Retelistica

Cum alegi un adaptor wireless bun

Cel mai bun adaptor wirelessCauti cel mai bun adaptor wireless?

Vremurile cand foloseam doar calculatorul pentru a ne conecta la internet au apus demult. Astazi ne confruntam cu telefoane cu acces la internet, smart TV-uri, tablete si e-book readere cu WiFi integrat, toate putandu-se conecta la reteaua de internet de acasa.

Nu trebuie sa ne mai batem pe cablul de la internet daca avem mai multe calculatoare ci sa ne cumparam un adaptor wireless potrivit necesitatilor noastre si familiei noastre.

Daca suntem intr-o familie de 4 persoane si fiecare vrea sa faca ceva pe internet sau sa il foloseasca pentru o anumita cautare pe web, nu mai e cazul sa stam la coada. Cu un router wireless fiecare poate accesa internetul si sa beneficieze de acei GB pe care ii platiti lunar la reteaua de internet.

Ce este un adaptor wireless?

Multa lume incurca adaptorul wireless cu routerul wireless. Adaptoul wireless foloseste un port USB sau PCI-E si se baga in calculator, laptop, tv pentru a receptiona semnalul WiFi, deci el doar receptioneaza si nu transmite.

Routerul wireless se conecteaza la reteaua de internet si emite semnal. Cu un adaptor wireless care functioneaza pe post de placa de retea wireless poti vedea reteaua WiFi de la router si astfel sa te conectezi la internet.

Mai ales cei care folosesc calculatoare vor fi foarte atrasi de aceasta optiune. Nu mai este necesar sa bagi cablul de la internet in calculator pentru a accesa internetul. Foloseste adaptorul wireless potrivit calculatorului tau si poti avea internet de la routerul din alta camera de exemplu.

Tipuri de adaptoare wireless

Cum nimic in tehnologia calculatoarelor nu e simplu, nici la adaptoarele sau routerele wireless nu este cazul. Este bine sa stii cate tipuri exista pentru a putea stii cum alegi un adaptor wireless potrivit nevoilor tale.

Adaptor wireless AC PCI-ExpressIn functie de tipul de conexiune la PC sau alte dispozitive, exista adaptoare wireless USB sau PCI-Express. Adaptoarele wireless cu conexiune USB se conecteaza simplu la orice dispozitiv cu porturi USB si sunt extrem de portabile, in sensul ca pot fi folosite cu surinta pentru mai multe dispozitive. Adaptoarele wireless cu interfata PCI-Express (placa de retea wireless) trebuie montate pe placa de baza a PC-ului si sunt fixe, in sensul ca este dificil sa le muti in alt computer. Au avantajul vitezei superioare si a conexiunii permanente.

In functie de standardul wireless suportat, adaptoarele se clasifica in mai multe clase precum IEEE 802.11.b, IEEE 802.11.g, IEEE 802.11.n, IEEE 802.11.ac. Dintre toate acestea IEEE 802.11.n este cel mai potrivit nevoilor tuturor utilizatorilor si este cu siguranta cel pe care il cauti. Acest tip, denumit si wireless N permite viteze chiar si de 600 Mbps.  Aceasta viteza este una teoretica deoarece este influentata de diversi factori precum reteaua de internet si zona de acoperire.

O alta clasificare ia in considerare banda pe care opereaza adaptorul wireless. Exista doua benzi cea de 2,4 GHz si cea de 5 GHz. Ideea este ca routerul foloseste banda libera pentru a capta semnalul. Majoritatea routerele folosesc banda 2,4 GHz si de aceea este cea mai aglomerata. Aceeasi banda este folosita si de telefoanele smart sau televizoarele smart.

Pentru jocuri online sau streaming este mai potrivita banda de 5 GHz deoarece este mai libera insa acoperirea este pe o raza mai mica. Adaptoarele wireless folosesc aceleasi benzi si standarde wireless de semnal si este important sa verifici daca este compatibil routerul tau cu standardul wireless suportat de adaptor.

Cand e cazul sa cumperi un adaptor wireless

Adaptor wireless interfata USBMulti utilizatori prefera sa foloseasca un calculator, fie pentru ca asa s-au obisnuit acasa fie ca nu vor sa mai investeasca bani in achizitionarea unui laptop. Exista mai multe situatii in care un adaptor wireless este necesar. Una din ele este detinerea unui calculator vechi care nu are integrata o placa de retea wireless.

Pentru a te putea conecta la modem ai nevoie de adaptor sau sa cumperi placa de retea care iti lipseste. Evident ca adaptorul wireless este alegerea cea mai comoda in acest caz. O alta situatie este cand ai placa de retea wireless integrata si ti s-a stricat. Exista oameni care folosesc rar calculatorul de acasa si in loc sa achizitioneze unul nou, mai dotat, prefera sa faca upgrade la cel deja existent la un cost final mai mic. Intr-un final este decizia fiecaruia si motivele achizitionarii unui adaptor wireless pot fi diverse.

Criterii in alegerea unui adaptor wireless

De multe ori aparentele nu sugereaza si performanta. Aspectul unui adaptor wireless nu trebuie sa fie motivul achizitionarii lui. Exista atatea feluri de adaptoare incat unele pot arata la fel insa sa aiba performante diferite. Exista adaptoare foarte mici dar exista si adaptoare wireless care sa fie un pic mai mari si sa se conecteze la calculator printr-un cablu. De asemenea, exista adaptoare wireless care sa aiba o antena sau doua sau chiar niciuna externa.

Conexiuni adaptor wirelessDaca are doua antene nu inseamna neaparat ca este mai bun decat cel cu o singura antena. De multe ori cele cu doua antene receptioneaza semnal atat in banda 2,4 GHz cat si in banda 5 GHz dar unele modele pot sa nu receptioneze semnal in ambele benzi simultan iar viteza sa fie mai mica in ciuda acestor caracteristici superioare fata de adaptoarele care functioneaza doar in banda 2,4 GHz.

Mai mult decat atat, daca ne-am uita doar la aspect si am vedea un adaptor fara nicio antena am fi tentati sa credem ca nu este performant mai ales daca nu stim prea multe despre aceste device-uri. Cele care nu au nicio antena externa au o antena interna si de aceea nu este vizibila insa antena tot au pentru ca altfel nu pot receptiona semnalul.

Inainte sa achizitionezi adaptorul wireless verifica ce fel de porturi USB are calculatorul sau laptopul la care vrei sa il conectezi. Exista porturi USB 2.0 sau 3.0. calculatoarele vechi cu porturi USB 2.0 pot atinge viteze maxime de 60 MB/s in timp ce porturile USB 3.0 pot ajunge la 640 MB/s. Acest lucru nu conteaza atat de mult daca furnizorul de internet iti ofera trafic sub 60 MB/s.

Pretul variaza in functie de model si performante. De obicei pentru acasa este suficienta banda 2,4 GHz dar verifica sa fie aceeasi atat la adaptor cat si la router-ul wireless. Daca nu sunt compatibile vei arunca banii pe fereastra. Daca vrei o viteza buna si ai un port USB 3.0 la calculator atunci o investitie buna ar fi ca router-ul wireless sa fie 802.11 ac si adaptorul la fel.

Cu toate acestea in minte, acum cu siguranta vei stii cum alegi un adaptor wireless potrivit.

Adaptoare wireless recomandate

Tinand cont de sfaturile de mai sus si de parerile clientilor va recomandam in continuare cateva adaptoare wireless care ofera un raport performanta/calitate/pret cat mai bun.

1. Adaptor wireless AC1900 ASUS PCE-AC68, PCI-E

Adaptor wireless AC1900 ASUS PCE-AC68ASUS PCE-AC68 este un nou adaptor Wi-Fi 802.11ac pe interfata PCI Express ce elimina necesitatea utilizarii cablurilor Ethernet si ii permite sistemului tau desktop sa atinga viteze de pana la 1.3Gbps prin intermediul interfetei 802.11ac.
PCE-AC68 utilizeaza noul chipset Wi-Fi 802.11ac de generatia a 5-a de la Broadcom pentru a atinge viteze de pana la 1.3Gbit/s in banda de 5GHz, de trei ori mai bune decat cele oferite de retelele 802.11n Wi-Fi.

Vezi detalii si pret

2. Adaptor wireless TP-LINK TL-WN822N, USB, 300Mbps

Adaptor-wireless-TP-LINK-TL-WN822NTL-WN822N este un adaptor USB Wireless de mare putere cu rate de transfer de pana la 300Mbps.
TL-WN822N incorporeaza doua antene externe cu castig de 3dBi, care pot fi rotite si ajustate pe diferite directii pentru functionarea optima in diferite medii de operare.
Ofera o compatibilitate deplina cu dispozitive wireless IEEE 802.11n/b/g, asigurand viteze ridicate wireless N si un semnal stabil pentru jocuri online, apeluri pe Internet si chiar si streaming video HD.

Vezi detalii si pret

3. Adaptor Wireless Asus USB-AC51, AC 600, 150 + 433 Mbps

Adaptor Wireless Asus USB-AC51ASUS USB-AC51 este cel mai mic adaptor USB Wi-Fi 802.11ac ce iti permite sa beneficiezi instantaneu de o retea Wi-Fi de ultima generatie (5G) pe unitatea ta desktop sau notebook, prin intermediul unui proces de setare foarte usor.
Cea mai rapida interfata Wi-Fi devine cu mult mai accesibila prin intermediul conexiunii USB, atingand pana la 433 Mbps pe banda de frecvente de 5 GHz.
Cel mai compact adaptor USB wireless din lume are o lungime de doar 3cm. Este foarte usor de transportat chiar si in buzunar, dar ofera o conexiune foarte puternica.

Vezi detalii si pret

Articole asemănătoare

2 comentarii

    1. Ar trebui sa fie scris in specificatiile tehnice ale acestuia. Daca nu aveti manualul, cautati modelul respectiv pe Internet si veti afla cu siguranta tehnologia cu care este dotat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button