Combina frigorifica – sfaturi pentru alegerea unui produs de calitate
Combina frigorifica nu este un aparat electrocasnic pe care sa-l schimbi in fiecare an, drept pentru care trebuie sa cantariti bine decizia de achizitionare a unui asemenea produs.
Cum alegi cea mai buna combina frigorifica?
Acordati atentie sporita garantiei si service-ului oferit de producator. Garantia este un factor important in alegerea unui asemenea electrocasnic. Combina frigorifica este un aparat electrocasnic scump, drept pentru care o garantie buna, care sa se intinda pe durata mai multor ani va poate scapa de inconvenientul de a va calcula pierderile sau costurile in plus.
Service-ul oferit de producator este la fel de important. Cautati sa achizitionati aparatura produsa de branduri cunoscute in materie de electrocasnice care in general ofera servicii service de calitate. Achizitia unui brand no-name aduce de la sine si riscul de a nu gasi service-uri autorizate pentru reparatie, piese de schimb, sau ca pretul pieselor sa fie extrem de ridicat.
Clasa climatica a unei combine frigorifice arata pragurile de temperatura intre care combina frigorifica functioneaza optim, drept pentru care este un criteriu ce trebuie studiat cu atentie. In functie de zona geografica unde urmeaza a fi folosita, clasele climatice a unei combine frigorifice se impart astfel: SN (10-32 grade celsius); N (16-32 grade celsius); ST (18-38 grade celsius) si T (18-43 grade celsius).
Afisajul unei combine frigorifice poate fi de tip electronic cu comenzi digitale sau chiar touch screen. Sfatul meu este sa nu va ghidati dupa aceasta caracteristica care va poate ”lua ochii” initial. Sunt alte caracteristici mult mai importante de care sa tineti cont. Afisajul si tipul panoului de control nu va ofera nici un confort sau performanta sporita dar va scot bani buni in plus din buzunar.
Functiile multimedia sunt o caracteristica tot mai intalnita la combinile frigorifice. La fel ca si afisajul sau panoul de control, aceasta functie este destinata celor cu buget ”supraestimat”. Combinele pot veni cu dotari precum functii audio/video, rama foto, player multimedia sau chiar TV incorporat. Daca totusi tineti neaparat sa aveti astfel de gadgeturi multimedia in bucatarie, va sfatuiesc sa le achizitionati separat de combina frigorifica, veti economisi enorm.
Designul combinei frigorifice este atat de diversificat incat e greu sa nu gasiti ceva pe placul dumneavoastra. Fie ca este vorba de design exterior sau interior gama de unde se poate alege este incredibil de variata. De la combinele frigorifice cu aspect retro de culoare ”alb murdar” sau bej pana la cele gri metalizat sau negru sidefat cu insertii de inox, toate sunt disponibile pe piata. Daca optati pentru o combina frigorifica din otel inoxidabil, fiti atenti ca aceasta sa aiba sistemul anti amprenta. Combinele din otel inoxidabil le veti gasi disponibile atat cu aspect lucios cat si mat.
Combinele frigorifice sunt dotate cu congelator si frigider in spatii separate, deci au cel putin doua usi dar pot avea si mai multe, oferind atat un aspect spectaculos cat si o utilitate mai mare. Repartizarea spatiilor poate fi facuta in diverse moduri: fie congelator jos frigider sus, congelator sus frigider jos sau pe verticala, stanga frigider dreapta congelator si invers.
Designul interior al unui astfel de electrocasnic, tine mai mult de partea practica insa trebuie tratat cu atentie deasemenea. Optati pentru o combina a caror rafturi pot fi asezate in diverse pozitii sau au pozitia reglabila, astfel puteti schimba compartimentarea in functie de necesitatile de moment. Daca optati totusi pentru rafturile cu pozitie fixa, acordati atentie mare distantei dintre ele si tineti cont de vasele de gatit pe care le aveti acasa sau alte obiecte ce urmeaza a fi depozitate in spatiul frigorific al combinei.
Suportul metalic pentru sticle nu este foarte util in interiorul combine. Va spun din experienta ca risipa de spatiu creeata de montarea unui astfel de suport este mai mare decat utilitatea sa. In general, suportul metalic pentru sticle este facut pentru a depozita sticle de 1 l sau 1.5 l, nu de 2 l, inconvenient mare din punctul meu de vedere.
Despre compartimentarea interioara a usii va sfatuiesc sa aveti grija ca pozitia suporturilor sa fie ajustabila pe inaltime, iar in latime sa permita depozitarea sticlelor de 2 l. Veti vedea combine frigorifice cu functie de dozator pe usa. Nu optati pentru o astfel de functie. Sistemul se poate strica usor iar spatiul pe care-l rapeste poate fi folosit mult mai util.
Usile reversibile se dovedesc utile daca aveti un spatiu restrans in care va fi asezata combina frigorifica. Astfel puteti monta usa incat sa se deschida in partea dorita, stanga sau dreapta in functie de asezarea combinei si a peretilor bucatariei.
Dimensiunile si capacitatea combinei frigorifice trebuie sa fie in raport cu spatiul bucatariei unde va fi montata si necesitatile dumneavoastra. Un raport corect intre toate acestea ar trebui sa va spuna care este capacitatea si dimensiunea ideala pentru aparatul electrocasnic.
Consumul de energiei al combinei frigorifice este ideal sa fie unul cat mai mic. Aveti in vedere ca aceasta va fi mereu in priza deci va consuma curent in permanenta. Ideal ar fi sa optati pentru o combina frigorifica cu o clasa de consum energetic de la A in sus. Nu va ghidati totusi numai dupa clasa de consum. Multi producatori de combine frigorifice care se lauda cu clasa A sau A+ la consumul de energie, ofera produse de calitate indoielnica. Cautati sa gasiti un raport bun din punctul acesta de vedere brand/clasa de consum.
Functiile importante ale unei combine frigorifice sunt capacitatea de dezghetare automata, functia no frost (fara gheata) si interiorul antibacterial. Recomand achizitia unui aparat care sa cuprinda toate cele trei functii mentionate. Orice functie in plus va fi un bonus.
Dezghetarea automata este o functie prezenta la majoritatea combinelor in ceea ce priveste partea frigorifica. Pentru congelator insa functia este mai rar intalnita.
Functia No Frost previne creearea blocurilor de gheata in interiorul combinei. Racirea interiorului se produce prin ventilarea cu curenti de aer rece. Dezavantajul unei astfel de functii este ca produsele neambalate se vor deshidrata o idee mai repede decat la combinele vechi fara functia de No Frost.
Interiorul antibacterial ridica putin pretul unui combine frigorifice insa diferenta merita platita! Alimentele vor fi mai proaspete, mirosul din frigider nu se va altera si mancarea va rezista mai mult.
Luati in seama toate aspectele prezentate, iar in cazul in care doriti sa faceti achizitia dintr-un magazin de specialitate, consultati si magazinele online inainte, oferta este mult mai variata iar caracteristicile tehnice si dotarile prezentate intr-un mod mult mai amplu.
Combine frigorifice recomandate
Am selectat din oferta prezenta pe piata cateva modele de combine frigorifice ce ofera un raport calitate/pret excelent si vi le recomandam in continuare.
1. Combina frigorifica MIELE KFN 11923 SD-2, 60 cm, Alb
Combina frigorifica de sine statatoare, alb
Maner tip parghie cu functie Easy Open
Usi reversibile (dreapta/stanga)
Setare electronica a temperaturii
3 sertare congelator
2. Combina frigorifica Bosch KGE49BI40, 413 l, Clasa A+++, H 201 cm, Inox
Clasa de eficienta energetica A+++
ChillerBox – Temperaturi mai joase decat in restul frigiderului – mentine carnea si pestele proaspete mai mult timp.
CrisperBox – Fructele si legumele raman proaspete mai mult timp, datorita sistemului de control al umiditatii.
Tehnologie LowFrost – Mai putina gheata in congelator, intretinere usoara si consum redus de energie.
VarioZone – Flexibilitate sporita in congelator datorita posibilitatii de indepartare a rafturilor de sticla si a sertarelor.
3. Combina frigorifica Whirlpool WBA3699NFCIX 6th Sense Fresh Control, No Frost, 344 l, Clasa A+, H 200 cm, Inox
Tehnologia Al 6lea Simt Fresh Control
Noua tehnologie de control al prospetimii Al 6lea Simt garanteaza refrigerarea la umiditate perfecta in intregul interior si face posibila pastrarea alimentelor proaspete de pana la 4 ori mai mult timp.
Whirlpool, impreuna cu Microban, liderul de piata in solutii atibacteriene, a dezvoltat un sistem antibacterian de filtrare a aerului. Este cea mai buna tehnologie disponibila care va protejeaza mancarea si ajuta la indepartarea bacteriilor si mirosurilor. Aceasta inovatie este disponibila in toate produsele noastre cu ventilator sau sistem Multiflow.
Cel mai important lucru la o combina frigorifica este capacitatea de congelare/24h . Privit in ansamblu combina frigorifica este un dulap impartit in doua. O parte (congelatorul) care are placati peretii cu “radiator” de racire iar cealalta jumatate este o cutie goala cu bec si eventual ventilator. Aerul rece din congelator urca in frigider printr-o “teava” care creaza un curent de aer. Reglarea temperaturii in frigider este de fapt un “robinet de aer” . Cu cat capacitatea de congelare este mai mare cu atat va functiona mai putin combina. Exact ca la climele de apartament. Luati o clima mica de 9000 btu si vreti ca toata vila sa fie racita , iar biata clima va functiona non stop chinuindu-se sa atinga temperatura dorita de dumneavoastra. Daca ati lua o clima industriala de 100 mii btu clima ar lucra cateva minute si camera in care este instalata poate fi folosita ca si frigider .
Sper ca aceste informatii sa fie utile celor care se pierd in descrierile irelevante ale producatorilor cu termeni magnifici… cum ar fi smart led (trantit in frigider o banda de leduri si gata sistemul smart) sau super accesoriul suport oua din plastic divin….