Aparate frigorifice

Cum alegi frigiderul perfect

Cuprins

Cel mai bun frigider

Alegerea frigiderului perfect pentru cei mai multi se dovedeste o sarcina grea. Munca de documentare, studiu si comparatia intre diferite modele de frigidere care se incheie cu o achizitie importanta ce nu este tocmai neglijabila din punct de vedere al pretului se pot dovedi anevoioase. Frigiderul nu este un aparat pe care sa-l schimbi in fiecare an, deci trebuie facuta o alegere corecta. Voi incerca sa detaliez in randurile de mai jos care sunt cele mai importante criterii pe baza caruia se achizitioneaza un frigider.

Fara doar si poate, frigiderul este aparatul electrocasnic cel mai des folosit si cel mai util in orice casa. Multitudinea de modele si functii aparute in ultimii ani cu care un frigider este dotat face ca achizitia unui astfel de aparat electrocasnic sa nu fie floare la ureche.

Cum alegi cel mai bun frigider?

Nu pot spune ca exista o reteta sau formula perfecta pentru a alege frigiderul perfect. Sunt insa cateva criterii dupa care te poti ghida in functie de necesitatile tale.

Lucrurile de care sa tii cont la achizitia unui frigider sunt pretul, dimensiunile, designul, functiile si clasa de energie. Sa incercam sa vorbim mai detaliat despre fiecare in parte.

Pretul frigiderului

Pretul frigiderului este un punct important! In primul rand, calculeaza-ti un buget disponibil pentru a face achizitia unui frigider, iar apoi incepe sa studiezi piata si optiunile.

Preturile pentru un frigider incep de undeva de la 800-900 lei pentru modele cele mai banale si pot creste chiar si de 10-15 ori pentru modele de lux si cele cu multe functii si dotari.

Daca ai exigente mari si un buget nu atat de mare, poti lua in calcul achizitionarea unui frigider in rate. Majoritatea retailerilor de electrocasnice ofera aceasta posibilitate clientilor.

Dimensiunile frigiderului

Dimensiunile unui frigider pot varia foarte mult. Inainte de a porni la cumparaturi, este bine sa masori spatiul din bucatarie destinat frigiderului, apoi sa tii cont de exigentele familiei. Nu uita sa gandesti si in perspectiva, masurand deasemenea spatiul disponibil pentru a deschide usa sau usile frigiderului, multa lume uita acest aspect important. Daca ai o familie numeroasa este obligatorie achizitionarea unui frigider cu volum cat mai mare, de preferat cu doua usi.

Tentatia si marea greseala a multora consta in faptul de a cauta achizitia unui frigider de dimensiuni si cu o capacitate mai mare decat necesara. Ceea ce multa lume nu stie insa, este ca un frigider functioneaza mult mai bine si mai economic daca este mai putin aer in interiorul sau. Deci cu cat  va fi mai mic frigiderul, cu atat va fi mai usor de umplut si eficienta sa va creste odata cu economia facuta. Ideal ar fi ca raportul sa fie echilibrat.

Compartimentarea frigiderului

Frigider side by sideCompartimentarea unui frigider este un lucru de luat in seama aproape la fel de important ca si dimensiunile. Un frigider mare si prost compartimentat este la fel de ineficient ca unul mic. Exista si modele care ofera posibilitatea de a-ti face singur compartimentarea dupa necesitati, rafturile fiind reglabile in trepte de cativa cm. Cele mai noi produse din categorie ofera chiar si rafturi elevatoare. Pozitia acestora poate fi ajustata fara ca rafturile sa mai fie golite. Si pretul pentru un astfel de model cu rafturi elevatoare este insa pe masura.

Din punct de vedere al felului in care este construit, putem incadra un frigider in una din cele patru categorii: frigider cu o singura usa, frigider cu doua usi si congelator in partea de sus,  frigider cu doua usi si congelator in partea de jos si frigiderele side by side cu o usa in dreapta si una in stanga.

Cele patru categorii pot fi importante atat pentru accesibilitate si usurinta in folosiri cat si pentru designul aparatului. Din punct de vedere al designului, gama existenta pe piata romaneasca este una variata menita sa satisfaca si cei mai exigenti cumparatori.

Frigiderul cu o singura usa era inainte si imediat dupa revolutie unul din cele mai des intalnite modele din Romania. Dupa diversificarea pietei insa, romanii au inceput sa aleaga si alte tipuri de frigidere sau chiar combine frigorifice. Astfel de frigidere pot fi de mici sau de mari dimensiuni incepand de la cativa zeci pana cateva sute de litri volum. In general atat cele mici cat si cele mai mari au incorporat un congelator in partea superioara. Cele mici au functia de alimentare duala, pot fi astfel alimentate atat la 220 volti cat si la 12 volti pentru integrarea lor in rulote sau folosirea in masina pentru concedii si excursii.

Aparatele frigorifice cu dubla utilizare ar putea fi adaugata drept o subcategorie a celor cu o usa. Aceste aparate electrocasnice pot functiona drept frigier dar si drept congelator printr-o simpla apasare de buton care ii comuta functia.

Frigiderul cu doua usi si congelator in partea de jos este varianta cea mai ergonomica din punctul meu de vedere. Partea de congelare, cea mai putin utilizata este jos astfel incat sa nu incurce, iar partea de refrigorare cea mai des utilizata va fi sus pentru acces usor si ergonomic.

Frigider cu doua usiFrigiderul cu doua usi si congelatorul in partea de sus in general functioneaza cu un singur compresor, compresor ce asigura atat racirea congelatorului cat si a partii frigorifice. Modelul este mai putin comod si ergonomic decat cel prezentat anterior, insa are si un pret mai mic decat cel cu congelator in partea de jos.

Frigiderele side by side sunt deasemenea frigidere cu doua usi, asezate de aceasta data in mod vertical. Un astfel de frigider nu doar ca este foarte placut ochiului cu un design placut ci ofera si o mai mare accesibilitate fiind mai ergonomic. De cele mai multe ori acest tip de frigidere au o usa in dreapta pentru compartimentul refrigorant si una in stanga, mult mai ingusta, pentru congelator.

Consumul de energie

Consumul de energie este pentru multi cel mai important factor in achizitia unui frigider. Frigiderul functioneaza in mod continuu, astfel ca recomandat ar fi un frigider cu consum cat mai redus. Un model din clasa A sau chiar A+ este recomandarea mea. Chiar daca un frigider cu clasa de consum A sau A+ poate avea un pret de achizitie mai mare, pe termen lung va ajunge sa te coste mult mai putin. Un model din clasa A+ consuma cu 25% mai putina energie decat unul din clasa A si cu pana la 40% mai putin decat unul din clasa B.

Functiile unui frigider

Sa vorbim si despre cea mai importanta parte pentru cei pretentiosi si anume functiile unui frigider. Cele mai important functii care nu ar trebui sa lipseasca sunt: no frost, functia de dezghetare automata si anti bacteria. Pe langa aceste trei functii de baza din punctul meu devedere, in ultimii ani producatorii se intrec in inovatii si ajung sa doteze frigiderele cu functii precum afisaj electronic si panou de control cu touch screen sau sertare cu temperatura ajustabila.

Functia No Frost este confundata de multi cu cea de dezghetare automata. Sunt insa doua lucruri diferite. Frigiderele dotate cu sistemul No Frost nu permit formarea de gheata in interior, racirea fiind efectuata prin ventilarea interiorului cu curenti de aer rece. Unele modele folosesc chiar coloane de aer multiple, tehnologia fiind denumita Multi-flow sau Multi air flow.

Dezghetarea automata este o tehnologie aparuta de cativa ani care iti permite sa scapi de chinul de a dezgheta frigiderul periodic. Apa rezultata in urma dezghetarii automate se duce intr-un lacas special creeat in partea de jos a frigiderului unde se scurge intr-o tavita situata deasupra compresorului, a carui caldura va face apa sa se evapore.

Frigiderele cu interior antibacterial sunt un must din punctul meu de vedere. Bacteriile sunt active pana la -19 grade, drept pentru care producatorii au creeat acest sistem bazat pe ioni de argint. Unele modele sunt dotate chiar si cu filtru antibacterial pe partea de ventilatie.

Frigiderele din topul gamei au functie de ajustare a temperaturii pentru fiecare sertar in parte. Spre exemplu poate fi setata o temperatura anume in sertarul cu legume si o cu totul alta temperatura in sertarul cu carne. Si pretul pentru modele cu o astfel de functie este insa pe masura.

Panou control frigiderAfisajul electronic, ecranul touch screen sau comenzile digitale sunt alte facilitati de care un model poate dispune. Astfel de functii, non utile la prima vedere, pot dovedi contrariul in cazul in care sunt afisate informatii utile sau pot fi setate diverse moduri de functionare. Tineti cont totusi ca un frigider foarte tehnologizat cu multe functii are o probabilitate mult mai mare de defectiune decat unul mai simplu.

Distribuitorul de apa sau gheata am observat ca devine o functie din ce in ce mai cauta la un frigider. Tineti cont ca o astfel de functie prezinta doua mari dezavantaje. In primul rand spatiul interior este redus mult si in al2-lea rand sistemul se defecteaza destul de usor.

Service si garantie

Garantia oferita de producator are importanta vitala. Unii producatori garanteaza o durata de viata a aparatului mai lunga altii mai scurta. Indreptati-va spre un producator de calitate care sa ofere o garantie buna, dar si un service bun.

Spre ca recomandarile si informatiile de mai sus sa te ajute in alegerea frigiderului perfect pentru tine si casa ta!

Frigidere recomandate

Va recomandam mai jos cateva modele de frigidere reprezentative ce ofera un raport calitate/pret excelent.

1. Frigider Side by side LG GSL325PVCV

Frigider Side by side LG GSL325PVCV

Tip aparat: Side by side – Volum net total (l): 508
Volum net congelator (l): 162 – Volum net frigider (l): 346
Sistem de racire frigider NO FROST: Da
Sistem de racire congelator NO FROST: Da
Clasa de eficienta energetica: A+ – Consum energetic (kWh/an): 442

Sistem de avertizare pentru usa deschisa, Blocare acces copii, Sistem Multi Airflow, Suport pentru oua, Tava pentru gheata

Vezi detalii si pret

2. Frigider Whirlpool WTV4597NFCIX

Frigider Whirlpool WTV4597NFCIXGratie tehnologiei Al 6lea Simt pentru Controlul Prospetimii, consumatorii isi pot pastra alimentele la fel de proaspete ca in ziua in care le-au cumparat, de pana la 4 ori mai mult timp.

Tip aparat: Frigider cu 2 usiAfisaj: LCD
Sistem de racire NO FROST frigider si congelator: Da
Volum brut total (l): 482 – Volum net total (l): 450
Volum net congelator (l): 109 – Volum net frigider (l): 341
Clasa de eficienta energetica: A+ – Consum energetic (kWh/an): 386

Vezi detalii si pret

3. Frigider Hotpoint ENXTY19222XFW
Frigider Hotpoint ENXTY19222XFW

Tip aparat: Frigider cu 2 usi – Afisaj: LED
Sistem de racire NO FROST frigider si congelator: Da
Volum net total (l): 456
Volum net congelator (l): 101 – Volum net frigider (l): 355
Clasa de eficienta energetica: A+ – Consum energetic (kWh/an): 390

Functie super-congelare, Functie super-racire, Sistem antibacterian, Suport pentru sticle, Suport pentru oua.

Vezi detalii si pret

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button