Casa si gradina

Cum alegi cea mai buna motocositoare pentru nevoile tale

Cuprins

Care este cea mai buna motocositoare pentru nevoile tale? Cum alegi un produs performant care sa faca fata cerintelor individuale? Citeste ghidul nostru si alege cu cap.

Te regăsești printre fericiții care dețin o bucată de pământ suficient de mare încât să crească iarba pe ea? Poate ai și bani destui încât să plantezi gazon. Perfect!

Cea mai buna motocositoareÎnseamnă că știi deja pe propria piele că terenul tău trebuie întreținut pentru a arăta frumos în acele zile în care îți faci timp să te recreezi întinzându-te pe o pătură, nu doar pentru a arăta bine în pozele pe care le afișezi pe rețelele de socializare. Da, știu, munca e grea, mai ales că nici timp nu mai avem ca pe vremuri, iar pentru a-ți  întreține grădina, ai nevoie de multe unelte de lucru.

Cu toate că uneori ai prefera să o lași neîngrijită, mai ales că iarba crește foarte repede vara (dacă gazonul este udat corespunzător de tine sau de natură prin ploaie, putând avea nevoie chiar și de tundere săptămânală), trebuie să știi că e bine să nu lași buruienile că crească. Îți recomand asta nu doar din motive estetice, ci și pentru că acestea consumă mulți nutrienți din sol, sufocându-ți florile și celelalte plante pe care le crești în grădină.

Norocul tău e că tehnologia a evoluat mult și nu mai trebuie să te chinuiești cu o coasă clasică, așa cum o făceai până acum câțiva ani sau cum au făcut toată viața părinții și bunicii tăi.

În prezent, firmele de profil se întrec în a-ți oferi cât mai numeroase și mai diversificate modele de motocoase pentru ca munca ta în grădină să fie mai ușoară și mai eficientă.

Pare simplu, nu? Doar că sunt atâtea modele încât nici nu mai știi cum să-ți alegi motocositoarea potrivită pentru nevoile tale.

Cum alegi cea mai buna motocoasa

Motocoasa performanta pe benzinaDacă ai ajuns până aici cu lecturarea acestui articol, înseamnă că deții deja o grădină și nici prin cap nu-ți trece să o cosești cu uneltele folosite de bunicii tăi, așa că te gândești la metode moderne și practice. Uite, tocmai de asta m-am decis să te ajut cu câteva informații care să te ajute să-ți găsești motocositoarea cea mai avantajoasă pentru tine.

Ar fi păcat să-ți cumperi una la nimereală, fără o documentare serioasă asupra detaliilor care fac diferența între diverse motocositoare, pentru că riști că cumperi un produs care nu-l vei putea folosi în grădina ta sau vei risipi bani aiurea pe un produs mult peste/ sub nevoile tale.

Probabil te întrebi dacă n-ar fi mai bine să-ți iei din start o mașină de tuns iarba, așa cum ai văzut tu în filmele americane și cum ți-au sugerat foștii tăi vecini de la bloc care n-au tuns în viața lor măcar un fir de iarbă, dar care se cred experți în orice domeniu.

E adevărat că o mașină de tuns iarba face mai puțin zgomot, are o capacitate de tăiere mai mare, colectează iarba tunsă într-un recipient în loc să o lase în urmă, precum o motocositoare, dar diferența de costuri este mare și sunt situații (despre care voi vorbi mai jos în acest articol) în care cu o mașină de tuns iarba nu o poți folosi datorită mărimii lățimii de tăiere (niciun model neavând-o sub 35 de cm, pe când motocositoarele au lățimea de tăiere între 20 și 35 cm).

Tipuri de motocoase

Întâi de toate trebuie să știi că motocositoarele sunt de mai multe tipuri și nu există una ideală pentru orice situație, iar alegerea celei potrivite pentru tine se face în funcție de mai mulți factori, cei mai importanți fiind nivelul performanței din punct de vedere tehnologic și consumul energetic.

Alege in functie de teren

Usurinta in utilizare motocoasaVorbeam de nivelul performanței și, în loc să încep să-ți vorbesc despre modelele existente pe piață, uite că te întreb acum pe ce tip de teren vei folosi motocoasa.

Asta pentru că dacă vrei să o folosești pe o suprafață mică, de până în 1000 mp, în care îți dorești doar să-ți întreții curtea, să îți nivelezi arbuștii sau gazonul, o motocositoare de umăr in categoria hobby sau semi-profesionistă, comodă și ușor de purtat, atașată cu ajutorul unui ham reglabil în funcție de înălțimea fiecăruia, care permite un anumit balans și amplitudine de mișcare ce ajută la creșterea productivității și scade riscul de accidentare (chiar dacă o motocositoare cu fir de nylon nu este atât de periculoasă precum una cu cap metalic, dar datorită neatenției se pot produce accidente deloc plăcute), îți este suficientă, fiind ușor de manevrat, având un consum redus de combustibil și un preț mai mic în comparație cu o mașină de tuns iarba.

Cu cât deții o suprafață de teren mai mare care necesită îngrijire, cu atât trebuie acordată mai multă atenție detaliilor.

Motocoasa electrica cu fir

Motocoasa electrica cu firÎn funcție de tipul de alimentare, poți opta pentru o motocositoare electrică din categoria hobby, cu cap de tăiere (partea care secționează plantele) de care sunt prinse unul-două fire rezistente de nylon, care funționează la câteva mii de rotații pe minut (cele mai multe modele având firul strâns în sistem reglabil tip bobină), cu un motor în doi timpi, o putere între 600 și 1000 W (1 CP) și un control foarte bun asupra tăierii, utilă în cazul în care deții o grădină de până în 100 metri pătrați în care ai de tăiat doar iarbă.

Dezavantajul ei e că ai o libertate redusă de mișcare din cauza cablului de alimentare, și nici nu-ți dorești ca întreaga curte să-ți fie plină de prelungitoare cuplate în alte prelungitoare de care tu sau copiii tăi vă puteți împiedica și accidenta. Dacă nu te deranjează cablurile, o astfel de motocositoare poate fi varianta optimă pentru tine.

Motocoasa electrica cu acumulatori

O altă opțiune pentru teren mic este motocositoarea cu acumulatori care are avantajele motocositoarei electrice, dar te scapă de cabluri.

Dezavantajul ei e că ai nevoie de apoximativ 7 ore pentru a încărca acumulatorii pentru o folosire de maxim 40 de minute a aparatului, și este ușor mai scumpă decât una cu alimentare pe cablu, dar dacă deții o suprafață mică de teren ce trebuie întreținută, o astfel de motocositoare poate fi varianta optimă pentru tine.

Ambele tipuri de motocositoare au un consum energetic și un preț mai redus comparativ cu următoarele modele prezentate.

Motocoase be benzina

Motor motocoasa pe benzinaDacă grădina ta este mai mare, însă nu depășește 500 mp, mai potrivită pentru tine este o motocoasă semi-profesionistă pe benzină (mai voluminoasă și zgomotoasă decât una electrică, eliminând fum și noxe datorită arderii combustibilului), prevăzută cu cap de tăiere din metal (lame sau cuțit, acestea trebuind ascuțite periodic și fiind mai scumpe decât firul de nylon), și cu o putere a motorului de peste 1400 W în 4 timpi (minim 2 CP), mai eficientă, cu minim două trepte de putere care pot fi reglate în funcție de situație, dar având și un preț mai crescut datorită performanțelor mai mari.

Acest tip de motocositoare sunt mult mai populare în rândul cumpărătorilor datorită puterii mai mari a motorului și a manevrabilității crescute (neavând cablu de alimentare), însă dacă optezi pentru un astfel de model trebuie să acorzi atenție specială hamului care e bine să aibă un sistem de amortizare deoarece la folosire prelungită poate afecta pe termen scurt musculatura și terminațiile nervoase din zona de proximitate a hamului datorită turațiilor mari ale motorului motocositoarei.

O motocositoare pe benzină poate fi o soluție excelentă nu doar pentru terenul din curtea casei, ci și pentru muncile agricole, fiind o opțiune de preferat mai ales în cazul terenurilor pline de denivelări sau chiar înclinate, unde accesul cu un tractor este mult mai dificil și mai costisitor.

Criterii pentru o motocositoare buna

Înainte de a alege unul dintre modelele de mai sus, e indicat să te uiți un pic în propria grădină.

Tăierea ierbii poate fi dificilă în cazul în care pe terenul tău sunt tufișuri, ierburi/ plante înalte, buruieni, pomi, diverse obstacole reprezentate de elemente decorative și de recreere (băncuțe, leagăn, foișor șamd), în acest caz fiind indicat să alegi o motocositoare cu o tijă reglabilă (sau dacă e fixă, să fie cât mai lungă), căreia să îi poți regla unghiul de tăiere pentru a ajunge cu ea în cele mai greu accesibile locuri (caz în care e preferabil să folosești firul de nylon).

Sistemul de taiere

Lame de taiere motocoase performanteEste foarte util ca motocositoarea să aibă un sistem dublu de tăiere (majoritatea motocositoarelor vin mai nou cu acest sistem), ușor schimbabil în funcție de situație, putând folosi firul de nylon (ieftin și ușor de înlocuit) pe zonele denivelate de gazon, și capul de tăiere din metal pentru zone cu crenguțe, buruieni sau chiar tulpini mai rezistente.

Cele cu cap de tăiere din metal trebuie folosite cu mai multă grijă pentru a evita lovirea unor obstacole dure care o pot deteriora. De aceea, inainte de a porni orice tip de motocositoare este indicat să verificați și curățați terenul de pietre sau orice alt obiect dur. Ideal e să căutați o motocositoare care să aibă un cuțit din oțel carbon tratat pentru o rezistență crescută pe termen lung.

Dincolo de această limită de 1000 mp a suprafeței, ai nevoie de o motocositoare de umăr profesionistă ce poate fi folosită pe orice tip de suprafață de teren, dar al cărui preț este pe măsura performanțelor. Acestea sunt motocositoare pe baza de benzină cu cap metalic și motor foarte puternic, și pot fi folosite fără probleme la muncile agricole, nu doar în grădini mari.

Durabilitate

Sunt convins că vă doriți ca motocositoarea pe care o cumpărați să o folosiți cât mai mult timp, însă durata ei de viață depinde și de modul cum aveți grijă de ea, așa că vă sfătuiesc să o alimentați doar cu combustibil și ulei de amestec de calitate, de preferat fiind a se folosi cele sugerate de către producător.

Filtrul de aer trebuie verificat la fiecare utilizare deoarece infundarea sa cu diverse fragmente de iarbă  sau chiar cu obiecte mai mari vor scădea randamentul și durata de viață al motocositoarei.

La fel ca orice mașinărie, și motocositoarea are nevoie de un rodaj pentru a ajunge la performanțele maxime pe care poate să vi le ofere. În cazul acestui tip de unealtă este foarte important ca înante să o folosiți pe diverse suprafețe de teren, să lăsați motorul să meargă în gol câteva ore, până la golirea rezervorului, această operațiune simplă ajutând la creșterea duratei de viață a motocositoarei.

Alte recomandari

Coasa electrica performanta in actiuneInformațiile pe care ți le-am furnizat mai sus sper să te ajute în alegerea tipului de motocositoare care să reprezinte cel mai bun raport eficiență/ preț pentru nevoile tale. Atât magazinele specializate de tip off-line cât și cele on-line abundă de oferte care de care mai tentante. De cele mai multe ori, vei găsi pe internet exact același produs la un preț mai convenabil decât într-un magazin fizic, asta fiind posibil datorită faptului că un asfel de magazin are costuri de întreținere mai reduse.

Diferența de preț poate fi influențată și de materialele din care sunt confecționate piesele componente (cu cât s-au folosit mai multe piese din plastic, cu atât prețul dar și calitatea sunt mai reduse).

Un model mai ieftin din aceeași gamă de produse este de preferat doar dacă ești sigur că vei folosi foarte rar acel produs și nu ai așteptări de performanță foarte crescute, mulțumindu-te cu un produs care își face satisfăcător treaba, dar fără a neglija cerințele minime de eficiență și siguranță.

Înainte de a alege un anumit brand, e indicat să te asiguri că beneficiezi de minim doi ani de garanție pentru produsul cumpărat, dar e bine să iei în calcul și de ușurința cu care găsești piese de schimb sau un service autorizat pentru marca aleasă.

Indiferent de modelul pe care îl vei alege, ai grijă ca unealta pe care o cumperi să fie prevăzută cu sisteme de siguranță (protecții pentru un buton de pornire și un buton care face capul de tăiere al motocositorii să funcționeze doar atâta timp cât e ținut apăsat acel dispozitiv declanșator).

Ochelarii de protecție (care îți feresc ochii de posibile pietricele, așchii sau alte obiecte periculoase care ar putea să sară spre tine în timp ce tunzi iarba) și căștile antifonice (obligatoriu să-ți acopere complet urechile deoarece la folosire îndelungată, zgomotul produs de motocositoare îți poate reduce pe termen lung capacitatea auditivă) nu trebuie să-ți lipsească pe toată perioada în care motorul motocositoarei este pornit.

La final îți doresc spor la treabă și nu uita să te lauzi pe rețelele de socializare cu terenul frumos întreținut după ce ți-ai cumpărat cea mai bună motocositoare pentru nevoile tale.

Motocositoare recomandate

Tinand cont de criteriile descrise mai sus iti prezentam in continuare cateva motocositoare de top ce ofera un raport performanta/calitate/pret imbatabil. Bineinteles ca poti alege orice alt model din ofertele magazinelor bazandu-te pe propriile nevoi si pretentii.

1. Motocoasa de umar Ruris DAC 310, 2.5 CP, Motor TEZ, 2 timpi, 20 cm

Motocoasa de umar Ruris DAC 310Acest tip de motocoase se utilizeaza la taierea si indepartarea ierburilor inalte si cosirea fanului.
Sistemul Ruris Rapid cu chinga cu care este prevazuta motocoasa are proprietatea de a repartiza greutatea astfel incat, in momentul exploatarii, confortul sa fie maxim.
Set de livrare:
Harnasament dublu
Maner multifunctional pentru comanda si control
Maner independent stanga/dreapta cu rotatie
Cutit cu 3 dinti

Vezi detalii si pret

2. Motocoasa Hecht 152 BTS, 52 cmc, 2.2 CP

Motocoasa Hecht 152 BTS

Motocositoare pe benzina HECHT 152 BTS, 53 cmc, 2.2 CP se foloseste pentru  finisare după cosit in jurul rondurilor  de flori, garduri vii, copaci, ziduri.
– se poate folosi in zone unde nu este posibila alimentarea  la curent electric
usor de manevrat avand doar 7.9 kg
utilizare indelungata fara a obosi datorita curelei de umar
motor pe benzina cu ardere interna
– tip motor benzina 2 timpi
putere 2.2 CPlatime de taiere de 43 cm

Vezi detalii si pret

3. Coasa electrica Skil F0150731AA, 1000 W, 35 cm + 3 bobine

Coasa electrica Skil F0150731AAMotor foarte puternic de 1000 W pentru toate aplicatiile de tuns iarba – Diametru de taiere mare de 35 cm
Reglaj telescopic al inaltimii pentru cresterea confortului in timpul lucrului – Al doilea maner ajustabil, pentru control aditional
Sistem de taiere cu doua fire de inalta calitate pentru tuns rapid si perfect – Avansare automata a firului pentru o utilizare usoara
Foarfece reglabil la 180 grade pentru taierea fara efort a marginilor ierbii

Vezi review complet Vezi detalii si pret

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button