Aparate de incalzire

Cum alegi un boiler potrivit pentru acasa

Cuprins

Cum alegi un boiler potrivitBoilerul este un produs util oricarei locuinte, principalul sau scop fiind de a va pune la dispozitie un flux constant de apa calda indiferent de sezon.

Incalzirea apei se face mult mai rapid daca in locuinta voastra exista un boiler electric, montajul facil dar si rezistenta sa la socuri mecanice si temperaturi scazute fiind doar cateva dintre motivele pentru care trebuie sa va indreptati privirile catre un astfel de produs.

Totusi, majoritatea dintre voi isi pun o intrebare destul de logica: cum alegi un boiler electric potrivit pentru acasa? Intr-o perioada in care oferta este foarte variata, o astfel de intrebare este lesne de inteles, scopul acestui ghid fiind de a va prezenta, pe larg, toate caracteristicile si elementele importante care conduc la o achizitie de top.

Confectionat in mare parte din otel sau aliaj cu baza otelita, un boiler are o forma similara cu cea a unui rezervor, la interiorul sau fiind acumulata o cantitate de apa in conformitate cu dimensiunea sa. La nivel de functionare, boilerul este compus dintr-un ansamblu de incalzire si un termostat care reuseste sa stabilizeze temperatura apei in functie de setarile alese.

Utilizand principiul presiunii, boilerul se alimenteaza folosind conducta de apa rece a locuintei. Se acumuleaza o cantitate ideala de apa care intra in procesul de incalzire, proces care ne ofera si o prima metoda de a imparti boilerele.

Boilere in functie de combustibil

  • boilere electrice – sunt cele mai populare dar si cele mai eficiente, in vederea incalzirii apei menajere utiliandu-se o rezistenta care functioneaza cu ajutorul energiei electrice. Se alimenteaza la o priza normala sau chiar la o tensiune mai mare, la baza alegerii tipului de alimentare stand insusi capacitatea boilerului.
  • boilere pe gaz – functioneaza pe baza de gaz metan si au, de regula, o capacitate foarte ridicata. Ele sunt folosite indeosebi in zona industriala dar si in propria locuinta, aceste modele fiind de veche generatie dar la fel de eficiente de-a lungul timpului.
  • boilere pe ulei – astfel de boilere sunt tot mai putin uzuale datorita greutatii de alimentare cu acel ulei special. Uleiul este mai greu de procurat sau are un pret destul de mare, amanunt care influenteaza procentul tot mai scazut al unor astfel de produse pe piata.
  • boilere cu ardere a lemnului – desi pare sa fi trecut era in care se foloseau boilerele cu ardere, ele inca reprezinta o solutie pentru uzul industrial. De regula, sunt de mare capacitate si au menirea de a incalzi cantitati ridicate de apa.

Populare sunt boilerele electrice, cele mai rentabile si mai fiabile produse de pe piata din acest moment. Fata de oricare alt tip de boiler, un model electric indeparteaza cu usurinta orice tip de risipa energetica, functia stand-by reusind sa va puna la dispozitie apa calda in orice moment.

Tank in tank, cea mai noua tehnologie de pe piata

boiler electric negruBoilerele cu acumulare sunt cunoscute drept ansamble de tip tank in tank, structura axandu-se pe doua componente importante: baza boilerului denumita invelis si balonul intern care este confectionat din otel si are functia de rezervor.

Avantajul principal al acestor boilere este puterea, debitul fiind ridicat atat in momentele de varf cat si in cele in care se necesita un flux continuu de apa. De asemenea, functia de reincalzire are un consum scazut si se efectueaza intr-un timp foarte scurt.

Spre deosebire de boilerele clasice, echipate cu pereti dubli si serpentina, unui boiler de tip tank in tank ofera un transfer termic mult mai rapid. Suprafata de incalzire este si si ea mai mare, fapt care conduce la un randament sporit. La nivelul temperaturii apei, avem de-a face cu o constanta uimitoare, in interiorul rezervorului existand si un sistem de contractii care impedica depunerile de calcar pe pereti si componente.

Boilerul cu acumulare bivalenta

Acest sistem este o inovatie, un produs care are menirea de a asigura un debit de apa calda mult mai ridicat decat in mod obisnuit. Se adreseaza uzului de mare capacitate, un boiler cu acumulare bivalenta reusind sa incalzeasca apa intr-un ritm mai rapid.

Ce inseamna de fapt bivalenta? Se rezuma la energie si la sursele utilizate de catre boiler, cele doua surse de caldura ajutand la o incalzire mult mai rapida. Fiind incadrate in randul boilerelor de mare capacitate, modelele cu acumulare bivalenta dispun de serpentine care au un volum ridicat, cuprins intre 500 si 1000 de litri.

Un boiler instant pentru un consum mai scazut si apa la discretie

Fiind cele mai mici aparate de incalzit apa, boilerele instant au avantajul unor dimensiuni scazute si a unui sistem de incalzire foarte economic. Regula este realmente simpla, un instant functionand doar atunci cand este necesara o cantitate de apa calda.

In comparatie cu un boiler normal, consumul lor este chiar si cu 40% mai scazut, inconvenientul aparand in momentul in care se doreste o cantitate mare de apa si o presiune cel putin medie. Spre exemplu, daca doriti sa aveti o sursa de apa calda atat in baie cat si in bucatarie, un singur instant nu poate face fata datorita lipsei presiunii.

Aspectele esentiale in vederea alegerii unui boiler ideal

boiler instantMontajul este fara doar si poate primordial, un citeriu care poate sa faca o triere importanta printre ofertele disponibile. In functie de forma si de volum, exista boilere care se instaleaza in diverse pozitii si zone ale locuintei voastre:

  • Verticale – sunt cele mai populare si au avantajul montajului pe perete, volumul lor putand atinge chiar si cateva sute de litri.
  • Orizontale – reprezinta o alternativa viabila la boilerele verticale, avantajul lor fiind de pozitionare si montaj in zone mai putin permisive.
  • Deasupra sau dedesubtul chiuvetei – aceste modele sunt cele de tip instant, modele de capacitate restransa(10-20 de litri) care au avantajul unei forme si a unei dimensiuni de mici proportii.

Numarul de puncte care folosesc apa incalzita de un boiler este de interes si trebuie avut in vedere acest detaliu inainte de achizitie. Spre exemplu, daca va doriti sa folositi apa decat in baie sau decat in bucatarie, un instant s-ar putea sa va ofere necesarul fara niciun fel de probleme. In schimb, daca trebuie sa aveti o cantitate anume de apa atat in baie cat si la bucatarie sau intr-un spatiu public, este de la sine inteles ca aveti nevoie de un boiler de mare capacitate care sa poata garanta o presiune optima.

Volumul apei calde este un alt criteriu important, majoritatea celor care achizitioneaza un boiler neglijand acest aspect. In functie de numarul membrilor familiei sau de persoanele care vor apela la functia de apa calda zilnic, aveti de ales intre boilere cu un volum de pana in 30 de litri sau ansamble mai mari, cu volume cuprinse intre 50 si 150 de litri. Exista si cazuri izolate in care boilerul trebuie sa fie chiar si mai mare de 150 de litri, sfatul specialistilor recomandandu-ne sa apelam la un personal calificat care sa estimeze corect necesarul.

Puterea boilerului, in cazul modelelor electrice fiind vorba despre puterea totala a rezistentei folosite. De regula, valoarea este cuprinsa intre 1 si 3kW, rare fiind cazurile in care boilerele uzuale au o echipare mai slaba sau mai performanta de atat. Acest indice este important si denota atat timpul alocat incalzirii apei cat si consumul, o rezistenta de mare capacitate conducand si la un consum de energie ceva mai mare.

Izolarea boilerului nu este nimic altceva decat protectia pe care peretii o detin, modelele performante fiind prevazute cu zone tampon care reusesc sa pastreze temperatura apei pentru mai mult timp impedicand pierderile de energie. Un boiler foarte bine izolat are avantajul economisirii energiei pe termen lung, astfel ca acest detaliu devine relevant daca doriti sa aveti parte de un randament maxim.

Alte functii si parametri importanti

boiler AristonProtectia anti-inghet este obligatorie pentru orice boiler si, din fericire, majoritatea modelelor detin aceasta caracteristica. Pornind de la premisa ca incaperea in care veti monta boilerul nu detine o sursa de incalzire proprie si este foarte probabil ca tmeperatura de la interior sa scada dramatic in timpul sezonului rece, este important ca boilerul pe care il cumparati sa detina o protectie anti-inghet.

Termostatul reglabil este cea mai buna alegere, aceasta componenta ajutandu-va sa reglati parametri de functionare cu usurinta. De regula, termostatul regleaza temperatura apei si are capacitatea de a indica boilerului care este valoarea maxima pe care poate sa o atinga in procesul de incalzire. Daca iarna aveti nevoie de o temperatura setata mult mai mare decat vara, termostatul reglabil devine util in sezonul cald, atunci cand puteti schimba setarile economisind energie electrica.

Panoul de comanda conteaza si are ca scop reglarea parametrilor de functionare, cele mai noi boilere electrice avand solutii electronice. Bineinteles ca exista si boilere cu panou de comanda mecanic, mai anevoios de utilizat dar la fel de ofertant. Se recomanda un panou electronic pentru a avea garantia unei precizii mai mari a unor indici precum temperatura, perioada de functionare sau presiunea.

Siguranta nu trebuie eliminata din ecuatia achizitiei, multe boilere avand mari probleme de functionare daca nu sunt instalate corespunzator. Conteaza cine a fost insarcinat cu montarea boilerului insa multe dintre neplaceri poti fi indepartate daca ati ales un boiler electric cu supapa de siguranta. De regula, problemele vis-a-vis de siguranta apar la nivel electric, acolo unde se necesita o impamantare efectuata corect, si la nivelul presiunii apei, prezenta unei supape garantand siguranta incaperii chiar si atunci cand presiunea este foarte ridicata.

Designul si greutatea devin si ele motive de achizitie, anumiti clienti cautand solutii dintre cele mai estetice. Conteaza forma unui boiler insa la fel de relevant este sa puneti pret pe greutate si dimensiuni. Daca o greutate scazuta ne poate ajuta sa montam cu usurinta boilerul pe un perete, formele mai mici ne permit sa il includem intr-un anumit mediu fara a pune in pericol designul pe care l-ati gandit in prealabil.

Boilere recomandate

Am ales pentru dumneavoastra cateva produse din categoria boilerelor care ofera un raport calitate/pret excelent. Vi le prezentam in continuare.

1. Boiler electric Tesy BiLight GCV804420B11TSR, 2000 W, 80 l, Protectie anti-inghet

Boiler electric Tesy BiLight GCV804420B11TSR

Salveaza pana la 16% din energia de incalzire – Economiseste pana la 16% din energia de incalzire, prin eliminarea puntii termice dintre corpul boilerului si sistemul de prindere pe perete.
Intrerupatorul unic BiLight cu doua functii – Intrerupatorul are doua moduri de operare, vizualizate prin schimbarea culorii luminii panoului. Este indicat modul de “incalzire” cu culoarea rosu si “gata de utilizare” cu culoarea albastra, atunci cand temperatura apei ajunge la valoarea setatata si este gata de utilizare.
Termostat reglabil usor accesibil – Controlerul mecanic al temperaturii, instalat in partea de jos a boilerului este mare si permite reglarea facila a temperaturii dorite.

Vezi detalii si pret

2. Boiler termoelectric cu serpentina Tesy BiLight GCVS 804420 B11 TSR, 2000 W, 80 l

Boiler termoelectric cu serpentina Tesy BiLight GCVS 804420 B11 TSR

Fara punte termica – Reduce cu pana la 16% pierderea termica, datorita inlaturarii puntii termice intre rezervor si sistemul de prindere pe perete.
Serpentina – Sistem economic, eficient si sigur de producere a apei calde de consum compatibil cu o centrala de incalzire sau cu orice instalatie cu circuit inchis de incalzire.
Anodul de magneziu – Un anod de magneziu cu termen de viata marit cu 50%. Poate fi usor demontat si inlocuit.
Flansa – Flansa permite accesul liber la grupul electric al boilerului asa incat anodul si elementul electric pot fi foarte usor schimbate.

Vezi detalii si pret

3. Boiler electric Ariston Pro Eco EVO 80 EU, 1800 W, 80 l

Boiler electric Ariston Pro Eco EVO 80 EUPro Eco Evo este cea mai buna solutie pentru utilizatorul care isi doreste un produs capabil sa ii garanteze un nivel maxim de economie de energie electrica si in acelasi timp o performanta si o siguranta maxima.
Datorita tehnologiei ECO EVO, actionata de noul termostat electronic avansat CoreTech®, sistemului Nanomix+Best si pachetului ABS, modelul Pro Eco Evo ii permite utilizatorului sa economiseasca pana la 50% din consumul de energie electrica pe an pentru a produce cu pana la 40 de litri mai mult de apa la 40ºC si ii ofera acestuia un nivel maxim de siguranta.
Pro Eco Evo beneficiaza de un design nou: termometrul inteligent se afla in panoul de comanda frontal cu LED-uri.

Vezi detalii si pret

4. Boiler electric Ariston Andris RS 10 EU, 10 l, 1200 W

Boiler electric Ariston Andris RS 10 EU, 10 l, 1200 WIncalzitoarele de apa Andris sunt actionate de un termostat imersat, care asigura un control extrem de precis al temperaturii apei, mentinand-o la valoarea dorita de dumneavoastra.
Este prevazut cu un design modern, cu panou frontal gri si reglare simpla a temperaturii din exterior.
Setare simpla a temperaturii datorita butonului frontal si termostatului imersat.
Element de incalzire din cupru.
Structura rezistenta la stropirea cu apa.
Design modern.

Vezi detalii si pret

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button