Cum alegi hota ideala
Este greu de imaginat o bucatarie moderna fara o hota. In timpul gatitului bucataria se umple de abur, fum, aer umed sau miros neplacut de mancare gatita. Aceste aspecte devin cu atat mai neplacute atat in timpul verii cand caldura este sufocanta si bucataria ar trebui sa aiba un aer cat mai proaspat, cat si in timpul anotimpului rece cand a deschide geamul pentru a aerisi inseamna automat ca gerul de afara sa invedeze spatiul de gatit. Toate aceste inconveniente se rezolva foarte usor prin achizitia unei hote de bucatarie. Hota ideala contribuie atat la aspectul si curatenia bucatariei evitand depunerile uleioase si afumarea peretilor sau a mobilierului cat si la sanatatea noastra pana la urma. Nu este sanatos sa stai intr-o incapere plina de abur sau fum.
Cum alegi hota ideala?
Bineinteles ca si hota de bucatarie la fel ca toata aparatura electrocasnica este aleasa in functie de necesitatile fiecaruia. Trebuie totusi sa tii cont de cateva criterii importante atunci cand cauti sa achizitionezi o hota. Hotele pot functiona pe doua principii: filtrarea si recircularea aerului sau evacuarea aerului. Fiecare din cele doua tipuri de hota are avantajele si dezavanjele sale. Exista deasemenea hote de bucatarie mixte care imbina ambele principii de functionare, putand fi folosite in functie de necesitatea de moment.
Tipuri de hote
Hota de bucatarie filtranta cu recircularea aerului nu elimina definitiv aerul viciat din bucatarie ci il recirculeaza dupa ce este filtrat, dupa cum spune si numele. Avantajele unui astfel de hote sunt ca nu esti conditionat de montarea aragazului cat mai aproape de un perete exterior sau de faptul ca bucataria sa aiba pereti exteriori. Deasemenea se monteaza foarte usor si rapid oriunde. In schimb si dezavantajele unei hote de recirculare sunt numeroase. Filtrul hotei trebuie schimbat destul de des in functie de cat de mult este folosita hota, generand astfel un cost de intretinere ridicat. Mirosurile nu sunt eliminate decat partial, aerul fiind filtrat si nu evacuat definitiv iar caldura nu este eliminata din incapere.
Hota de bucatarie cu evacuarea aerului a fost scoasa pe piata inaintea celei cu filtrare si recirculare a aerului. O astfel de hota prezinta un raport avatantaje-dezavantaje mult mai bun decat hota filtranta. In timp ce o hota filtranta poate fi montata oriunde, hota de evacuare necesita o cale de comunicare cu exteriorul pentru ca aerul sa poate fi evacuat. Un alt mare dezavantaj al hotei de evacuare este ca iarna raceste bucataria pe durata functionarii. Insa pe cat de neplacuta este racirea incaperii pe timp de iarna, pe atat de utila este evacuarea aerului cald pe timp de vara si mentinerea unei temperaturi adecvate. Capacitatea de eliminare a fumului, aburului sau mirosurilor este mult mai mare decat la hota filtranta, dovedindu-se utila in anumite limite chiar si fara ca ventilatorul sa fie pornit.
Hotele de bucatarie mixte sunt o combinate intre cele doua tipuri de hote despre care am vorbit, cu evacuare a aerului si de filtrare. Printr-o simpla apasare de buton poti comuta de la filtrarea si recircularea aerului la evacuare definitiva. Hota mixta combina avantajele ambelor tipuri de hota, dar nu si dezavantajele, oferind astfel o flexibilitate mare a modului de folosinta. Spre exemplu iarna poti folosi functia de filtrare pentru a nu da voie gerului sa patrunda in incapere, in timp ce vara folosesti functia de evacuare a aerului inlaturand astfel caldura si pastrand un aer proaspat.
Designul hotei de bucatarie
Dimensiunile sunt o caracteristica importanta a unei hote de bucatarie, impreuna cu designul acesteia. Dimensiunea conteaza nu numai pentru partea estetica cat mai ales pentru functionalitate si eficienta. Dimensiunea hotei trebuie sa fie cel putin la fel de mare cu cea a aparatului de gatit, iar ideal ar fi sa fie chiar cu cativa cm mai mare. Dimensiunile variaza mult in functie de necesitati, de la cele mai mici hote pana la cele industriale de tip insula folosita in bucatariile restaurantelor, drept pentru care nu pot spune ca exista o dimensiune ideal. Bineinteles ca si dimensiunea hotei impreuna cu alte criterii are un cuvant important de spus in ceea ce priveste eficienta.
La partea de design hotele au avansat foarte mult in ultimii ani. Hotele sunt realizate din diferite materiale, de la tabla pana la sau chiar sticla. Oferta din punct de vedere al designului este foarte vasta, de la modelele clasice la cele retro sau minimaliste. Este imposibil sa nu gasesti ceva pe gustul tau sau in ton cu mobilierul bucatariei.
Iluminarea hotei este un aspect important atat in design cat si la partea de utilitate. Marea majoritate a hotelor sunt iluminate de un neon sau unu doua becuri. Cele mai noi modele de hote ilumineaza suprafata de gatit cu sisteme de tip LED sau alte tipuri de spoturi. Tineti cont ca sursele de lumina trebuie sa fie indeajuns de puternice si bine distribuite pentru ca suprafata de gatit sa fie iluminata cat mai bine.
Hotele telescopice sunt hote cu elemente retractabile, facute pentru a fi integrate mai usor in mobilier sau pentru o estetica mai buna. Hotele telescopice in general sunt mai mici in pozitia de repaus, iar in timpul functionarii elementele telescopice maresc adancimea hotei pentru o eficienta mai buna.
Acum ca am acoperit mare a designului, sa vorbim si caracteristicile tehnice ale unei hote de bucatarie. Capacitatea, tipul de filtru si numarul de motoare pe care hota le are in dotare ar fi cam cele mai importante caracteristi pe care sa le verificati la achizitionare.
Caracteristici tehnice
Capacitatea unei hote de bucatarie se refera la metri cubi de aer care sunt evacuati sau filtrati intr-o ora. Specialistii recomanda ca cel putin zece schimburi de aer sa fie facute intr-o ora, deci printr-un calcul simplu, capacitatea hotei ar trebui sa fie minim de zece ori volumul bucatariei unde va fi instalata. Cu cat capacitatea hotei va fi mai mare cu atat ventilarea spatiului va fi mai buna.
Toate hotele au o capacitate reglabila in functie de numarul de viteze. Este bine sa alegi o hota cu un numar cat mai mare de viteze astfel incat sa nu fie folosita mereu la capacitate maxima. Cu cat hota are o capacitate reglabila mai mare, cu atat durata sa de viata va creste si zgomotul produs se va reduce.
Tinand cont ca vei petrece marea majoritate a timpului de functionare a hotei chiar langa ea, nivelul de zgomot este un alt factor de care sa tii cont. Zgomotul produs de o hota poate fi in general incadrate intre 40 si 75 decibeli. Trebuie spus ca pretul va fi invers proportional cu nivelul de zgomot al hotei, o hota cu un nivel de zgomot redus va avea un pret mai mare si invers. Calculati-va bugetul si alegeti hota care se incadreaza.
Filtrele hotei sunt cele care retin grasimea din aburul filtrat. Grasime care dealtfel s-ar depunde pe peretii bucatarie si in interiorul hotei micsorand durata de viata a acestei. Nu toate hotele beneficiaza de un astfel de filtru, este bine totusi sa alegi o hota cu filtru cand faci o achizitie. Filtrele pot fi de mai mult feluri precum de unica folosinta, lavabile sau ionice.
Filtrele de unica folosinta nu pot fi curatate si trebuie schimbate la una sau doua lunii in functie de timpii de functionare ai hotei. Aceste filtre sunt in general realizate din hartie sau materiale sintetice.
Filtrele lavabile sunt metalice, in general din aluminiu si pot fi curatate fara a necesita inlocuirea. In general trebuie spalate o data pe luna, mai des sau mai rar, in functie de necesitate. Astfel de filtre se indoaie foarte usor, asa ca ai grija sa nu se detelioreze in timpul spalarii.
Filtrarea ionica este cea mai noua tehnologie din domeniu. filtrele ionice se ocupa de ionizarea negativa a aerului recirculat. Prin aceasta ionizare negativa eficienta hotei in eliminarea mirosurilor creste, eliminand in acelasi timp si microbii sau virusii din aer pastrandu-l mult mai proaspat. Unele hote au chiar functia de reinprospatare a aerului, functie ce se foloseste in afara timpului de gatit pur si simplu pentru a avea un aer mai curat in incapere.
Numarul de motoare al hotei nu este atat de important pe cat s-ar crede. Aceasta specificatie tehnira reuseste sa pacaleasca totusi destui cumparatori. Hotele de bucatarie pot fi cu unul sau doua motoare. Doua motoare nu inseamna automat o eficienta mai mare. Dintre o hota cu doua motoare si una cu un singur motor, la aceeasi capacitate, cea cu un singur motor va fi intotdeauna mult mai silentioasa. Studiati cu atentie acest aspect in momentul achizitiei.
Pretul unei hote simple incepe de undeva de la 100-200 lei si poate ajunge chiar pana la 1000 lei pentru cei mai pretentiosi. Cantareste cu atentie toate plusurile si minusurile prezentate pentru fiecare tip de hota si alege hota care corespunde necesitatilor tale si a bucatariei unde urmeaza a fi montata.
Hote recomandate
Am ales cateva modele recomandate de hote de bucatarie ce imbina un aspect placut cu un raport calitate/pret cat mai avantajos.
1. Hota incorporabila decorativa Bosch DWK06G66, design inclinat, capacitate absorbtie 660 mc/h, 1 motor, 60 cm, Sticla Neagra
3 trepte de putere + Intensiv
Turbina cu 2 circuite de aer, de putere mare
Functie de operare cu oprire automata dupa 30 min
Comanda electronica cu TouchControl si Afisaj electronic (LED)
Sistem de filtrare cu absorbtie periferica (rimm ventilation)
Functionare in regim de evacuare sau de recirculare a aerului
Filtru de grasime din metal (poate fi curatat in masina de spalat vase)
Filtru de grasime mascat in panou de sticla
2. Hota Semineu Incorporabila TEKA DOS 60 Beige
Modelul de hota TEKA DOS 60 este de tip semineu, incorporabil, cu o forma de piramida rustica, rame cu finisaj din alama, 3 trepte de viteza, turbina cu 2 circuite de aer, filtru metalic de grasime, iluminat cu 2 becuri halogen, controlul este electronic, dispune de optiune de evacuare fara recirculare.
Hota are o dimensiune de 600x515x733-1148mm, tensiunea de 220-240 V/ 50 Hz, un singur motor cu o putere de 250 W si o capacitate de evacuare de 1200 m3/h. Nivelul de zgomot maxim este de 47 dB(A) si diametrul oficiului de evacuare este de Ø 150 mm si are o reductie de Ø 150/ Ø 120.
3. Hota incorporabila decorativa Luce Hotpoint HLB6.7ATX, putere de absorbtie 644 mc/h, 1 motor, 60 cm, Inox
Tip hota: Decorativa – Numar motoare: 1
Lampa iluminare: 2 x 20 W – Dimensiuni (IxLxA): 70 x 59.8 x 50.6
Filtru: Aluminiu – Nivel de zgomot dB(A): 67
Putere absortie (mc/h): 644
Functie Booster
Butonul Booster creste puterea de absorbtie la maximum in caz de mirosuri foarte puternice sau vapori. La modelele cu temporizor, functia Booster se opreste automat dupa 10 minute.