Cum alegi un televizor Smart TV
Cuprins
Cum alegi televizorul Smart TV potrivit pentru tine. Ce functii si caracteristici trebuie sa aiba modelul ideal? Ai multe de aflat citind articolul nostru.
Cum alegi cel mai bun televizor Smart TV?
Televizoarele de tip smart sunt poate cea mai mare schimbare in ceea ce priveste tehnologia de entertainment.
Smart TV-ul este mai degraba un sistem complet de entertainment decat un televizor. Vine cu posibilitati aproape nelimitate. Dispune de acces la internet, reda continut media in diverse formate, permite conectarea usoara cu alte dispozitivele mobile sau nu, precum smartphone, tableta, laptop sau PC. Ca sa fiu pe intelesul tuturor, as putea spune despre televizoarele smart ca sunt practic ca niste computere specializate pe redarea de continut media si difuzarea de filme.
Smart TV-urile au procesoare si spatii de stocare precum computerele si vin cu o multime de aplicatii preinstalate sau cu posibilitate de descarcare din magazin play sau alte medii.
Avantajele unui televizor de tip Smart TV
Televizoarele inteligente Samrt TV vin cu o multitudine de avantaje in comparatie cu vechiile televizoare conventionale.
Conectivitatea la internet va face sa uiti sa mai deschizi laptopul sau PC-ul. Poti viziona filme online, descarca aplicatii, rasfoi diverse site-uri folosind un browser web etc.
Posibilitatea de a conecta alte perifice precum laptop, tableta, telefon smart, hard extern, aparate foto/video, carduri de memorie sau stick USB reprezinta deasemenea un mare avantaj. In cele mai multe cazuri conexiunea va fi de tip wireless sau chiar prin bluetooth.
Ai acces la continut suplimentar in timpul vizionarii programelor preferate. Continut precum informatii despre filmul sau emisiunea urmarita, subtitrare sau coloana sonora in mai multe limbii, program TV etc.
Posibilitatea de a folosi aplicatii chiar in timpul vizionarii constituie deasemenea un avantaj. Multe modele dispun si de tuner TV dublu astfel incat sa poti urmari doua canale simultan.
Dezavantaje ale unui televizor de tip Smart TV
Singurul dezavantaj pe care am putut sa-l gasesc este ca multe aplicatii inca nu sunt disponibile in Romania, iar cele mai bune dintre ele sunt contrcost. Acest dezavantaj va disparea insa cu timpul, aplicatiile fiind imbunatatie si updatate periodic de producatori.
Vezi oferta completa de modele Smart TV AiciCum alegi Smart TV-ul potrivit pentru tine
Acum sa vorbim si despre alegerea smart TV-ului potrivit. Voi incerca in randurile ce urmeaza sa sintetizez functiile si specificatiile tehnice de care sa tineti cont atunci cand doriti sa achizitionati un televizor inteligent.
Sistemul de operare smart TV
Televizoarele smart ruleaza diferite sisteme de operare, in general in functie de producator. Cel mai des intalnit sistem de operare este sistemul Android TV, fiind open source, dar putem intalni si multe alte sisteme operative precum webOS, Smart HUB de la Samsung, Firefox OS, Roku sau altele.
Daca Samsung si LG domina clar piata, multa lume preferand sa foloseasca Smart HUB si respectiv WebOS, Philips cu Android TV ii urmareste indeaproape. Sony si Panasonic nu au succesul celor de la Samsung sau LG dar si-au creat o masa de clienti care raman fideli acestor producatori, adaugandu-se totodata o multime de noi clienti in fiecare an.
Sistemul de operare Android TV este folosit atat de producatorii cunoscuti precum philips dar si alte branduri mai putin cunoscute. Sistemul vine cu avantajul ca majoritatea aplicatiilor de pe piata sunt compatibile.
WebOS este un sistem de operare dezvoltat de cei de la LG Electronics. Sistemul este usor de operat, mai ales pentru utilizatorii nefamiliarizati cu dispozitivele smart, avand o interfata placuta si intuitiva.
Smart HUB, sistemul oferit de cei de la Samsung pentru operarea smart TV-urilor, este practic o retea de aplicatii. Aceste aplicatii sunt disponibile intr-un panou de control doar atunci cand televizorul este conectat la internet prin cablu sau wi-fi.
Exista aplicatii disponibile in functie de geolocatie. In Romania, spre exemplu, pe langa aplicatiile ”internationale” precum retelele sociale, jocuri etc sunt disponibile aplicatii de vizionare filme online precum Seenow si aplicatii ale diverselor site-uri interesante precum Cinemagia.
Firefox OS este sistemul de operare implementat recent de cei de la Panasonic gamei de noi televizoare Life + Screen TV. Sistemul permite instalarea de aplicatii din Firefox Marketplace. Fara conexiune internet, Firefox OS nu prea isi are utilitate.
Roku este un sistem de operare care ne intereseaza mai putin. Acesta se concentreaza mai mult pe piata asiatica, incheind un parteneriat cu cei mai mari producatori de televizoare din china TCL si Hisense.
Daca pentru utilizatori este un lucru benefic ca numarul de sisteme de operare sa fie mare, astfel aria de selectie fiind cat mai variata, pentru dezvoltatorii de aplicatii este tocmai invers. Asadar, trebuie sa cantariti cu atentie alegerea sistemului de operare pe care-l doriti. Este posibil ca anumite aplicatii sa nu poata rula pe toate sisteme operative. Android TV si WebOS al celor de la LG sunt totusi cele mai raspandite si pot rula majoritatea aplicatiilor. Aceleasi lucru il putem spune si despre Smart TV-urile Samsung care ruleaza cam orice aplicatie din google play prin sistemul lor propriu de operare Smart HUB.
Ce functii si dotari trebuie sa aiba un Smart TV
Majoritatea televizoarelor Smart integreaza cam aceleasi functii. Sunt totusi anumite functii de claritate a imaginii, sunetului sau vizionare in diverse moduri care variaza de la model la model sau pot fi gasite sub diferite denumiri.
Functia de redare 3D este una foarte utila pentru cinefili. O astfel de functie iti va aduce cinema-ul 3D la tine in sufragerie.
Alta functie utila ar putea fi functia de tuner dublu sau split screen, functie ce permite vizionarea a mai multor posturi TV simulatan sau chiar rularea unei aplicatii in timp ce vizionezi un film sau program TV.
Specificatii tehnice smart TV
La partea de specificatii tehnice sunt multe lucruri de care trebuie sa tii cont cand ai in vedere achizitia unui Smart TV. Sa le luam pe rand.
Un aspect important este diagonala televizorului. Care este diagonala ideala numai tu poti decida in functie de necesitatile tale, dimensiunile incaperii unde va fi montat televizorul smart si folosinta pe care doresti sa o dai. Daca doresti sa creezi un sistem de tip home cinema sau iti achizitionezi televizorul in primul rand pentru a urmari filme, emisiuni sau meciuri de fotbal, atunci cu cat mai mare diagonala cu atat mai bine. In schimb cei ce achizitioneaza TV-ul pentru a-l folosi mai mult pe partea de navigare web sau social media, atunci chiar si un televizor cu o diagonala mai mica le poate satisface nevoile, textul pe un ecran mic fiind mai usor de citit si mai putin obositor pentru ochi.
Rezolutia este o alta caracteristica importanta de care sa tii cont. Rezolutia televizorului trebuie sa fie HD sau chiar UHD daca esti pretentios. O rezolutie UHD ofera o imagine de patru ori mai clara decat o rezolutie HD. In linii mari, cu cat mai mare rezolutia, cu atat mai bine!
Aspectul imaginii este in general 4:3 sau 16:9. Recomandarea mea se duce clar catre aspectul de tip 16:9, majoritatea transmisiilor HD fiind facute in acest format.
LED sau LCD? Multa lume face confuzie cand vine vorba de tehnologia ecranului unui televizor. Tehnologia de tip LCD poate fi cu iluminare de tip CCFL sau de tip LED. Cea de tip LED fiind la putere cu mari avantaje fata de CCFL. Pe langa claritatea imaginii, un smart TV LED, va fi mai usor, mai subtire, cu rama mai mica si mult mai elegant decat unul de tip LCD CCFL. Nu te lasa pacalit de asa-zisele oferte la televizoarele LCD CCFL, sunt TV-uri vechi ramase pe stoc de care comerciantii incearca sa scape. Tehnologia LCD CCFL nu se mai produce de ceva vreme. O alta varianta, ceva mai noua ar fi ecranele de tip OLED, insa acestea au inca preturi mult prea mari pentru a deveni populare.
Procesorul este poate cea mai importanta parte a unui televizor de tip smart. Procesorul poate fi simplu (single core, un singur nucleu), dual core (doua nuclee) sau chiar quad core (partru nuclee). Este clar ca un numar mai mare de nuclee inseamna performanta mai mare si un TV care se ”misca” mai repede. Tineti cont deasemenea si de frecventa procesorului (GHz), si aceasta cu cat va fi mai bine, cu atat timpii de asteptare scad si viteza creste.
Spatiul de stocare in general nu este foarte mare si nici nu foloseste foarte mult. Recomand a fi folosit doar pentru instalarea de aplicatii si nu pentru stocarea de fisiere media precum filme, video, sau poze. Televizoarele smart nu sunt facute pentru a stoca. Porturile USB de tip 2.0 prezente pe majoritatea modelelor permit conectarea cu dispozitive precum harduri externe sau stick-uri. Asadar nu acordati mare importanta acestui aspect.
Conectivitatea este o parte esentiala. Wi-fi-ul, porturile HDMI si USB nu trebuie sa lipseasca! Ele te vor ajuta sa conectezi TV-ul cu diverse dispozitive de tip smart precum telefon, tableta, laptop sau dispozitive de stocare precum stick-uri USB, HDD-uri externe, camere foto etc. Anumite modele dispun chiar de bluetooth incorporat.
Producatori smart TV
Principali producatori de televizoare Smart ar fi din punctul meu de vedere Samsung, LG si Philips. Sa incercam sa facem o scurta trecere in revista a celor trei mari branduri care domina piata.
Smart TV-urile LG folosesc WebOS si dispun de optiuni precum Bar Launcher, TV Live şi Apps TV. Continutul premium este si el un mare plus oferit de televizoarele smart produse de LG. Continutul premium este oferit de catre CinemaNow şi Netflix care au semnat parteneriate cu LG. Optiunea Bar Launcher permite o navigare usoara chiar si pentru cei ce nu au mai folosit niciodata un dispozitiv smart.
Vezi oferta completa de modele LG Smart TV AiciTelevizoarele Samsung Smart ofera o multitudine de caracteristici interesante. Dispune de optiuni precum cautarea inteligenta, Smart Chat sau Smart Video. Ca si in cazul televizoarelor LG, Samsung Smart ofera posibilitatea de muzica, filme, programe tv, jocuri si orice fel de continut online.
Smart 3D este una din cele mai bune caracteristici, prezenta pe multe modele samsung. Functia Smart 3D ofera imagine vie si culori extraordinare in format 3D. Daca doresti sa achizitionezi un televizor cu functie 3D, Samsung este alegerea potrivita dupa parerea mea.
Philips Smart TV foloseste Android TV ca si sistem de operare. De notat sunt functia Ambilight si Smart Camera incorporata de care ultimele modele Philips dispun. Functia 3D de pe televizoarele Philips ofera conversie premium de la 2D la 3D si este o optiune de luat in considerare impreuna cu Samsung Smart.
Functia Ambilight este o inovatie a celor de la Philips. Aceasta proiecteaza pe peretele din spatele televizorului lumina ambientala ”sincronizata” cu imaginile de pe TV.
Spre deosebire de alti producatori de televizoare smart, Philips a incorporat o camera web, denumita Smart Camera, in rama TV-ului, pastrand astfel estetica televizorului intacta.
Cantareste bine optiunile, fa o comparatie a preturilor, a caracteristicilor si alege smart TV-ul corect.
Daca esti pretentios, oricare din cele trei optiuni de brand prezentate mai sus te poate multumi. Daca bugetul totusi nu iti permite, orienteaza-te spre un televizor smart ceva mai economic. Poti arunca un ochi la diverse modele de AICI.
Succes!
Pe domeniul LCD nici nu cred ca mai exista TV`uri care sa nu fie 16:9
philips din pacate a vandut partea de productie unor chinezi iar calitatea e acum praf l-am returnat dupa 2 zile
Philipsul meu non-smart FullHD este asamblat in Polonia dar in afara de imagine restul e bun de pus intre doua pietre. Mai am un Panasonic Firefox OS care este o minune de televizor, un LG non-smart cu iluminare CCFL care dupa cinci ani functioneaza perfect, iar in bucatarie am un AKAI de 61 cm impecabil, fara probleme de trei ani. Philipsul este folosit in dormitor care ma enerveaza mereu, are un soft imbecil.