Laptop si PC

Cum alegi un ultrabook performant

Cuprins

Cum alegi un ultrabook performantUltrabook-urile reprezinta o categorie de laptopuri aparte, un plus de stil si performanta pe care marii producatori l-au adus acestei piete in ultimii ani. Principalele atuuri ale unui ultrabook sunt legate de design, unul ultra subtire, dar si de performante, cele mai noi inovatii in materie de tehnologie fiind incorporate in aceste device-uri portabile. Cum alegi un ultrabook performant si care sunt principalele beneficii pe care ti le poate aduce o astfel de achizitie?

Ghidul nostru a fost conceput pentru a va pune la curent cu specificatiile unui ultrabook astfel incat sa luati decizia potrivita in clipa in care doriti sa cumparati un asemenea dispozitiv ultra portabil. Un ultrabook se dovedeste a fi solutia perfecta daca sunteti o persoana care calatoreste mult, gradul sau de portabilitate depasindu-l chiar si pe cel al netbook-urilor, device-uri de dimensiuni mai mici.

Iar daca la nivelul utilizarii totul se traduce printr-un real avantaj al unui ultrabook in fata clasicului laptop, nu a mai ramas decat un singur aspect de care sa tineti cont pentru a avea satisfactia celei mai bune alegeri: performantele sale.

Cum alegi configuratia unui ultrabook

Fie ca veti utiliza ultrabook-ul doar pentru simplele navigari pe internet sau pentru a viziona filme si serie, fie ca aveti in plan sa il intrebuintati pentru sarcini mai dificile precum editarea grafica, jocurile sau diversele aplicatii pe care le folositi la birou, un ultrabook trebuie sa fie caracterizat de o performanta cat mai buna. Pornind de la dorinta de a achizitiona un ultrabook portabil, iata de ce trebuie sa tinem cont cand alegem arhitectura hardware.

Ultrabook performant racire patentataProcesorul – Daca in cazul laptopurilor sunt utilizate atat procesoare de veche generatie cat mai ales modele care fac parte din ultimele serii ale producatorilor, in cazul unui ultrabook lucrurile sunt relativ simple. De departe cele mai populare dar si mai performante sunt procesoarele Intel din gama i3, i5 sau i7. Alegerea se face in functie de bugetul alocat, de remarcat fiind faptul ca seria “i” a celor de la Intel este una de tip ULV(procesoarele au un consum de energie scazut, detaliu care ajuta la cresterea autonomiei).

Memoria RAM – Trendul este dat indeosebi de lansarile fabricantilor de software, in ultima vreme avand de-a face doar cu aplicatii si programe care necesita o memorie RAM cat mai mare. Daca mai adaugam la acest aspect si faptul ca un ultrabook performant trebuie sa tina cont si de posibilitatea initierii unor operatiuni in regim multitasking, realizam ca orice achizitie trebuie sa inceapa de la o resursa de macar 8GB.

Stocarea fisierelor – Date fiind dimensiunile unui ultra book, putem afirma cu tarie ca toate modelele de pe piata sunt echipate cu solutii de stocare a fisierelor performante. Hard disk-urile mai mici din punct de vedere al dimensiunilor poarta numele de SSD si au avantaje exponentiale din punct de vedere al performantelor, cel putin daca le raportam la clasicele HDD. Viteza de lucru superioara, consum de energie scazut dar o capacitate de stocare mai mica, drept pentru care trebuie sa fiti atenti la oferta si sa o comparati cu necesarul vostru uzual.

Placa video – In cazul unui ultrabook, detaliul vis-a-vis de placa video este cat se poate de simplu: exista doar modele cu placa incorporata. Cauza este de natura functionala dar mai ales practica, un ultrabook fiind mult prea subtire pentru a ingloba o placa video dedicata. Totusi, cei de la Intel au lucrat din greu pentru a finaliza gama de placi video integrate Iris Pro Graphics, aceasta fiind si recomandarea noastra in vederea echiparii unui ultrabook performant.

Caracteristici importante

Display-ul poate varia in functie de dimensiunea ultrabook-ului. De altfel, exista chiar si ultrabook-uri cu dimensiuni foarte mici, display-ul lor masurand sub 12 inci. Cele mai populare modele din punct de vedere al dimensiunii display-ului sunt cele cu diagonala cuprinsa intre 12 si 14.9 inci.

Caracteristici importante ultrabook performantAbateri de la aceasta regula pot fi considerate si modelele care sunt mai generoase, utilizate indeosebi in sarcinile de birou, acestea avand diagonale intre 15 si 17 inci. Ca principale puncte de reper, pe langa dimensiunea ecranului, recomandam alegerea unui ultrabook cu sistem anti-reflexie si o rezolutie cat mai buna, de preferat Full HD sau Ultra HD.

Dimensiunea este relevanta insa ultrabook-urile pornesc cu un avantaj considerabil, majoritatea dintre ele avand un design ultra slim. Din punct de vedere estetic, majoritatea adopta cele trei nuante clasice: alb, gri sau negru, diferentele intre modele fiind evidentiate de calitatea finisajului.

La nivel dimensional, o trasatura care are la baza si marimea display-ului, puteti miza pe un model cat mai subtire si cu margini cat mai rafinate, astfel incat sa obtineti cote cat mai bune dar si o greutate scazuta, cuprinsa intre 0.8 si 1.5 kg.

Bateria este catalogata drept una dintre componentele de baza prin prisma faptului ca va ajuta sa obtineti autonomia pe care v-o doriti. Fiind vorba despre un device super portabil, capabil sa fie purtat oriunde datorita dimensiunilor scazute si a greutatii foarte mici, o baterie generoasa este esentiala.

Tineti cont de tipul bateriei, cele mai ravnite fiind cele de tip Litiu-Polymer, dar si de numarul de celule. Cu cat numarul de celule este mai mare, cu atat autonomia poate deveni mult mai buna. Detaliul care garanteaza, in mare parte, autonomia unui ultrabook este capacitatea bateriei, acest detaliu fiind usor de gasit analizand specificatiile tehnice oferite de producator.

Tastatura si Touchpad-ul, doua dintre componentele alaturi de care utilizatorul interactioneaza ori de cate ori foloseste ultrabook-ul. Tastatura trebuie sa fie solida si sa fie construita astfel incat sa va faciliteze sarcini evidente precum redactarea de texte sau navigarea pe internet. Pe de alta parte, touchpad-ul poate fi conceput astfel incat sa suporte mai multe gesturi de tip “atingere” si sa garanteze o fluiditate similara cu cea obtinuta daca folositi un mouse.

Porturile evidentiaza gradul de conectivitate al unui ultrabook, un model performant necesitand macar dotarile de baza ale unui laptop obisnuit. Ca puncte de reper, luati in calcul un port HDMI, porturi USB 2.0 si 3.0, iesire VGA pentru a externaliza imaginea unui ecran mai mare si un port audio pentru a conecta boxe sau casti in anumite situatii.

Tot porturi consideram a fi si iesirea dedicata conexiunii la internet, aceasta fiind cunoscuta si ca placa de retea. Indiferent ca este integrata sau dedicata, aveti in vedere sa fie standardizata 10/100/1000 pentru a beneficia de viteza de transfer a datelor cat mai buna. Ca o completare a conexiunii la internet, portul Wi-fi este elementar, in timp ce tehnologia Bluetooth va permite sa conectati diverse alte dispozitive prin intermediul acestui standard.

La capitolul multimedia, eliminati din ecuatie prezenta unei unitati optice datorita dimensiunilor scazute, este aproape imposibil de montat o astfel de componenta. Nici nu credem ca va fi nevoie de ea insa, atat operatiunea de instalare a sistemului de operare cat si a altor programe fiind posibila prin intermediul unei memorii USB.

Conectivitate ultrabook performantTotusi, o echipare de bun augur a unui ultrabook trebuie sa includa difuzoare de calitate, un microfon, camera web (de preferat una HD), cititor de carduri cu adaptor inclus dar si diverse accesorii pe care producatorii, de regula, aleg sa le ofere gratuit la achizitionarea unui ultrabook (casti audio sau boxe portabile).

Sistemul de operare poate fi inclus in pretul de achizitie sau nu, depinde foarte mult de oferta de care beneficiati in acel moment sau de pretul device-ului. Din experienta va spunem ca un ultrabook achizitionat alaturi de sistemul de operare licentiat are un pret mai mare si include tariful de achizitie al sistemului.

Din fericire, pentru un plus de flexibilitate, puteti intra in posesia unui ultrabook performant chiar si fara a fi nevoiti sa achizitionati licenta sistemului de operare in acel moment. Aceste device-uri poarta numele de ultrabook-uri free DOS si va ofera posibilitatea sa instalati orice sistem de operare doriti: Chrome OS, Linux sau Windows. O abatere de la aceasta regula sunt macbook-urile, cei de la Apple oferind in mod gratuit sistemul de operare Mac OS, singurul capabil sa ruleze la parametri normali de altfel.

Garantia unui ultrabook, indiferent de performantele sale, ar trebui sa fie de minim 2 ani, asa cum prevede legislatia in vigoare. Anumiti producatori sau anumite promotii ale magazinelor se abat putin de la acest standard si va pun la dispozitie garantii extinse, de pana la 5 ani.

Ca o alternativa pentru siguranta si dorinta de a avea o garantie cat mai mare fara a va raporta la implicatiile financiare, puteti achizitiona din cadrul comerciantului un ultrabook cu garantie extinsa. Adaugati pana la 3 ani de garantie suplimentara contra cost, perioada in care sunteti scutiti de la orice investitii la nivel reparatoriu.

Ultrabook-uri recomandate

1. Ultrabook MacBook Pro 15 Retina cu procesor Intel® Quad Core™ i7 2.20GHz, Haswell™, 15.4″, 16GB, 256GB SSD, Intel® Iris™ Pro Graphics, OS X Yosemite

Cand proiectezi un ecran cu atat de multi pixeli – peste patru milioane la modelul de 13 inchi si peste cinci milioane la modelul de 15 inchi – rezultatele sunt absolut uimitoare. O rezolutie spectaculoasa de 2560×1600 la MacBook Pro de 13 inchi si o rezolutie la fel de impresionanta de 2880×1800 la MacBook Pro de 15 inchi iti permit sa vezi imaginile tale de inalta rezolutie in cel mai mic detaliu.

Procesoarele quad-Core Intel Core i7 de a 4-a generatie iti permit sa efectuezi cu usurinta chiar si cele mai complexe sarcini in aplicatii profesionale precum Final Cut Pro X, datorita vitezei de pana la 2,8 GHz, memoriei cache L3 partajate de 6 MB si vitezei Turbo Boost de pana la 4,0 GHz. Iar fiecare model are ca dotare standard 16 GB de memorie ultrarapida.

MacBook Pro de 13 inchi are o autonomie de pana la 10 ore intre incarcari. Echipat cu tehnologie Wi Fi 802.11ac si Bluetooth 4.0 wireless, poti sa uiti de cabluri si sa ramai conectat – la reteaua ta, la perifericele tale wireless si la restul lumii.

2. Ultrabook Lenovo ThinkPad X1 Carbon cu procesor Intel® Core™ i5-5300U 2.30GHz, Broadwell™, 14″ Full HD, 8GB, 128GB SSD, Intel HD Graphics, Windows 8.1 Pro

Avand numai 1,35 kg, noul X1 Carbon este cel mai usor Ultrabook™ de 14” de pe planeta. Iar la o grosime de numai 13.2 mm, este cel mai subtire ThinkPad fabricat vreodata.
Ecranul Full HD (1920 x 1080) antireflex face textul mai clar, imaginile mai luminoase, iar culorile mai atractive. 300 nit si IPS, la un unghi de vizualizare de aproape 180 de grade. Mai mult, este rezistent la urmele de amprente.

Noul X1 Carbon asigura o durata a bateriei de pana la 10,9 ore cu o singura incarcare. Iar daca bateria e pe terminate, nu va impacientati: cu tehnologia RapidCharge puteti reincarca 80% din baterie in mai putin de o ora.
Construit cu fibra de carbon utilizata pentru sateliti, noul X1 Carbon este cel mai rezistent ThinkPad fabricat vreodata. De altfel, efectuam o multime de teste separate, la standarde,militare in conditii extreme de praf, vibratii, caldura, frig, altitudine, apa, umiditate, radiatii solare siciuperci. Nu va ingrijorati in cazul unei varsari accidentale de lichide, de cadere, de expunerea la caldura sau de orice alte conditii extreme.

3. Ultrabook HP EliteBook Folio 1040 G2 cu procesor Intel® Core™ i5-5200U 2.20GHz, Broadwell™, 14″, Full HD, 8GB, 256 SSD, Intel® HD Graphics, Microsoft Windows 8.1 Pro

Frumusetea atinge superlativul la cel mai subtire Ultrabook™ de la HP din clasa enterprise, de 35,56 cm (14 inch), echipat cu caracteristici impresionante de performanta, securitate si maniabilitate, pentru a va ajuta sa va expuneti cele mai bune lucrari.

Mai usor. Mai capabil – Lucrati cu incredere in birou sau in deplasare cu HP EliteBook Folio 1040, care este subtire, elegant si durabil. Echipat cu un ecran Full HD, o structura puternica din aliaj de aluminiu si o tastatura antistropi iluminata din spate, acesta este conceput sa reziste rigorilor zilei de lucru.

Mentineti conexiunea utilizand WiDi, Miracast, combinatia compatibila WLAN 802.11ac si Bluetooth 4.0. Mentineti controlul asupra datelor, securitatii si dispozitivelor cu HP BIOSphere, HP Sure Start, HP Touchpoint Manager, Intel® vPro optional™ si LANDesk, care se integreaza usor in mediul IT.

Colaborati cu alte persoane utilizand o camera Web de 720p si DTS Studio Sound™, care anuleaza zgomotul.

4. Ultrabook Toshiba Satellite Z30-B-100 cu procesor Intel® Core™ i5-5200U 2.20GHz, Broadwell™, 13.3″, 8GB, 256GB SSD, Intel® HD Graphics, Microsoft Windows 8.1

De la designul incredibil de subtire, usor si elegant la tehnologia de inalta performanta din interior, laptopul Toshiba Satellite Z30-B de 33,8 cm a fost conceput pentru a va nu va stingheri in timp ce va deplasati. Bateria cu durata mare de functionare va ofera autonomie pe durata intregii zile, iar procesorul Intel® Core™ dispune de viteza si capacitatea de reactie de care aveti nevoie pentru a realiza mai multe in timp ce va deplasati.

De asemenea, puteti beneficia de flexibilitatea asigurata de porturile de dimensiune standard, integrate in carcasa rezistenta din magneziu, a carei fiabilitate a fost demonstrata. Lasa-te captivat de mobilitatea superba a laptopului Toshiba Satellite Z30-B.

Satellite Z30-B comunica in mai multe moduri: prin LAN wireless, Bluetooth™ 4.0 si Gigabit LAN pentru acces rapid la retea. Datorita tehnologiei Intel® WiDi™ puteti transfera cu usurinta si fara intreruperi imagini video intre dispozitive, fara a avea nevoie de cabluri.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button