Aparate frigorifice

Cum alegi o lada frigorifica de calitate

Cuprins

Lada frigorifica de calitateO lada frigorifica este un aparat electrocasnic util oricarei gospodarii sau unui spatiu comercial care necesita un loc solid de pastrare a alimentelor congelate. In privinta unei potentiale achizitii online a lazii frigorifice de care aveti nevoie, trebuie sa existe o analiza obiectiva care sa puna in balanta toate avantajele si dezavantajele puse la dispozitie de catre anumite modele pe care le regasim in magazinele de profil. Fie ca ne raportam la design, functiile de congelare, dimensiuni sau consumul anual de energie electrica, analiza propriu-zisa trebuie sa aiba in vedere atat datele de importanta majora cat si micile detalii care pot face diferenta intre o lada frigorifica de top si una normala.

Definit ca fiind un aparat de natura electrocasnica foarte util, lada frigorifica dispune de o functie avansata de congelare care va permite sa depozitati alimente dintre cele mai diversificate. Daca printre cele mai importante produse alimentare care se congeleaza in vederea unei pastrari indelungate se numara carnea, legumele sau chiar fructele, sa nu uitam ca exista numeroase alte preparate si semipreparate care se pot depozita cu usurinta chiar si daca depasesc dimensiunile medii sau au o forma mai putin prietenoasa.

Unul dintre principalele avantaje ale unei lazi frigorifice de calitate fata de alte aparate similare este insusi capacitatea ridicata de congelare. In functie de forma si dimensiuni, se pot congela chiar si cateva sute de litri de alimente, un volum pe care multe dintre aparatele frigorifice comune nu le pot gazdui. Mai mult de atat, daca raportam acest volum la consumul anual de energie electrica, remarcam un detaliu cat se poate de interesant: o lada frigorifica aleasa adecvat poate sa aduca economii la nivelul energiei electrice chiar si de 30%.

Performanta, economica si disponibila in diverse forme si dimensiuni, o lada frigorifica de calitate mai are avantajul unui pret de achizitie foarte scazut. Exista mai multe intervale de pret in care puteti regasi lazi frigorifice performante, detaliu care aduce in prim plan flexibilitatea pe care acest aparat frigorific o pune la dispozitia potentialilor sai cumparatori.

Totusi, cunoscand toate aceste avantaje pe care o lada frigorifica vi le ofera, sunt anumite detalii care va impedica sa luati o anumita decizie pe moment in clipa in care ati hotarat ca trebuie sa intrati in posesia unui astfel de produs dedicat congelarii alimentelor. O analiza pertinenta a fiecarei optiuni disponibile in cadrul lazilor frigorifice este foarte probabil sa elucideze orice necunoscuta, ghidul nostru online de alegere a unei lazi frigorifice adresandu-se atat persoanelor care poseda cunostinte solide in acest domeniu cat si celor care doresc o informare corecta inainte de a efectua o investitie.

Cum alegi o lada frigorifica cu adevarat performanta?

Multi ar spune ca trebuie sa fii un adevarat expert in aparatura frigorifica insa realitatea este oarecum diferita, asta pentru ca ghidul nostru de achizitie va raspunde la orice intrebare vis-a-vis de aceste produse revolutionare. Cititi cu atentie fiecare aspect important care defineste o lada frigorifica si veti avea garantia ca achizitia voastra se va dovedi a fi una mai mult decat inspirata.

Design si dimensiune

Lazile frigorifice pot fi considerate aparate de natura frigorifica fara reusite depline la capitolul design sau estetica, formele lor definindu-le mai degraba drept unitati clasice. Cu toate astea, exista si lazi frigorifice care exceleaza la capitolul design datorita paletei de culori puse la dispozitia cumparatorului (alaturi de clasicul alb ele fiind disponibile in culori precum argintiu, nature white sau chiar negru) cat si la nivelul formelor rotunjite care definesc colturile.

Panou de control lada frigorificaTotusi, putem spune ca o lada frigorifica aparte din punct de vedere al designului exceleaza in ceea ce priveste noile sisteme de afisaj al informatiilor sau al setarilor de utilizare. Exista lazi frigorifice care dispun de afisaj LCD ce permite utilizatorului sa seteze treptele de congelare sau alti parametri termici.

Dincolo de design, o importanta covarsitoare o are insusi dimensiunea lazii frigorifice. Spunem asta pentru ca una dintre problemele cele mai importante cu care se confrunta cei care achizitioneaza o lada frigorifica este depozitarea ulterioara intr-un anumit spatiu. Stiind faptul ca majoritatea lazilor frigorifice sunt produse frigorifice verticale in forma dreptunghiulara, cumparatorii nu acorda o importanta foarte ridicata acestui aspect si se multumesc cu o potentiala achizitie de acest tip.

Detaliul este cat se poate de eronat, pe piata din Romania exista si lazi frigorifice care dispun de o forma aparte, cu o suprafata acoperita mult mai scazuta. Robuste, aceste lazi frigorifice vor ocupa mult mai putin spatiu si va ofera acelasi spatiu de depozitare ridicat datorita unei inaltimi sporite ce are avantajul unei integrari rapide intr-un decor mai restrans.

Structura, mobilitate si siguranta

In ceea ve priveste materialele din care o lada frigorifica este confectionata, cel putin daca ne raportam la invelisul sau exterior, acestea sunt oarecum similare in cazul majoritatii producatorilor. Pentru a nu incarca foarte mult aceste echipamente frigorifice, producatorii au optat pentru un aliaj rezistent si destul de usor, gradul de rezistenta nefiind afectat in niciun fel.

Exista o temere la adresa calitatii lazilor frigorifice privite din exterior insa ea ar trebui sa fie indepartata in totalitate, intreaga atentie indreptandu-se catre zona interioara. Noi numim interiorul unei lazi frigorifice si suprafata dedicata compartimentarii, modelele pe care aveti posibilitatea sa le cumparati fiind prevazute cu unul, doua sau chiar patru zone delimitate.

Aceste zone poarta numele de cosuri si sunt realizate in totalitate din materiale metalice de calitate superioara. Bineinteles ca exista si lazi frigorifice cu mai mult de patru cosuri de depozitare, acest aspect fiind in stransa concordanta cu capacitatea totala de congelare. Daca va doriti o recompartimentare dupa bunul plac in vederea depozitarii produselor cu dimensiuni variate, indepartati cosurile metalice ci depozitati alimentele dupa bunul plac.

Pe de alta parte, daca va doriti ca lada frigorifica sa poata fi transportata cu rapiditate dintr-un loc in altul, trebuie sa aveti in vedere ca exista lazi frigorifice fixe sau mobile. Daca in cazul lazilor frigorifice fixe este vorba despre un sistem de pozitionare la sol pe baza de picioare, in cazul unei lazi frigorifice mobile discutam despre un sistem care are la baza un set de roti. Atentie la tipul rotilor oferite de producator, trebuie sa aveti in vedere ca daca deplasati lada frigorifica destul de des se impune selectarea unui model cu roti solide, prevazute cu o protectie din cauciuc sau silicon pentru a nu periclita starea pardoselii.

Incuietoare lada frigorificaSiguranta unei lazi frigorifice este in stransa legatura cu sistemul de deschidere pe care producatorul l-a implementat. Fiind vorba despre aparate frigorifice verticale, deschiderea este posibila exclusiv prin zona superioara. Exista, totusi, atat modele care poseda usi rabatabile, care se deschid vertical, cat si lazi frigorifice cu usi glisante care nu necesita o zona de eliberare a usii. Noi recomandam ambele sistem de deschidere cu mentiunea ca siguranta este importanta, drept dovada ca cele mai apreciate lazi frigorifice sunt cele prevazute cu un sistem de securitate ce permite blocarea usilor.

Congelare

Sunt doua aspecte importante la nivelul congelarii si unul dintre acestea poarta numele de capacitatea de congelare. Inainte de a va achizitiona o lada frigorifica de calitate, luati in calcul o analiza pertinenta asupra strictului necesar si nu numai. Bineinteles ca o lada frigorifica verticala in format dreptunghiular are o dimensiune mai ridicata daca volumul este si el mai mare insa solutiile sunt la tot pasul. Alegeti lada frigorifica in functie de volumul considerat a fi necesar, modelele regasite in magazine ajungand si la capicitati de peste 400 de litri.

Un al doilea aspect de interes raportat la functionarea lazii frigorifice se numeste capacitatea de congelare efectiva. Noi o numim si puterea ansamblului si o consideram de importanta majora pentru ca valoarea indica eficienta produsului pe care doriti sa il achizitionati. O alegere inspirata are la baza necesarul personal si performantele lazii frigorifice, o valoare cuprinsa intre 10 si 30 kg/24h fiind una mai mult decat rezonabila.

Iar daca va doriti ca intregul sistem de congelare sa exceleze, aveti in vedere achizitionarea unei lazi frigorifice care dispune de un sistem de inghetare rapida. Fiecare producator a reusit sa breveteze sisteme proprii de congelare rapida, fiecare avand caracteristici mai mult sau mai putin similare. Super Frost sau Action Freeze sunt doar doua dintre cele mai eficiente sisteme de congelare rapida propuse in echiparea de baza a unor lazi frigorifice performante.

Consum, clasa climatica si zgomot

Clasa energetica lada frigorificaClasa energetica sau cum se calculeaza consumul unei lazi frigorifice, capitol de interes pentru orice potential cumparator al unui astfel de produs frigorific. Pe o scara care are la baza clasa energetica G, cea mai putin rentabila, si in varf clase energetice precum A+, A++ sau chiar A+++, adevarate inovatii tehnologice ale prezentului, este evident ca orice achizitie tinteste alegerea unei clase cat mai performante. Indiferent de dimensiunea sau forma lazii frigorifice vizate, clasa energetica influenteaza intr-un procent foarte ridicat consumul si recomandam alegerea unui coeficient cat mai bun.

La fel de importanta este si clasa climatica, asta in ciuda faptului ca majoritatea achizitiilor omit acest detaliu. De ce? Pentru ca simbolurile imprimate de producator modelelor sale va ofera posibilitatea sa stiti intre ce intervale de temperatura lada frigorifica poate fi utilizata la parametri optimi. Daca exista abateri, riscul unei degradari este unul crescut, totul conducand la un consum ridicat de energie electric sau chiar la deterioara/imposibilitatea de utilizare a lazii frigorifice pe care o achizitionati.

  • SN -> intre 10°C si 32°C
  • N -> intre 16°C si 32°C
  • ST -> intre 18°C si 38°C
  • T -> intre 18°C si 43°C

Nu puneti pret pe zgomotul unei lazi frigorifice? Noi va sfatuim sa faceti acest lucru pentru ca nu toate modelele sunt cu adevarat silentioase. Daca intr-o locuinta exista o singura lada frigorifica, ganditi-va ca intr-un centru comercial situatia este diferita. Insumate, zgomotele produse de aparatele electrocasnice pot conduce la valori destul de ridicate, tocmai acesta fiind si unul dintre motivele pentru care ar trebui ca alegerea sa fie o lada frigorifica silentioasa. Comparati acest parametru si sortati potentialele solutii si in functie de valoarea oferita de producatori.

Alte functii

Iluminarea nu doar ca va ajuta sa ordonati mai usor produsele congelate, sistemul prezent la interiorul lazii frigorifice trebuie sa fie la randu-i performant pentru a va ajuta sa economisiti fara a face rabat de la vizibilitatea efectiva. Exista lazi frigorifice iluminate cu becuri normale, acestea nefiind tocmai recomandate datorita consumului ridicat de energie electrica dar si a vizibilitatii precare, precum si lazi frigorifice iluminate cu ajutorul tehnologiei LED. Acestea din urma sunt mult mai performante, au un consum alocat iluminarii minim si se recomanda indiferent de modelul pe care intentionati sa il achizitionati.

Avertizarile sonore au capacitatea de a va avertiza in privinta anumitor neregularitati la nivel de functionare. Sunt importante si in acelasi timp utile indiferent de situatie, printre cele mai importante semnale sonore generate de o lada frigorifica numarandu-se avertizarea pentru neinchiderea corecta a usii sau cea pentru cresterea temperaturii interioare. Ambele sunt importante si va pun in garda in privinta functionarii corecte a aparatului, prezenta lor in dotarile unei lazi frigorifice fiind oarecum obligatori.

Ca o ultima caracteristica de interes in privinta alegerii unei lazi frigorifice, ne legam de autonomia aparatului in momentele in care alimentarea cu energie electrica lipseste. O pana de curent, o defectiune a propriei retele de energie electrica sau alt eveniment neprevazut poate pune in pericol functionarea lazii frigorifice. Fiind intamplari frecvente, aveti in vedere obtinerea unei autonomii cat mai ridicate pentru ca produsele congelate sa isi pastreze integritatea pe toata perioada efectuarii lucrarilor aferente.

Lazi frigorifice de calitate recomandate

1. Lada frigorifica Zanussi ZFC41400WA, 400 l, Clasa A+

 Lada frigorifica Zanussi ZFC41400WA, 400 l, Clasa A+

Volum net total (l): 400 – Volum brut total (l): 404
Clasa de eficienta energetica: A+ – Nivel de zgomot (dB): 45
Culoare: Alb – Deschidere standard: Vertical – Maner: Orizontal
Dimensiuni (IxLxA cm): 87 x 133 x 66 – Iluminare interioara – 3 cosuri interioare

Puteti instala lada frigorifica oriunde doriti – chiar si in garaj. Paravanul anti-condensare previne condensul, permitand functionarea congelatorului intr-un mod fiabil si eficient din punct de vedere energetic.
Deschidere fara efort
Accesarea alimentelor din lada frigorifica poate fi dificila datorita vidului format care tine capacul inchis. Tehnologia de anulare a vidului previne, insa, crearea de vid in interiorul lazii frigorifice.

Vezi detalii si pret

2. Lada frigorifica Whirlpool WH2010A+E 6th Sense, 204 l, A+, Alb

Lada frigorifica Whirlpool WH2010A+E 6th Sense, 204 l, A+, Alb

ALIMENTELE SUNT CONGELATE IN CONDITII OPTIME

Lada frigorifica Whirlpool combina tehnologia Al 6lea Simt, cu performanta energetica si cu solutii inteligente in managementul spatiului pentru conservarea perfecta a alimentelor.

Lazile frigorifice Whirlpool ofera o combinatie imbatabila de capacitate mare si consum redus de energie. Serie de caracteristici menite sa salveze timp si energie, sa imbunatateasca pastrarea alimentelor dumneavoastra, facandu-le solutia ideala pentru conservarea de lunga durata.

Vezi detalii si pret

3. Lada frigorifica Heinner HCF-205A+, 205 l, Clasa A+, Alb

 Lada frigorifica Heinner HCF-205A+, 205 l, Clasa A+, AlbDesign ECO ergonomic
Acest produs este fabricat din materiale care nu contin fluor, si are emisii reduse de carbon.

Clasa de energie: A+
Acest produs este carcaterizat de un consum redus de energie, la un randament sporit.

Latime produs: 946 mm – Dispozitiv recirculare apa
Nivel de zgomot redus (43 dB) – Cos din sarma detasabil
Design conceput pentru o spalare usoara a aparatului.

Vezi detalii si pret

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button