Monitoare

Cum alegi un monitor de calitate

Cand ne achizitionam un calculator majoritatea dintre noi se gandesc numai la proprietatile sistemului, sa aiba un procesor bun, o placa de baza si video care sa ne satisfaca nevoile etc.

Insa monitorul este ultimul lucru la care ne gandim desi reprezinta ecranul pe care il vom privi cel mai probabil multi ani de acum inainte. Nu este o componenta pe care sa o schimbam foarte des odata achizitionata.

Asadar, pentru a ne face treaba cat mai usoara si pentru a fi pe deplin multumit de calitatea imaginii trebuie sa stii cum alegi un monitor de calitate.

La ce vei folosi acest monitor?

Primul lucru la care este important sa te gandesti cand vrei sa cumperi un monitor este scopul utilizarii lui. Vrei sa il folosesti la serviciu si sa ai mai multe ferestre deschise in acelasi timp pe ecran pentru a-ti creste productivitatea? Iti doresti sa editezi fotografii sau videoclipuri? Vrei sa vezi filme 3D acasa impreuna cu familia intr-o seara ploioasa?

In functie de motivul pentru care vrei sa cumperi monitorul te orientezi la un anumit tip. Fiecarui scop ii este potrivit un anume fel de monitor si este important sa cunosti proprietatile monitoarelor pentru a alege ceva de calitate si care sa te si ajute in acelasi timp.

Diagonala

In alegerea diagonalei unui monitor se merge pe principiul: cu cat mai mare cu atat mai bine.

Singura exceptie e atunci cand ai un birou foarte mic si vei sta foarte aproape de ecran. In situatia asta s-ar putea sa iti displaca sa tot muti privirea in fiecare colt al ecranului fara sa ai o imagine de ansamblu.

In rest, o diagonala mai mare de 24 inch e ideala (1 inch= 2,52 cm). Daca esti pasionat de filme si de jocuri poti chiar opta pentru diagonale de 27 inch sau mai mari. Astfel, experienta va fi cat mai similara cu cea de la cinema. Tuturor ne place sa privim filme pe ecrane mari.

Rezolutia maxima

O alta caracteristica importanta a unui monitor este rezolutia exprimata in pixeli. Cea mai populara rezolutie la momentul actual este cea HD adica 1366 x 768 pixeli iar cea mai buna este cea 4 K sau Ultra HD 3840 x 2160 pixeli.

Cu cat numarul de pixeli este mai mare cu atat vei vedea imaginea mai clara. Din nou se repeta acelasi principiu. Pentru o diagonala mare este bine sa ai cat mai multi pixeli pentru a fi multumit de calitatea imaginii.

Insa in alegerea rezolutiei trebuie sa tii cont si de hardware-ul calculatorului si de placa video. Ambele trebuie sa fie cat mai performante pentru a rula cursiv imagini sau jocuri in 4 K.

Contrastul

Aceasta proprietate reprezinta raportul dintre luminozitatea la culoarea neagra si la cea alba. Acest raport este foarte important pentru ca te va ajuta sa vezi imagini cat mai detaliate in cat mai multe nuante. Este un aspect deosebit de important mai ales daca doresti sa folosesti monitorul la editat fotografii sau continut video.

Un contrast static decent este in jur de 1000:1. Atentie insa la companiile care folosesc contrastul dinamic in locul celui static si afiseaza valori de 10000:1 pentru a te impresiona. Multi oameni se uita numai dupa cifre si o astfel de valoare poate pacali cumparatorul.

Nu te lasa pacalit de aceasta strategie de marketing si cauta mereu valoarea contrastului static pentru ca acesta e baza. Evident ca un contrast cat mai mare va face imaginea cat mai clara dar si pretul este pe masura.

Refresh-ul sau rata de improspatare

Refresh-ul este capacitatea de reimprospatare a ecranului pe verticala si este exprimata in Hz. In ultimul timp aceasta s-a limitat la 60 Hz insa monitoarele Ultra HD ajung chiar la 144 Hz.

Cu cat sunt mai multi Hz cu atat placa video trebuie sa prelucreze mai multe date si implicit daca iti alegi un monitor 4 K ai nevoie si de o placa video performanta.

Unghiul de vizibilitate

Unghiul de vizibilitate inseamna din ce pozitie vezi imaginea de pe ecran clar. Sunt unele monitoare proaste in care poti vedea imaginea doar daca stai fix in fata monitorului iar daca esti un pic in lateral deja imaginea se intuneca.

E important de verificat si aceasta caracteristica a monitorului inainte de a-l achizitiona.

Timpul de raspuns

Viteza unui pixel de a trece din starea de aprins in stins si invers este definita drept timpul de raspuns al monitorului. Daca viteza aceasta este mica apare incetosarea imaginii sau dublarea ei. Acest lucru nu este de dorit mai ales daca esti gamer sau editezi continut video. Pentru astfel de utilizari ale monitorului ai nevoie de un ecran cu un timp de raspuns cat mai scazut.

Exista astazi si monitoare destinate celor care testeaza jocuri si in care timpul de raspuns este chiar de 1 ms. Aceasta viteza mare insa afecteaza calitatea imaginii. La un astfel de timp de raspuns imaginea nu este la fel de clara iar pretul poate ajunge la cateva mii de euro.

Un timp de 8 -10 ms este un timp accepatabil daca nu folosesti monitorul pentru jocuri.

Conectorii monitorului

Acestia sunt o alta caracteristica a monitorului dupa care te poti orienta. Conectorii VGA au transmitere analogica si sunt invechiti. Daca doresti sa iti schimbi sistemul s-ar putea sa ai surpriza ca acest conector VGA sa nu fie compatibil.

Cei mai populari conectori sunt cei digitali care iti ofera o flexibilitate mare, poti conecta si televizorul sau laptopul la monitor si au si semnal audio fata de VGA care nu are semnal audio.

Acesti conectori digitali sunt de tip HDMI sau Display Port si cel mai important este ca nu distorsioneaza imaginea. In cazul in care dai pste micro HDMI sau micro Display Port sa stii ca exista adaptorare pentru fiecare tip de conector digital.

Pretul si brand-ul

Pretul l-am lasat la urma pentru ca fiecare din voi stie ce buget are alocat pentru un monitor. Exista monitoare de la cateva sute de lei pana la cateva mii de euro. Depinde de scopul utilizarii lui.

Cele care sunt pentru testari de jocuri video sunt printre cele mai scumpe. Pe de alta parte un monitor la 400 ron nu poate avea proprietati performante. Daca vorbim despre monitoare la care poti vedea filme 3D sau au forma curbata deja pretul sare destul de mult.

In ceea ce priveste brand-ul, exista unele companii deja consacrate insa cel mai bine este sa te orientezi dupa caracteristicile deja mentionate si vei stii cum alegi un monitor de calitate in cunostinta de cauza.

Nu este insa momentul sa limitezi bugetul foarte mult pentru ca un monitor de calitate nu iti va afecta ochii si te va tine si foarte mult.

Monitoare de calitate recomandate

Tinand cont de recomandrile din articol am ales in continuare pentru voi cateva modele de monitoare pentru PC care ofera un raport calitate/pret excelent.

1. Monitor LED Dell P2415Q, 23.8″, Wide, 4K Ultra HD

Claritate incredibila pentru orice activitate – Fie ca examinati foi de calcul, gestionati planuri de marketing sau revedeti materiale video si fotografii, monitorul de 23.8 de inchi Dell va ofera performanta fiabila pentru orice activitate.
Vedeti mai multe datorita rezolutiei Ultra HD (3.840 x 2.160) – este de patru ori mai mare decat rezolutia Full HD.
Puteti face mai multe cu ajutorul ecranului de 23.8 de inchi – ofera un spatiu generos pentru diverse aplicatii si materiale video.
-Bucurati-va de mai multa claritate datorita calitatii incredibile a imaginilor si ecranului LED antireflex, care da un plus de stralucire si claritate vizualizarii.
Vezi detalii si pret

2. Monitor LED IPS LG 23MB35PM-B.AEU 23″ Full HD

Flicker Safe – Reducand nivelul de palpaire aproape de zero, Flicker-Safe va ajuta sa va protejati vederea contra palpairilor obositoare. Munciti si amuzati-va cat doriti cu monitorul IPS.
Reader Mode
– Reader Mode confera conditii de citire optime reducand lumina albastra daunatoare care provine de la iluminarea de fundal cu LED.

Tip rezolutie: Full HD 1920 x 1080 pixeli
Luminozitate: 250 cd/m² – Timp de raspuns: 5 ms
Unghi maxim vizibilitate orizontala/verticala: 178 / 178 grade
Contrast tipic: 1000:1
Vezi detalii si pret

3. Monitor LED IPS Dell U2412M 24″ Wide

Pur si simplu extraordinar: urmariti cum imaginile prind viata pe un ecran de 24 inchi (61 cm), retroiluminat cu LED-uri, care prezinta o rezolutie extrem de clara, de 1.920 x 1.200, cu un raport de aspect de 16:10, specific ecranelor late, astfel incat nu veti pierde spatiu pe ecran numai pentru ca aplicatiile dvs. particularizate accepta alte rezolutii.
Vizualizare contrastanta: pregatiti-va pentru vizualizare clara cu un raport de contrast dinamic ridicat, de 2.000.000:1 (tipic) si un timp de raspuns de la gri la gri (tipic) de 8 ms, cu overdrive, care va garanteaza imagini clare, precise si fara umbre.
Vezi detalii si pret

4. Monitor LED Samsung LS24F350FH 24″ Full HD

Panou ultrasubtire: Incredibil de subtire, de doar 10 mm, cat un pix.
Suport circular simplu: Un suport circular simplu completeaza elegant ecranul ultrasubtire.
Panou spate cu model: Modelele orizontale de pe carcasa spate ofera un finisaj stilat, contemporan.
Unghiul de vizionare extins, de 178° atat pe verticala cat si pe orizontala asigura o imagine clara indiferent de pozitia din care vizionati.
Tehnologia ecologica de la Samsung reduce consumul de energie cu pana la 10%.
Vezi detalii si pret

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun laminator pentru birou

Cum alegi un laminator de birou bun? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă laminatorul…

6 ani in urma

Cum alegi cel mai bun feliator electric pentru acasa

Cum alegi cel mai bun feliator electric pentru acasa? Ce functii si caracteristici trebuie sa…

6 ani in urma

Black Friday 2017 la Vonino: o tabletă Doodle 8” CADOU și reduceri de preț de până la 75%

Vonino oferă o tabletă Doodle 8” CADOU pentru produsele selecționate și reduceri de preț de…

7 ani in urma

Cum alegi cel mai bun aragaz mixt pentru acasa

Cum alegi cel mai bun aragaz mixt pentru acasa? Ce functii si caracteristici trebuie sa…

7 ani in urma

Aer conditionat Whirlpool SPIW 412L Inverter 12000 BTU – review complet

Whirlpool SPIW 412L Inverter 12000 BTU este un aer conditionat puternic (12000 BTU) care ofera…

7 ani in urma

Cum alegi un fierbator de apa de calitate

Cum alegi un fierbator de apa de calitate? Ce functii si caracteristici trebuie sa aiba…

7 ani in urma