Cum alegi o drona performanta
Cuprins
Avand istoric ca aparatura militara, drona se bucura acum de o popularitate si o accesibilitate extraordinara. Poate fi utilizata de o gama variata de persoane si de varste si cel mai important poate, de orice buzunar. Prin asta vreau sa spun ca exista mai multe categorii de drone de la cele stil jucarie pentru cei mici pana la drone profesionale folosite de fotografi sau videografi.
Intervalul de pret de asemenea este foarte larg. Cea mai ieftina drona pornind de la 400-500 lei si poate ajunge pana la cateva mii de lei. Asadar daca vrei sa ai sansa de a pilota printr-o telecomanda un obiect zburator, drona iti poate da aceasta satisfactie.
Ce este o drona performanta?
Asa cum am mentionat deja dronele se impart in mai multe categorii in functie de performante. Exista drone pentru incepatori sau pentru copii care sunt de mici dimensiuni si care se pot controla printr-o telecomanda.
Acestea au rolul doar de a-l distra pe utilizator neavand nicio alta functie. Utilizatorul, de multe ori copii, se distreaza invatand sa piloteze obiecte zburatoare. In categoria urmatoare se incadreaza dronele semi-profesionale iar in cea de-a treia dronele profesionale.
Diferenta dintre cele doua tine de performanta. In plus, exista drone pentru interior si drone pentru exterior.
Criterii dupa care sa alegi o drona performanta
In primul rand, trebuie sa ai clar in minte scopul achizitionarii unei drone performante. Daca vrei sa o folosesti in scop personal ca activitate de recreere este suficienta o drona tip jucarie ea fiind si cea mai ieftina.
In schimb, daca esti pasionat de fotografie si vrei sa surprinzi imagini din perspective inedite in concedii sau in momentele tale de relaxare atunci o drona semi profesionala poate fie raspunsul la nevoile tale.
Ultimul scop este cel profesional asa cum se si numesc dornele performante utilizate- drone profesionale. Acestea se folosesc la filmari sau fotografieri de nunti, concerte, evenimente sportive etc. Sunt folosite de oameni care isi castiga existenta dintr-o afacere de genul acesta. O astfel de drona creste pretul serviciilor oferite si le si da un alt farmec.
Insa ultima categorie este si cea mai scumpa si in principal este destinata celor care deja au experienta in manevrarea de drone. La preturile colosale la care pot ajunge dronele performante ar fi si pacat sa o strici dupa cateva utilizari pentru ca nu ai avut indemanarea si experienta sa o manevrezi.
Experienta utilizatorului
In afara de scopul achizitionarii, cand vrei sa cumperi o drona, este bine sa te gandesti si la experienta ta. Daca ai mai folosit o drona pana acum stii cam cum sa o manevrezi.
Cele profesionale sunt destul de sensibile si pot schimba directia rapid. Daca nu esti obisnuit cu o drona performanta o poti lovi de vreo cladire sau mai rau sa o pierzi.
Raza de actiune
Raza de actiune este un alt criteriu dupa care sa alegi o drona performanta. De obicei aceasta este undeva la 30-50 m, dar daca drona iese din raza de actiune a telecomenzii se poate prabusi si vei pierde controlul asupra ei.
Dronele profesionale pot avea o raza de actiune chiar mai mare de 50 m. Aceasta caracteristica tehnica este specificata in descrierea produsului si este bine sa verifici raza de actiune inainte sa achizitionezi drona pentru a fi sigur ca te va ajuta la ceea ce ai nevoie.
Durata de viata a bateriei
Durata bateriei este un aspect care nu trebuie neglijat daca vrei sa stii cum alegi o drona performanta. Daca dronele pentru incepatori pot zbura pana la 8 minute cele semi profesionale ajung la 15 minute iar cele profesionale rezista chiar si 25 de minute.
Avand in vedere ca incarcarea acumulatorului poate dura pana la 60 de minute nu este fezabil sa tot folosesti drona pana i se termina bateria si apoi sa o incarci si acest ciclu sa se reia la nesfarsit. Productivitatea ta va fi scazuta si tu vei fi frustrat.
Daca ai intentia sa o folosesti la inregistrarea de evenimente atunci investeste bani intr-o drona performanta care sa aiba un acumulatorul cat mai mare. Investitia cu siguranta se va doveni profitabila pe termen lung.
Usurinta utilizarii
Usurinta utilizarii este unul din criteriile dupa care sa alegi o drona performanta. Incepatorii trebuie neaparat sa achizitioneze o drona RTF ( ready to fly) care poate fi scoasa din cutie eventual atasate elicele si drona este gata pentru a fi folosita.
Pentru cei mai experimentati exista drone ARTF ( almost ready to fly) la care mai sunt necesare cateva setari. Cele mai performante sunt cele costum made adica cele care se pot seta si construi dupa nevoile tale.
Performantele foto/video
O drona performanta poate avea o camera de filmat sau de fotografiat incorporata sau poate avea posibilitatea de atasare a unui Go Pro. Daca este cazul unui aparat foto incorporat cel mai bine este sa verifici specificatiile camerei foto pentru a te asigura ca pozele vor iesi exact asa cum iti doresti.
Daca exista posibilitatea atasarii unui Go Pro, ceea ce e si recomandabil, trebuie sa te uiti daca exista un stabilizator pentru imagine. Pozele si filmarile cu camera Go Pro cu siguranta vor iesi mai bine decat cele cu camera incorporata in drona.
Posibilitatea controlarii dronei prin intermediul telecomenzii iti ofera libertatea de a fotografia si de a filma din orice unghi vrei si de la orice inaltime atata timp cat nu este mai mare decat raza de actiune.
Daca insa se termina bateria, dronele performante au o functie de reverse ce inseamna ca drona se va intoarce automat in locul de unde a fost lansata. Aceasta functie se poate dovedi foarte utila mai ales daca uiti sa verifici starea bateriei. La alte drone, prin intermediul unei aplicatii de pe telefonul mobil, poti seta trasee prestabilite iar drona sa urmeze doar instructiunile din setari.
Pretul
Dupa cum observi sunt cateva criterii dupa care sa te orientezi pentru a stii cum alegi o drona performanta potrivita nevoilor tale. Pretul este unul din criteriile care nu sunt negociabile insa pe site-urile online ai putea gasi oferte mai convenabile decat in magazinele offline.
Acum depinde de ceea ce ai nevoie si de ceea ce cauti la o drona performanta dar o investitie intr-o drona profesionala se poate dovedi rentabila pe termen lung.
Recomandari drone
Tinand cont de criteriile de mai sus, dar si de parerile cumparatorilor, va prezint in continuare cateva modele de drone care ofera un raport performanta/calitate/pret cat mai bun.
1. Drona DJI Phantom 3 Standard
Fa cunostinta cu Phantom 3 Standard: cea mai accesibila drona inteligenta vreodata construita. Usor de utilizat si proiectata pentru a permite oricui sa o ridice in aer, acum ai puterea de a zbura.
Asistentul automat de zbor – drona Phantom 3 Standard se va intoarce la tine la simpla apasare a unui buton. GPS-ul integrat inregistreaza punctul de decolare a dronei Phantom 3 si o tine minte cat timp zboara.
Camera integrata filmeaza 2.7K, care este aproape de 3 ori mai clara ca imaginea de pe televizorul HD.
2. Drona Parrot Airborne Night MacLane
Zburati pe intuneric – Parrot Airborne Night Drone este echipata cu doua faruri puternice cu intensitate reglabila.
Aceasta drona este agila, ultra-stabila si usor de pilotat.
Cu o singura lovitura puternica de deget, aceasta drona usoara si agila se roteste la 90 ° si 180 °, si cu un singur click, efectueaza acrobatii 360° inainte si inapoi.
Parrot Airborne Night Drone cantareste doar 54 de grame si cu toate acestea se mandreste cu o stabilitate exceptionala de zbor datorita giroscopului sau pe 3 axe si accelerometru.
3. Drona JJRC H6C – camera video HD, quad-copter
Drona JJRC H6DC e o drona usor de controlat datorita giroscopului pe 6 axe, find puternica si agera.
Are 4 moduri de zbor pentru orice nivel al pilotului. – Raza de actiune este de peste 150m.
Dotata cu o camera HD de 2 mp filmeaza sau face poze spectaculoase de la inaltime.
Are o radiocomanda cu un display LCD unde se pot vedea diferite moduri si setari de zbor.
4. Drona BigBoysToys Himoto
Pilotarea noului quadrocopter este foarte intuitiva, astfel incat si un pilot incepator isi poate imbunatati rapid abilitatile sale in zbor.
Control pe 4 canale: sus/jos, inainte/inapoi, stanga/dreapta, rotire catre stanga/dreapta.
Functia 360° 3D, ce permite rostogolirea in aer a aparatului.
Luminite pentru zborul de noapte.
Acumulator de 3.7V, 500mAh, tip tip Li-Poly. – Radiocomanda pe 2.4 GHz .