Cum alegi un aparat de gatit cu aburi performant
Cuprins
Cum alegi un aparat de gatit cu aburi cu adevarat performant?
Este o intrebare pe care toate gospodinele si-o adreseaza in clipa in care doresc sa isi achizitioneze un produs de aceasta natura. Aparatele de gatit cu aburi sunt ideale pentru orice bucatarie, capacitatea lor de gati fara a utiliza uleiuri sau alte produse specifice fiind apreciata de toti pasionatii artei culinare.
Daca ar fi sa comparam un aparat de gatit cu abur performant si orice alt mod de a prepara legumele, carnea sau alte alimente, fara doar si poate primul va fi cel mai potrivit pentru mancarurile sanatoase. Avantajul unui aparat de gatit cu aburi nu se reduce la gatitul sanatos, acestea fiind si produse electrocasnice destul de accesibile, ele avand preturi avantajoase, usor de acoperit indiferent de bugetul pe care il veti aloca uneltelor de gatit.
De ce sa alegi un aparat de gatit cu aburi?
Pentru ca este un aparat electrocasnic ce va permite sa gatiti preparatele voastre preferate intr-un mod 100% natural, fara niciun fel de aditivi. Se stie faptul ca gatitul cu aburi reuseste sa conserve proprietatile alimentelor, atat vitaminele cat si proteinele sau mineralele ramanand in interiorul legumelor sau carnii pe care o consumati.
Pe langa faptul ca proprietatile alimentelor sunt pastrate si mancarea ramane la fel de gustoasa, gatitul la un aparat aburi are si posibilitatea de a indeparta tesutul adipos de pe anumite alimente, carnea intesata cu grasime fiind preparata intr-un mod prin care se conserva proteinele indepartandu-se totodata lipidele.
A nu se compara gatitul la un aparat cu aburi cu fierberea alimentelor, procedurile fiind total diferite. In cazul gatitului cu aburi, nefiind vorba despre o descompunere a alimentelor in apa, pur si simplu se pot pregati diverse preparate in urma unei actiuni blande. Aburul nu afecteaza cu nimic integritatea alimentelor si, cel mai important, nu permite nutrientilor sa paraseasca interiorul acestora. Puteti gati mai multe tipuri de alimente concomitent, fie in acelasi recipient, fie in recipiente diferite, aparatele de gatit cu aburi performante fiind acum si multifunctionale, dotate cu mai multe compartimente de gatire.
Asadar, pe langa detaliul raportat la calitatea alimentelor gatite la un aparat pe baza de aburi, sa nu uitam si de flexibilitatea sa, mai multe recipiente oferindu-va prilejul de a gati mai multe preparate deodata. In plus, indiferent de preferintele culinare ale membrilor familiei, puteti sa va folositi de un aparat de gatit cu aburi echipat cu mai multe cosuri pentru a pregati un numar variat de preparate, pe gustul tuturor.
Invata sa alegi un aparat de gatit cu aburi performant
Utilitatea unui astfel de aparat electrocasnic este mai mult decat evidenta, pretul sau accesibil indrumand tot mai multe persoane sa isi indrepte atentia catre achizitionarea unui anumit model. Mai important este ca achizitia sa fie una corecta, bazata pe necesitati, performante si buget, alegerea unui aparat de gatit cu aburi performant axandu-se pe indeplinirea urmatoarelor criterii.
Puterea de gatit
Discutam despre un aparat electrocasnic prevazut cu un motor electric, amanunt care scoate la iveala si o caracteristica importanta: puterea efectiva a ansamblului. Cele mai populare aparate de gatit cu aburi sunt incadrate intr-un interval de aproximativ 500-1000 de watti, ansamble suficient de puternice pentru un uz normal.
Nu va ghidati doar dupa putere atunci cand achizitionati un astfel de produs si incercati sa puneti in balanta acest indicator si celelalte accesorii incluse. Astfel, daca aparatul de gatit este prevazut cu un numar scazut de cosuri si o capacitate de stocare limitata, puterea de 500-1000 de watti este suficienta. Pe de alta parte, exista si aparate de gatit cu aburi de peste 1000 sau chiar 2000 de watii, acestea fiind mult mai puternice dar si consumatori mult mai mari.
Numarul cosurilor de gatit
Pornind de la doar un cos de gatit, aparatele de acest tip pot ajunge si la 4 sau 5 cosuri care va ofera posibilitatea de a gatit, concomitent, mai multe preparate delicioase sub un jet de abur reglabil. Cosurile au forma unui castron sau bol, in interiorul lor urmand a fi depozitate alimentele voastre favorite.
De regula, un aparat de gatit cu aburi este echipat cu 2 sau 3 cosuri in care se pot pregati unul sau mai multe tipuri de alimente. Alegerea se face in functie de necesarul vostru, in cazul in care doriti sa folositi aparatul pentru un singur preparat, in mod clar nu aveti nevoie de un ansamblu de mare capacitate.
Cu toate astea, nu doar numarul de cosuri de gatit este important si noi va sfatuim sa puneti mare pret pe tipul acestora. Cand spunem tipul cosului ne raportam la structura sa dar si la uz, un cos de calitate fiind confectionat dintr-un material termorezistent. In plus, exista si accesorii precum cosul pentru orez, acesta nefiind inclus in dotarile de baza ale multor modele prezente pe piata din Romania.
Pozitia cosurilor in structura aparatului
Aprofundand putin detaliul raportat la cosurile de gatit, cele mai importante accesorii ale unui aparat de gatit cu aburi, vom discuta putin si despre pozitionare. In cazul majoritatii aparatelor, cosurile sunt suprapuse oferindu-va posibilitatea sa le utilizati individual. De asemenea, exista si exceptii care reusesc sa organizeze putin aparatul din acest punct de vedere dispunand cosurile paralel.
In cazul cosurilor suprapuse, daca acestea sunt intr-un numar mai ridicat si nu doriti sa le folositi pe toate, aveti posibilitatea de a renunta la o parte din ele bucurandu-va de aceleasi performante de varf. De partea cealalta, cosurile aliniate pe verticala sunt statice si se recomanda utilizarea lor concomitenta.
Capacitatea de stocare a alimentelor
Calculata in litri, capacitatea unui aparat de gatit cu aburi se coreleaza alaturi de numarul si dimensiunea cosurilor. Astfel, exista aparate cu o capacitate de aproximativ 1.5 litri dar exista si produse mai mari, cu un spatiu de stocare mult mai generos. Acestea ajung chiar si la valori de 3-5 litri, o potentiala impartire in mai multe cosuri permitand gatirea unui numar impresionant de legume, oua sau diverse sortimente de carne.
Materialul de confectionare si tipuri de cosuri sau accesorii
Recomandam sa se tina cont de materialul de confectionare al cosurilor de gatit, produsele de calitate oferindu-va accesul la unelte profesionale. Faptul ca un aparat de gatit cu aburi este performant nu implica prezenta unor cosuri de calitate, drept pentru care aveti grija in momentul achizitiei ca aceste accesorii incluse sa fie confectionate din plastic sau inox, materiale rezistente de altfel.
Noi recomandam recipientele care sunt transparente, va este mult mai usor sa observati mancarea in timp ce gatiti. Pe de alta parte, se recomanda achizitionarea unui aparat de gatit cu aburi echipat cu diverse recipiente specifice precum cel pentru gatitul pestelui, cosul pentru pregatirea orezului, suportul pentru oua, accesoriul gradat pentru lichide(indeosebi supe), recipient special pentru colectarea resturilor si o tavita speciala in care se va retine apa in urma gatitului.
Panoul de control
Aparatele de gatit cu aburi performante detin panouri de comanda dintre cele mai inteligente, capabile sa va usureze destul de mult activitatea. Chiar daca este un aparat electrocasnic semi-automat, capabil sa isi stabileasca singur parametri de functionare, tot este necesar sa il activati si sa ii indicati ce program sa urmeze si care sa fie durata de gatire.
Exista panou de control mecanic, pe baza de butoane care se actioneaza prin rasucire sau apasare, in timp ce modelele mai noi sunt dotate cu afisaj electronic si un sistem de comanda mult mai avansat. In cazul acestora, ajustarea temperaturii si a programului de functionare se face mult mai usor, exista afisaj electronic ce indica tempratura sau perioada de functionare, in timp ce precizia foarte buna va ofera avantajul pregatirii exacte a alimentelor voastre.
Design si manevrabilitate
Am discutat despre capacitatea de gatire si putere insa nu trebuie sa uitam si de design sau gradul de manevrabilitate. Ne dorim un aparat usor de depozitat si facil de utilizat, drept pentru care trebuie sa tinem cont de dimensiunile sale. Rezervorul de apa face parte din acest ansamblu si el are un volum de aproximativ 1 litru. Aveti grija la capacitatea sa dar si la pozitionare, alimentarea cu apa fiind o etapa importanta de utilizare.
Manerul este cel putin la fel de important si avem nevoie de un model cu protectie termica. Un maner termoizolant este cea mai buna solutie, acestea avand capacitatea de a nu se incalzi absolut deloc indiferent de modul de utilizare. Evitati arsurile si alte evenimente neprevazute utilizand un aparat de gatit cu aburi prevazut cu maner termoizolant, la fel de bine fiind indicat ca restul accesoriilor sa detina o astfel de caracteristica pentru o manevrare in deplina siguranta.
O caracteristica mai putin uzuala dar importanta este cea care se refera la suprafata aparatului la sol, una care se recomanda a fi una anti-alunecare. Ganditi-va ca se poate intampla sa aveti suprafete alunecoase in bucatarie precum blatul de marmura sau chiar ca cei mici sa traga de cablul de alimentare, un sistem anti-alunecare impiedicand un potential eveniment nefericit.
Alte functii si accesorii
Scurgerea se face prin intermediul unuia sau mai multor recipienti speciali amplasati in zona inferioara a cosurilor de gatit. Daca majoritatea aparatelor de gatit cu aburi dispun de un singur astfel de recipient, exista si modele performante cu doua sau chiar patru structuri distincte, acestea garantand integritatea si gustul fiecarui aliment gatit.
Timerul are capacitatea de a seta un anumit interval de timp pentru gatire. De regula, aceasta perioada poate fi setata la un maxim de 60 de minute, simpla atingere a timpului prestat declansand oprirea provizorie a aparatului. Exista si aparate de gatit cu aburi mai performante care au capacitatea de a emite semnale sonore la atingerea perioadei de gatire presetate sau chiar sa memoreze programele preferate.
Aburirea rapida este o functie detinuta de foarte putine aparate dar una extrem de utila. Printr-o simpla apelare a acestei functionalitati se efectueaza o aburire instanta care permite grabirea preparatii in anumite cosuri de gatit, timpul total alocat pregatirii preparatelor scazand considerabil.
Cum pastram alimentele calde pentru o perioada de timp? O intrebare care are un singur raspuns: functia de pastrare a alimentelor in stare calda! O noua inventie prin intermediul careia puteti selecta un program special care reuseste sa pastreze la o temperatura optima alimentele in vederea unei serviri rapide la micul dejun sau la pranz.
Reusim sa pastram in totalitate vitaminele unui aliment preparat la un aparat de gatit cu aburi? Niciun aparat nu poate garanta acest detaliu insa functia Vitamin garanteaza un mod de gatire ceva mai putin agresiv care nu disipeaza principalele proprietati ale alimentelor. Rezultatul este garantat, alimentele pregatite fiind proaspete, ingloband intreg necesarul nutritiv.
Functiile avansate ale unui aparat de gatit cu aburi au capacitatea de a va ajuta sa efectuati diferite operatiuni in timp ce gatiti. Astfel, anumite produse au functie de amestecare, emulsionare sau chiar de tocare a alimentelor astfel incat sa obtineti un preparat proaspat, de-a dreptul delicios.
Aparate de gatit cu aburi recomandate
In urma analizarii ofertelor disponibile pe piata, va recomandam mai jos cateva modele de aparate de gatit cu aburi care ofera o performanta ridicata si un raport calitate/pret excelent.
1. Aparat de gatit cu aburi Tefal Steam n’Light VC3008, 900 W, 10 l, Gri
Meniu inteligent – Cele mai folosite 6 programe de gatit: Legume : morcov, brocoli, varza, Peste, Orez, Carne alba, Oua, Desert.
Lumini care corespund fiecarui program de gatit – Usor de utilizat pentru cele 6 programe de gatit, nu necesita alegerea timpului de gatit, este programat deja in functie de alimente.
Stocare patentata ultracompacta – Boluri cu baza mica in jos superpozabile pesta baza electrica a aparatului.
Comanda digitala, programe de pastrare la cald, inghetare profunda.
Monitorizarea nivelului apei si permite reumplerea cu apa in timpul gatitului.
2. Aparat de gatit cu aburi Philips HD9140/91, 900 W, Timer, Display Digital
Intensificator unic de arome al aparatului de gatit cu aburi de la Philips adauga gustul delicios al plantelor aromatice si al condimentelor, oferind si mai multa savoare gatitului la aburi.
Gatirea la aburi este o arta delicata, de aceea Aparatul de gatit la aburi de la Philips are o gama larga de intervale de timp presetate, care opresc automat aburul odata ce perioada setata a fost atinsa.
Bol de preparare la abur XL pentru supa, tocanita, orez si mai multe – Cu ajutorul castronului XL de preparare la abur, puteti pregati mese gustoase mai variate pentru familia dumneavoastra.
Componente lavabile in masina de spalat vase pentru curatare usoara.
Orificiu extern de alimentare cu apa pentru a reumple rezervorul dupa utilizare.
Vezi detalii si pret3. Aparat de gatit cu aburi Heinner Master Collection HSA-1000XMC, 1000 W, 12 l
Acest aparat de gatit cu aburi face parte din noua gama de produse Heinner Master Collection promovate de chef Catalin Scarlatescu.
Rezervor apa 1.4 l – Rezervorul de apa cu capacitate generoasa va ofera timp in plus sa asatii masa sau sa udati florile, fara sa fie nevoie sa urmariti constant procesul de gatire.
Capacitate totala 12 l – Volum mare, perfect pentru toata familia.
Bol pentru orez – Din punctul nostru de vedere, de nelipsit.
Timer 90 minute – Daca nu alegeti unul din modurile de gatire pre-setate, programati timer-ul la intervalul dorit.
3 boluri – Gatiti fara grija mai multe feluri odata. De ce nu ati incercat o garnitura si doua feluri principale in acelasi timp.