Cum alegi un laptop pentru jocuri
Cuprins
- 1 Sfaturi utile pentru alegerea unui laptop pentru jocuri video
- 2 Dimensiunea
- 3 Specificatiile tehnice importante
- 4 Alte detalii si accesorii
- 5 1. Laptop Alienware 17 cu procesor Intel® Core™ i7-4710HQ, 2.50GHz
- 6 2. Laptop Toshiba Satellite P70-B-10U cu procesor Intel® Core™ i7-4720HQ 2.60GHz, Haswell™, 17.3″, Full HD
- 7 3. Laptop Gaming Asus ROG G551JW-CN319D cu procesor Intel® Core™ i7-4750HQ, 2.00GHz, Haswell™, 15.6″, Full HD
Cum alegi un laptop pentru jocuri? Una dintre intrebarile pe care orice pasionat de gaming le va adresa in momentul in care doreste sa produca o schimbare in viata sa, o trecere subtila dar de bun augur de la un desktop la un laptop performant. Progresele facute in ultimii ani de dezvoltatori de laptopuri, fiabilitatea si portabilitatea acestor produse dar si preturile tot mai bune de achizitie fac dintr-o astfel de alegere una de top cu o singura conditie: sa luati decizia potrivita.
Desktop-urile raman alegeri importante pentru un pasionat de jocuri video insa laptopurile au cu siguranta atuuri suplimentare. Trendul este unul cat se poate de evident, majoritatea celor implicati in aceasta industrie dorind sa se indrepte catre dispozitive cat mai mobile, solutii optime pentru a le putea deplasa in diverse locuri.
Laptopul dedicat jocurilor video cu adevarat perfect exista si se poate achizitiona in functie de anumiti parametri. Devreme ce stiti ca necesitati un laptop foarte performant si aveti un buget bine stabilit, va invitam sa parcurgeti acest ghid de alegere a unui device portabil ideal pentru a testa cele mai noi aparitii in materie de gaming.
Sfaturi utile pentru alegerea unui laptop pentru jocuri video
Un laptop pentru jocuri se diferentiaza destul de mult fata de unul dedicat utilizarii la birou sau ocazional, pentru navigarea pe internet si aplicatii normale. La baza afirmatiei stau cerintele pe care jocurile video din ziua de astazi le solicita pentru un nivel grafic cat mai inalt, de aici si dorinta fiecaruia dintre noi de a intra in posesia unui laptop cat mai performant, utilizabil pentru o perioada de timp cat mai lunga.
Pentru a avea succes deplin in tentativa voastra de achizitie, am analizat principalele aspecte ale unui laptop pentru gaming si le-am incadrat in randurile urmatoare. Fiecare detaliu conteaza, la fel cum fiecare componenta sau material software are o importanta covarsitoare in obtinerea performantelor dorite.
Dimensiunea
Laptopurile vin in diverse forme sau dimensiuni, ideea de la care ar trebui sa porniti este ca jocurile video necesita un nivel al detaliilor cat mai bun. Nu recomandam achizitionarea unor device-uri cu diagonala ecranului foarte scazuta prin prisma faptului ca atrag de la sine si o tastatura mica si sunt aproape imposibil de utilizat in timpul unui joc video.
Laptopuri cu diagonala ideala sunt cele incadrate in intervalul 15-19 inci, acestea avand avantajul oferirii unor rezolutii foarte ridicate. Impreuna cu o componenta de baza, asa cum este placa video, aveti posibilitatea de a obtine un nivel al detaliilor foarte ridicat, intocmai ce necesita un gamer.
Specificatiile tehnice importante
Procesorul poate fi asimilat cu unitatea centrala a unui laptop pentru jocuri, in jurul acestei componente fiind inglobate si restul arhitecturii hardware. De regula, procesorul are o importanta anume in alcatuirea infrastructurii unui laptop insa jocurile necesita mai degraba aportul din partea altor componente.
Pentru o fiabilitate optima dar si un timp de raspuns cat mai bun, recomandam modele de procesoare care dispun de cel putin 2 nuclee cu o frecventa minima de 3GHz. Intel si AMD au solutii foarte performante, gama “i” oferita de Intel fiind fara doar si poate o alegere excelenta mai ales daca mizati pe modelele i5 sau i7.
Memoria RAM este cea de-a doua componenta de baza a unui laptop, alaturi de procesor facand posibil ca multi tasking-ul sa devina o adevarata joaca de copii. Analizand indeaproape oferta disponibila in magazine in acest moment, reiese faptul ca solutia cea mai fezabila este cea a unui laptop cu macar 4GB de memorie RAM.
Daca va doriti sa aveti o garantie ca laptopul vostru se va comporta exemplar si peste unul sau chiar doi-trei ani de la achizitionare, un minim de 8 sau 16GB ar trebui sa devina suficient, mai ales daca se tine cont si de alegerea unei frecvente de cel putin 1600 Mhz.
Stocarea se va face pe un hard disk, singura nelamurire fiind la adresa tipului de mediu de stocare pe care il veti alege. Varianta mai ieftina dar si mai incapatoare este cea a unui HDD, un tip de hard disk pe care il puteti include in arhitectura laptopului fara niciun fel de problema si va garanteaza un numar de 5400 sau 7200 RPM.
Ca si spatiu alocat stocarii, pentru jocuri se recomanda minim 500GB sau chiar 1TB, asta pentru a putea acoperi si necesarul de stocare a fisierelor personale. Solutia mai performanta dar si mai costisitoare poarta numele de SSD. Nu este fundamental sa aveti montat un SSD in laptopul dedicat gamingului, nu unul de mare capacitate. Sunt mai scumpe dar mai fiabile, prezenta unuia de 120 GB pentru rularea sistemului de operare si a aplicatiilor fiind suficienta.
Placa video este cea mai importanta componenta a unui laptop dedicat jocurilor video, singurul mod prin care va puteti asigura ca laptopul vostru are capacitatea de a rula cele mai noi aparitii in materie de gaming in momentul de fata. Daca unele laptopuri au placa video integrata, ar trebui sa le evitati si sa va orientati catre un model cu placa video dedicata.
Placa video dedicata are avantajul de a nu utiliza din memoria RAM in vederea unei functionari optime si bineinteles ca include anumite optiuni dedicate exclusiv jocurilor video. Modele de placi video foarte bune pentru jocuri sunt oferite de Nvidia (950M sau 980M) dar si de AMD prin intermediul seriilor R7 si R9.
Display-ul sau ecranul, asa cum este prezentat de catre specialisti, are si el un cuvant greu de spus in cazul unui laptop pentru gaming. Putem asimila nevoile unui gamer cu cele ale unei persoane angrenate in domeniul graficii web si nu numai, detaliile fiind litera de lege daca se doresc performante remarcabile.
Daca diagonala este importanta si in cazul jocurilor video este important ca laptopul sa vina alaturi de un ecran cat mai generos, sunt si alti parametri de care trebuie sa tineti cont. Luati in calcul ca display-ul sa aiba reflexie impotriva luminii, o protectie buna in caz de luminozitate ridicata, culori vii si cat mai bine definite dar si o rezolutie cat mai buna. Cele mai populare laptopuri pentru jocuri ofera rezolutie Full HD insa daca reusiti sa va incadrati in buget astfel incat sa aveti parte de o rezolutie de 2560 x 1440 (4K UltraHD), nu spuneti nu unei astfel de experiente.
Alte detalii si accesorii
Tastatura trebuie sa fie pe deoparte rezistenta dar si fiabila, astfel incat comenzile voastre sa fie cumva usor de efectuat. Laptopurile pentru jocuri sunt concepute astfel incat uzura tastaturii sa nu se resimta si exista in mod evident un plus la acest capitol fata de un laptop conventional. Butoane mai mari, spatii bine definite si o forma care sa ne ajute sa activam cu usurinta functiile extra dintr-un anumit joc video.
Racirea, chiar daca nu este un aspect vizat de multi dintre cei care cumpara un laptop pentru jocuri devine foarte importanta daca sesiunile de gaming se prelungesc. Cu cat jocul pe care il jucati solicita mai mult laptopul, cu atat se expune la o supraincalzire. Pentru a preintampina acest detaliu, luati in calcul un laptop cu sistem de racire performant. Tipul si calitatea sistemului va ajuta sa mentineti laptopul la temperatura optima pentru o perioada de timp indelungata, alaturi de clasicul sistem prin ventilatie fiind integrate si moduri de racire cu ajutorul unor lichide specifice.
Forma sau designul va ajuta foarte mult in luarea unei decizii de moment, o estetica pe placul vostru fiind ceea ce cu siguranta cautati. Fiecare cumparator pune pret pe estetica iar forma carcasei sau distribuirea elementelor de pe tastatura sunt aspecte relevante. Cu un design avangardist in materie de laptopuri pentru jocuri video amintim gama Alienware a celor de la Dell, una realizata exclusiv pentru gaming.
Porturile va permit sa conectati diverse accesorii sau device-uri la laptopul vostru, atat cand va jucati cat si atunci cand decideti sa folositi laptopul pentru alte activitati. Un laptop de gaming trebuie sa fie echipat in mod obligatoriu cu macar un port HDMI, iesire audio dar si pentru microfon, USB 2.0 si 3.0, port VGA sau HDMI pentru a putea comuta imaginea pe un televizor sau monitor mai mare cat si clasicele porturi pentru retea, Wi-fi si Bluetooth,
Bateria, daca tot doriti sa optati pentru un laptop in detrimentul unui desktop, trebuie aleasa astfel incat sa ofere o autonomie cat mai buna. Modele mai performante de laptopuri pentru jocuri au acumulatori cu pana la 8 celule de tip Li-Ion care reusesc sa garanteze autonomii chiar si de 7 ore, asta in conditiile in care consumul de energie al unui laptop cu configuratii foarte avansate este unul important.
Segmentul multimedia devine mai relevant ca niciodata cand ne raportam la un laptop pentru gaming. De regula, jucatorii au nevoie de o camera web pentru a interactiona usor alaturi de ceilalti jucatori prezenti pe diverse platforme. De asemenea, un microfon sau difuzoare de calitate sunt o necesitate iar modelele avansate le pun la dispozitie intr-o forma customizata si perfect optimizata.
Sistemul de operare, in cele mai dese randuri, este Windows, versiunea fiind mai degraba o alegere preferentiala. Data fiind investitia, adaugarea unui sistem de operare inca din momentul achizitiei este de bun augur si va permite sa beneficiati de aportul unui laptop perfect functionabil inca din prima clipa de dupa livrare. Windows 8 sau Windows 10 sunt cele mai noi si mai bine cotate sisteme de operare pe care le puteti adauga configuratiei voastre.
Garantia in cazul echipamentelor IT este una standard, de minim 2 ani, cel putin asta regasim in oferta actuala. Investitia intr-un laptop pentru jocuri este una destul de importanta iar o garantie cat mai mare reprezinta o siguranta in plus pe termen lung. Mizati pe echipamentul cu o garantie cat mai buna, in cel mai rau caz avand posibilitatea de a adauga pana la 3 ani de garantie suplimentara contra unui cost care se calculeaza ca procent din pretul total al laptopului.
1. Laptop Alienware 17 cu procesor Intel® Core™ i7-4710HQ, 2.50GHz
Carcasa durabila din aluminiu anodizat intarit cu un cadru din aliaj de magneziu protejeaza afisajul LCD si componentele interne. Peretii frontali si laterali oblici dau sistemului Alienware 17 un aspect sofisticat si misterios. Sistemul este creat pentru performanta maxima, avand o supapa de evacuare in spate pentru gestionarea caldurii generate in interiorul sistemului.
Alienware 17 are forta interioara si exterioara: incorporeaza multe tehnologii noi pentru maximizarea performantei. Cu procesoarele optionale Quad Core Intel® Core™ i7 din a patra generatie supratactate obtineti viteza, puterea si performanta de care aveti nevoie. Iar bateria cu 8 elemente va permite sa aveti parte de mai multa actiune dintr-o singura incarcare.
Vezi detalii si pret2. Laptop Toshiba Satellite P70-B-10U cu procesor Intel® Core™ i7-4720HQ 2.60GHz, Haswell™, 17.3″, Full HD
Vezi mai mult si faci mai mult pe ecranul Full HD de 43.9 cm (17.3″) al Satellite P70-B. Echipat cu un procesor Intel® Core™ i7, ofera multitasking mobil si divertisment de top. La 300 NIT, ecranul mare al P70-B ofera luminozitate vibranta si calitate optima a imaginii, pentru o experienta similara celei de pe televizor. Aceasta excelenta vizuala este completata de difuzoarele Harman Kardon cu amplificare audio DTS Sound™, astfel ca vei experimenta o calitate audio excelenta si sunet surround realist, fie ca vizionezi un film sau asculti muzica.
Placa video rapida AMD Radeon™ R9 M265X Enthusiast Graphics cu memorie dedicata de 2 GB GDDR5 a fost creata pentru a oferi performante optime in orice moment.
Vezi detalii si pret3. Laptop Gaming Asus ROG G551JW-CN319D cu procesor Intel® Core™ i7-4750HQ, 2.00GHz, Haswell™, 15.6″, Full HD
Notebook-urile din Seria G apartinand familiei ASUS Republic of Gamers (ROG) ofera un nivel foarte ridicat de performanta datorita procesoarelor Intel® Core™ i7 si a placilor video dedicate in mod special pasionatilor de jocuri din seria NVIDIA® GTX.
Bucura-te de un nivel extraordinar de realist in jocuri cu ajutorul ecranului Full HD IPS cu unghiuri de vizualizare de 178 de grade si a tehnologiilor audio de inalta clasa ASUS SonicMaster si ROG AudioWizard. In plus, sistemul sau de racire ofera eficienta si un nivel foarte redus de zgomot, ceea ce iti permite sa te bucuri pe deplin de adevarate sesiuni maraton de jocuri.
Vezi detalii si pret