau chiar mai mult. Cu cat mai multe functii are cu atat va fi mai scump. Nu este indicat sa alegi varianta cea mai ieftina deoarece cel mai probabil nu va masura tensiunea arteriala precis. Alege o varianta de mijloc dar de la o firma cu renume precum Omron, Laica, Beurer, Panasonic.

Garantia pe 2 ani reprezinta un alt factor care iti atesta ca tensiometrul respectiv este de calitate. Avand toate criteriile mentionate in minte, acum stii cum alegi un tensiometru bun pentru tine si familia ta.

Tensiometre recomandate

Pornind de la criteriile de alegere detaliate in articol si tinand cont si de parerea utilizatorilor va prezentam mai jos cateva tensiometre care ofera un raport pret/calitate excelent.

1. Tensiometru de brat complet automat Omron MIT 5 Connect

Tensiometru de brat complet automat Omron MIT 5 Connect

Noul model de tensiometru, MIT5 Connect, utilizeaza metoda oscilometrica de masurare a tensiuni arteriale, monitorul detecteaza circulatia sangelui prin artera brahiala si converteste miscarile intr-o citire digitala.

Acest dispozitiv este un sistem de monitorizare digital destinat masurarii tensiunii arteriale si pulsului pacientilor adulti.

Pe ecranul aparatului se afiseaza simbolul pentru batai neregulate ale inimii, simbol pentru infasurarea corecta a mansetei, indicator pentru tensiunea arteriala.

Vezi detalii si pret

2. Tensiometru electronic de brat Medisana BU 510

Tensiometru electronic de brat Medisana BU 510

Acest tensiometru dispune de o manseta foarte mare si lata (circumferinta bratului 22-36 cm).
Pentru o citire cat mai usoara afisajul electronic  are cifre foarte mari de pana la 22 mm inaltime.
Sunt afisate urmatoarele tensiuni: sistolica, diasistolica, data, ora.
Calculeaza valoarea medie a datelor stocate. Este un dispozitiv medical certificat.
Indicator de aritmie. Include husa de depozitare.

Vezi detalii si pret

3. Tensiometru de brat OMRON M2 Basic, Complet Automat

Tensiometru de brat OMRON M2 BasicTensiometru de brat complet automat, cu tehnologie Intellisense incorporata, ce ofera o masurare corecta si rapida a presiunii arteriale.
Aparat validat clinic – precizie si repetabilitate deosebite, demonstrate prin testari independent efectuate de institute specializate si medici acreditati.
Indicator afisat pe ecran pentru nivelul hipertensiunii.
Display LCD mare si afisare simultana pentru sistola, diastola si puls.

Vezi detalii si pret

4. Tensiometru electronic de brat SilverCloud MB23

Tensiometru electronic de brat SilverCloud MB23Tensiometrul electronic de brat SilverCloud MB23 se foloseste pentru masurarea tensiunii arteriale la nivelul bratului superior (deasupra cotului) si a pulsului.
Metoda de masurare este oscilometrica, conferind acuratete si fiabilitate.
Memorie 90 masuratori pentru siguranta unei bune evaluari atunci cand va prezentati la medicul specialist.
Ecranul mare LCD, cu caractere de mari dimensiuni, permite vizualizarea indicilor masurati cu usurinta.

Vezi detalii si pret

5. Tensiometru mecanic Little Doctor LD 71

Tensiometru mecanic Little Doctor LD 71Tensiometrul LD 71 este proiectat sa masoare tensiunea arteriala conform metodei Korotkov.

CARACTERISTICI PRINCIPALE:
– Tensiometru profesional – Manometru metalic;
– Manseta pentru adulti, diametru 25 – 36 cm;
– Stetoscop inclus – Supapa metalica;
– Dimensiuni marcate si inel metalic pentru fixare.

Vezi detalii si pret

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button