Autocuratarea cuptoarelor incorporabile – tot ce trebuie sa stii

De ce sa alegi un cuptor incorporabil cu autocuratare?

Atunci cand iei in calcul achizitia unui cuptor incorporabil nou, ai face bine sa alegi unul care este dotat cu functie de autocuratare. De ce ai alege neaparat aceasta functie? Autocuratarea cuptoarelor incorporabile, indiferent de tipul acesteia, aduce cu sine o serie de avantaje.

Avantajele autocuratarii la cuptoare

In primul rand scapi de efort. Curatarea sau spalatul unei suprafete este unul din cele mai neplacute sarcini ale unei gospodine. Ei bine, daca dispuneti de un cuptor incorporabil cu functie de autocuratare, aceasta sarcina dispare.

Suprata de gatit nu se va mai zgaria sau deteriora. Atunci cand se efectueaza o curatare manuala pe orice suprafata de gatit, aceasta se detelioreaza cu timpul, lucru care nu se intampla in cazul sistemului de autocuratare.

Economisesti timp si energie. Timpul este poate cea mai importanta resursa de care dispune, si de ce sa nu o folosim intr-un mod placut? Atunci cand detii un cuptor cu functie de autocuratare, poti folosi timpul dedicat in mod normal acestei sarcini la alte activitati mai placute sau productive.

Exista patru tipuri de autocuratare a cuptoarelor incorporabile si anume: pirolitica, catalitica, autocuratare cu abur si EcoClean. Diferenta intre cele patru tehnologii dezvoltate pentru autocuratarea cuptoarelor incorporabile este data de mai multi factori de ordin tehnic si fiecare dintre ele vine cu o serie de avantaje dar si dezavantaje despre care vom discuta pe larg in randurile ce urmeaza.

Autocuratarea pirolitica

Autocuratarea piroliticaAutocuratarea pirolitica sau piroliza cum mai este denumita, este un procedeu de transformare si descompunere a compusilor cu ajutorul temperaturilor inalte.
Termenul provine din limba greaca, pyr insemnand foc iar lysis avand intelesul de separare.
Cuptoarele ce folosesc aceasta tehnologie, urca temperatura interioara pana la aproximativ 500 grade celsius astfel incat orice rest sau urma de grasime de pe peretii cuptorului se va transforma in cenusa pentru ca mai apoi sa poata fi curatata in mod simplu si usor cu o laveta umeda.
Avantajul acestei tehnici este ca procesul de curatare este efectuat intr-un timp foarte scurt si este capabil sa curete chiar si cele mai dificile pete.
In schimb, cele 500 de grade celsius la care se ajunge pe durata procesului de autocuratare, pot duce la un consum mare de energie in cazul cuptoarelor electrice.

Vezi aici lista cuptoarelor cu autocuratare pirolitica

Autocuratare catalitica

Autocuratare cataliticaAutocuratarea catalitica este o tehnica destul de raspandita printre cuptoarele incorporabile in momentul de fata.
Secretul acestei tehnologii de autocuratare consta intr-un strat gros de email usor de curatat.
Cuptoarele cu autocuratare catalitica au in interior un strat gros din email care actioneaza precum un absorbant pentru a atrage grasimea si murdaria. Particulele minuscule de ceramica preiau murdaria si o descompun.
Unele modele sunt prevazute cu panouri catalitice ce necesita inlocuite o data la doua trei luni. Acest lucru inseamna un cost de intretinere in plus si totodata un dezavantaj.
Avantajul este dat de o curatare foarte buna, executata chiar in timpul gatirii.

Vezi aici lista cuptoarelor cu autocuratare catalitica

Autocuratare cu aburi

Autocuratare cu aburiAutocuratarea cu aburi este cea mai noua tehnologie descoperita de producatorii de cuptoare. Aceasta functioneaza asemenea unui proces de infuzare. Majoritatea cuptoarelor prezinta functia de autocuratare cu aburi sub denumirea de Aqua Clean sau HydroClean.
La finalul gatirii, atunci cand se doreste curatarea cuptorului, se toarna o cantitate de apa intr-o tavita speciala, se aseaza in cuptor si se porneste functia de autocuratare. Apa din tavita se va transforma in vapori fierbinti si va curata interiorul cuptorului.
Marele avantaj al acestei tehnici de autocuratare, este ca, o data cu cuptorul se pot curata si alte tavi sau vase din email fiind introduse in cuptor pe timpul procesului de curatare.

Vezi aici lista cuptoarelor cu autocuratare cu aburi

Autocuratare Ecoclean

Sistem de autocuratare EcoClean cuptoare incorporabileEcoClean este un sistem de autocuratare dezvoltat de compania Bosch si este prezent pe cuptoarele electrice ale acestora. Peretii cuptorului sunt acoperiti cu un strat special compus din particule nanoceramice care preia murdaria si o descompune, tot acest proces avand loc in timpul gatirii si fiind activ pe intreaga durata de viata a aparatului. Astfel, economisesti timp si energie. Sistemul EcoClean este prezent in mod standard pe peretele posterior al cuptorului. Insa iti poti alege si modele care includ ca dotare sistemul EcoClean pe peretii laterali si chiar pe plafon.

Cand particulele de grasime ajung pe peretii EcoClean, acestea sunt absorbite rapid de stratul poros de particule nanoceramice si dezintegrate, reducand astfel posibilele mirosuri cu pana la 80%. Acest proces este activ pe intreaga durata de viata a cuptorului, deorece particulele nanoceramice se autoregenereaza prin incalzire.

Vezi aici lista cuptoarelor cu autocuratare EcoClean

Indiferent de tipul functiei de autocuratare, este important ca aceasta sa existe in dotarile cuptorului incorporabil ales.
Printre primii si cei mai buni producatori care au inclus functii de autocuratare pe modelele de cuptoare produse pot enumera braduri precum Electrolux, Bosch, Indesit, Zanussi si Whirlpool.

Cuptoare cu autocuratare recomandate

Vrei sa cumperi un cuptor cu autocuratare si nu stii ce model sa alegi? Am ales pentru tine cateva modele ce ofera un raport calitate/pret excelent pe care ti le prezentam in continuare.

1. Cuptor incorporabil Electrolux EOC5651BOX

Cuptor incorporabil Electrolux EOC5651BOXCuptor cu auto-curatare pirolitica cu indicator al momentului curatarii pentru o curatare reala

Bucatarii sefi profesionisti au standarde inalte in ceea ce priveste curatenia. Cu acest cuptor cu auto-curatare pirolitica puteti aduce aceleasi standarde in casa dumneavoastra – fara a fi necesar sa mai frecati. La atingerea unui buton, acesta transforma in mod igienic toate reziduurile intr-o cenusa care poate fi stearsa. Cuptorul va poate spune cand are nevoie de curatare.

Vezi detalii si pret

2. Cuptor incorporabil Bosch HBN539E7

Cuptor incorporabil Bosch HBN539E7 Autocuratare catalitica

Autocuratare catalitica pentru un gatit fara griji.
Convectie aer fierbinte – Rezultate perfecte datorita distribuirii optime a caldurii in interiorul cuptorului.
Eficienta energetica A (-20%) – Cele mai bune rezultate la gatit cu consum de energie deoesebit de redus.
Usa cu deschidere rabatabila – Deschidere si inchidere usoara a usii cuptorului.

Vezi detalii si pret

3. Cuptor incorporabil Gorenje Ora-Ito BO87-ORA-B

Cuptor incorporabil Gorenje Ora-Ito BO 87ORABSistemul de autocuratare AquaClean – Turnati o jumatate de litru de apa in tava, puneti-o in cuptor si porniti functia AquaClean.
Aburul generat va inmuia murdaria de pe peretii cuptorului. Dupa o jumatate de ora veti putea curata foarte usor interiorul cuptorului cu o carpa uscata.
Nu mai trebuie sa folositi produse chimice de curatare, iar rezultatele vor fi perfecte.

Vezi detalii si pret
11 Comentarii
 1. Raspunde
  sofia 11 Dec 2015 la 08:33

  Pt cel cu aburi trebuie adaptare la apa sau scurgere?unde se duc vapori de apa?

  • Raspunde
   Mihai Croitoru 15 Dec 2015 la 15:10

   Vaporii de apa se depun pe peretii cuptorului pentru a inmuia murdaria. Dupa terminarea programului de autocuratare acestia pot fi stersi foarte simplu cu o carpa moale.

 2. Raspunde
  Anisoara 27 Feb 2016 la 11:58

  Care o recomandati? Ma intereseaza un Gorenge BO799s150x, aquaclean si nu stiu daca isi isi merita bani.

  • Raspunde
   Mihai Croitoru 9 Mar 2016 la 09:58

   Gorenje produce printre cele mai bune cuptoare electrice cu un raport calitate/pret excelent.

 3. Raspunde
  manuela 27 Iul 2016 la 14:50

  As vrea sa mi iau un aragaz mixt, nu stiu exact ce firma.

 4. Raspunde
  maria 6 Noi 2016 la 17:26

  Ce solutie de curatat recomandati pt cuptor hansa?

 5. Raspunde
  lenuta 18 Noi 2016 la 20:46

  buna seara …cum se curata un cuptor electric whirlpool akp 7460 ix? multumesc

 6. Raspunde
  ioana 9 Ian 2017 la 13:08

  buna la cuptorul cu curatare catalictica se poate pune apa cand se curata? eu iam dat drumu la autocuratare catalictica dar a ramas tot murdar

  Lasa un mesaj