Ingrijire personala

Cum alegi cel mai bun nebulizator pentru acasa

Un nebulizator sau un aparat pentru aerosoli permite administrarea de tratamente medicamentoase intr-un mod eficient si rapid, fiind potrivite petru toate varstele. Ghidul nostru te ajuta sa alegi cel mai bun nebulizator pentru nevoile tale.

Pe parcursul anotimpului rece si nu numai, copii sunt predispusi afectiunilor respiratorii. Ei sunt printre cele mai sensibile persoane mai ales si datorita faptului ca stau intr-un colectiv inchis. Daca se duc la gradinita sau la cresa si unul din colegi este racit exista o mare sansa ca si al tau sa raceasca la randul lui.

Un nebulizator se poate dovedi a fi de real folos cand copilul tau nu poate sa respire si nu poate dormi. Acest aparat se poate folosi atat de copii cat si de adulti. Este folosit la afectiuni respiratorii sau din sfera ORL.

Mai mult decat atat, daca din nefericire copilul tau sufera de astm, de asemenea un nebulizator este folositor pentru administrarea corticosteroizilor. Pentru a stii cum alegi cel mai bun nebulizator iti voi prezenta cateva criterii de selectie.

Cum functioneaza un nebulizator?

Pentru a putea alege cel mai bun nebulizator este necesar sa stii cum functioneaza acest aparat. Ei bine, el converteste medicamentele lichide in particule foarte mici care pot fi inhalate.

Asadar, utilizand un nebulizator obtii mai multe avantaje. In primul rand, reduci necesarul de medicament. Vei avea nevoie de o cantitate mai mica de medicament comparativ cu administrarea prin injectii intramusculare sau pe cale orala.

Administrandu-i copilului tau o cantitate mai mica vei reduce si posibilitatea aparitiei efectelor adverse. De fapt, aparitia efectelor adverse sistemice este redusa la zero avand in vedere ca medicamentul ajunge doar local. In plus, efectul este mai puternic, medicamentul actioneaza mai rapid iar afectiunea dispare intr-un timp scurt.

Avand efect local, substantei active din medicament nu ii mai ia timp pana ajunge in sange si de acolo la locul unde trebuie sa isi exercite efectul. Prin nebulizare, medicamentele ajung in cateva secunde in gat sau in plamani. Simptomele se vor ameliora si copilul tau se va simti mai bine in cateva minute.

Atunci cand vorbim de astm, un raspuns rapid si prompt este imperios necesar deoarece o criza de astm poate pune viata copilului tau in pericol. Daca medicul i-a prescris corticosteroizi topici, un nebulizator bun este aparatul de care ai nevoie.

Tipuri de nebulizatoare

Exista doua tipuri de aerosoli: naturali si artificiali. Cum cei naturali se gasesc la malul marii si nu toti locuim acolo,  marile companii au creat aparate care sa faca aerosoli artificiali.

Aparatele de aerosoli sau nebulizatoarele sunt si ele de doua tipuri: cu compresor si cu ultrasunete. Cele cu compresor comprima cu un piston continutul din recipientul in care s-a pus medicamentul cu o viteza asa de mare incat medicamentul iese prin capatul celalalt din forma lichida in forma gazoasa avand forma de vapori. Copilul inspira acesti vapori iar substanta activa din medicament ajunge la locul unde trebuie sa actioneze.

Nebulizatorul cu ultrasunete este ceva mai modern. Cu ajutorul unui cristal piezoelectric se creeaza niste vibratii care vor transforma medicamentele lichide in vapori. Diferenta mare intre cele doua moduri de functionare este zgomotul si greutatea. Nebulizatorul cu piston face mai multa galagie fata de cel cu ultrasunete. Asadar, daca vrei sa il folosesti si cand cel mic doarme e bine sa alegi un nebulizator cu ultrasunete care sa faca mai putin de 50 dB.

Pe langa utilizarea pe timpul noptii, nebulizatorul cu ultrasunete mai are si avantajul ca nu ii sperie pe copii. Cei mici se pot speria de zgomotul produs de aparatele de aerosoli cu compresor si sa nu mai vor sa il foloseasca. De aceea, cel mai silentios aparat este si cel mai popular. Totusi exista o diferenta de pret intre cele doua, asa ca daca nu te incadrezi in situatiile descrise mai sus, nu prea e musai sa alegi cel mai bun nebulizator cu ultrasunete.

Din punct de vedere al greutatii, datorita aparatului de comprimat, nebulizatoarele cu piston sunt mai grele si mai voluminoase. Cele cu ultrasunete sunt mai potrivite in a le lua cu tine atunci cand calatoresti datorita dimensiunii reduse si greutatii mici.

Igiena inainte de toate

Ca la orice aparat pe care il folosim, igiena reprezinta un aspect caruia trebuie sa ii acordam importanta cu atat mai mult cu cat reprezinta un dispozitiv medical. Recipientul unde introducem medicamentul trebuie curatat dupa fiecare utilizare cu produse speciale de igienizat, nu doar cu apa. Trebuie curatate piesele de gura/nas si masca. Dupa clatire cu apa si sapun lasa-le la uscat. Daca raman umede se inmultesc bacteriile.

Specificatiile nebulizatorului

Daca stii pentru ce medicament vei folosi nebulizatorul, atunci e bine sa verifici capacitatea recipientului pentru medicament. Volumul recipientului trebuie sa fie suficient de mare intre 5 si 10 ml.

De asemenea, si debitul de nebulizare este important. Acesta poate varia de la aparat la aparat. Ar fi indicat sa alegi un nebulizator care are un debit mare daca il folosesti si pentru administrarea oxigenului. Exista aparate cu aerosoli care pe langa medicatie administreaza si oxigen in acelasi timp.

Rata de nebulizare ar trebui sa fie undeva la 0,35 ml/min. Avand in vedere ca medicamentele vor fi transformate in vapori, particulele de substanta activa ar trebui sa nu fie mai mari de cativa microni pentru a avea o eficienta buna cand sunt inhalate si a ajunge cat mai profund in plamani.

Volumul rezidual reprezinta volumul de medicament care ramane in recipientul medicamentului si care nu ajunge sa fie inhalat. Este indicat sa aiba o valoare cat mai mica de preferat undeva la 0,7 ml.

Pentru a avea siguranta ca alegi cel mai bun nebulizator verifica printre specificatiile produsului daca acesta este ceritificat drept un dispozitiv medical prin Directiva 93/42/CEE. Aceasta este o lege care atesta ca nebulizatorul este un dispozitiv medical. De asemenea, nu cumpara aparatul de aerosoli decat din magazine de incredere pentru a fi sigur ca nu sunt produse contrafacute.

Accesoriile celui mai bun nebulizator sunt masca pentru copil, masca pentru adult, piesa de gura si piesa de nas. Pe langa acestea, in cutia unui nebulizator vei mai gasi si tubul care face legatura intre aparatul propriu zis si masca de fata.

Firme consacrate

Printre firmele cu renume in materie de dispozitive medicale cu aerosoli se numara Omron, Beurer, Laica, Healthy Line. Exista insa aparate si de la alte firme care nu au capatat inca un nume sonor pe piata dispozitivelor medicale dar care sunt la fel de bune si chiar la un pret mai mic. Uneori se stie ca platim si renumele firmei producatoare.

Preturile unui nebulizator variaza de la 100 lei pana la 300 lei la cele performante. Medicul pediatru iti poate recomanda un nebulizator potrivit nevoilor tale in cazul in care il achizitionezi pentru o anumita afectiune sau medicatie. Luand in considerare criteriile prezentate mai sus acum stii cum alegi cel mai bun nebulizator pentru copilul tau.

Nebulizatoare recomandate

Tinand cont de sfaturile din articol si de parerile cumparatorilor va recomandam in continuare cateva nebulizatoare care ofera un raport calitate/pret excelent.

1. Nebulizator OMRON U22 Ultrasonic, silentios

Cel mai mic nebulizator cu ultrasunete si sita metalica din gama OMRON.
Tehnologie cu sita metalica (Mesh) – o alternativa intre tehnologia cu compresor si cea cu ultrasunete, ce aduce avantaje din ambele tehnologii.
Particula de aerosoli cu diametru optim – asigura un tratament eficient (MMAD=4,2 µm).
Aparatul nebulizeaza in orice pozitie – inhalarea se poate face si intins in pat.
Volum rezidual de medicament infim – nebulizeaza pana la ultima picatura.

Vezi detalii si pret

2. Nebulizator Ultrasonic Healthy Line SHL-US20

Mic si compact – Cu o greutate de numai 185 gr si o husa de protectie inclusa in pachet, va permite mobilitate maxima, putand fi transportat oricand si oriunde in conditii de siguranta.
Tehnologie ultrasonica – Permite reglarea fluxului si volumului de aer si foloseste inalta frecventa pentru a produce vapori foarte fini de apa si medicamentatie.
Ultra silentios – Datorita tehnologiei ultrasonice de inalta calitate pe care o foloseste, acest nebulizator este foarte silentios, ceea ce va permite sa-l utilizati in modul cel mai discret.

Vezi detalii si pret

3. Nebulizator OMRON C28 Plus cu compresor

Aparatul Omron C28 Plus este conceput pentru administrarea eficienta a medicatiei atit la copii cit si la adulti, pentru reducerea perioadei de imbolnavire si revenirea rapida la o viata activa.
Virtual Valve Tehnology (V.V.T) inseamna mai putine parti ce pot fi pierdute, mai putine componente pentru curatare si ca urmare o igiena eficienta si o intretinere usoara a aparatului de aerosoli.
Compresor robust cu durata de functionare crescuta permitind administrarea frecventa a tratamentului sau utilizarea continua in cabinete medicale, policlinici sau spitale.

Vezi detalii si pret

4. Nebulizator cu piston U-Grow U430-N

Dimensiunile particulelor <5μm MMAD.
Conditii de functionare temperatura ambianta min. 5°C – max. 40°C.
Umiditatea aerului min. 15% RH – max. 93% RH.
Presiune atmosferica min. 700 hPa – max. 1060 hPa.
Conditii de intretinere temperatura ambianta min. -25°C – max. +70°C.
Umiditatea aerului min. 0% RH – max. 93% RH.

Vezi detalii si pret

5. Nebulizator cu compresor Mappy CNB9

Nebulizatorul cu compresor Mappy este conceput pentru tratamentul cu succes a asmului, alergiilor si alte disfuncii respiratorii.
Este eficient in livrarea precisa a dozelor de aerosoli. Foarte usor de folosit, trebuie doar sa apasati butonul de start. Este eficient, silentios si durabil. Nebulizatorul vine cu doua masti(una pentru adulti si una pentru copii) si un inhalator pentru gura.
Aparatul poate fi folosit atat de adulti cat si copii.

Vezi detalii si pret

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun laminator pentru birou

Cum alegi un laminator de birou bun? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă laminatorul…

6 ani in urma

Cum alegi cel mai bun feliator electric pentru acasa

Cum alegi cel mai bun feliator electric pentru acasa? Ce functii si caracteristici trebuie sa…

6 ani in urma

Black Friday 2017 la Vonino: o tabletă Doodle 8” CADOU și reduceri de preț de până la 75%

Vonino oferă o tabletă Doodle 8” CADOU pentru produsele selecționate și reduceri de preț de…

7 ani in urma

Cum alegi cel mai bun aragaz mixt pentru acasa

Cum alegi cel mai bun aragaz mixt pentru acasa? Ce functii si caracteristici trebuie sa…

7 ani in urma

Aer conditionat Whirlpool SPIW 412L Inverter 12000 BTU – review complet

Whirlpool SPIW 412L Inverter 12000 BTU este un aer conditionat puternic (12000 BTU) care ofera…

7 ani in urma

Cum alegi un fierbator de apa de calitate

Cum alegi un fierbator de apa de calitate? Ce functii si caracteristici trebuie sa aiba…

7 ani in urma