Cum alegi un panou radiant bun
Incalzirea apartamentului este o problema in fiecare iarna avand in vedere ca sistemul de termoficare de la stat lasa multe de dorit. In consecinta, multi locatari apeleaza la diverse aparate pentru a se bucura de o casa calda si primitoare.
Luand in considerare si pretul de achizitie dar si pretul consumului energetic lunar trebuie sa stii cum alegi un panou radiant bun daca acesta este optiunea ta.
Un panou radiant bun incalzeste rapid camera, nu este urat, se poate atasa de perete sau tavan si este foarte usor de folosit. Poate reprezenta una dintre cele mai bune variante din categoria produselor de incalzit locuinte.
Specificatiile unui panou radiant bun
Pentru incalzirea locuintei ai nevoie de un produs de calitate care sa reprezinte o investitie pe termen lung. Chiar daca pretul de cumparare nu este exorbitant totusi nu este de dorit sa il schimbi in fiecare an. Preturile se invart in intervalul 600-1500 RON.
Pretul si functiile
Exista persoane care prefera sa investeasca mai multi bani pe un produs care are mai multe functii cum ar fi accesorizarea panoului radiant cu o telecomanda si la polul opus exista persoane care cumpara un panou radiant doar pentru functia sa de baza si nu sunt interesate de nicio alta functie speciala de care se pot lipsi.
Aici depinde mult de buget si de ceea ce iti doresti. Totusi inainte de a cumpara un astfel de produs trebuie sa stii cum alegi un panou radiant bun. Avand cateva cunostinte legate de specificatiile produsului vei putea face o alegere constienta care se va dovedi cea mai avantajoasa.
Puterea panoului radiant
Puterea panoului radiant este ceea ce te intereseaza cel mai tare. In primul rand trebuie sa ai clar in minte dimensiunile camerei pe care vrei sa o incalzesti cu acest produs. Numarul metrilor patrati influenteaza alegerea.
S-a calculat ca undeva la 30-70 W sunt necesari per metru patrat. Intervalul este mare pentru ca este influentat de gradul de izolare al camerei, daca locuinta este izolata termic pe interior sau exterior, daca peretii comuni cu alti vecini sunt incalziti si de acestia sau daca ai multi pereti spre exteriorul blocului.
Pentru un apartament bine izolat termic vei avea nevoie de o putere mai mica per metru patrat. Cunoscand aceasta formula iti vei putea calcula cu usurinta puterea necesara unui panou radiant bun pentru a face fata camerei tale.
Treptele de putere
Pe langa puterea maxima pe care o poate atinge un panou radiant bun sunt importante si treptele de putere. Exista oameni cu sensibilitati diferite la caldura si de aceea panoul radiant trebuie sa fie versatil si sa se potriveasca oricarei tipologii.
Aceste trepte de putere te vor ajuta si sa economisesti energie. Poti opta pentru inchiderea completa a panoului sau il poti seta la treapta cea mai mica atunci cand esti plecat de acasa sau nu mai este necesara o incalzire atat de puternica. Setand panoul la o treapta inferioara va consuma mai putina energie electrica si sunt sigur ca acest aspect este foarte important pentru tine.
Nu ai vrea un consum enorm de energie pentru momentele in care nu beneficiaza nimeni de un apartament incalzit. Si daca tot vorbim de consumul energetic este bine sa stii ca un panou radiant bun va incalzi repede camera in care se afla. Nu va fi necesar sa il pornesti cu multe ore inainte de a te duce la culcare in cazul in care il ai instalat in dormitor. In cateva minute va aduce camera la temperatura setata de tine.
Termostatul
Un panou radiant bun are si un termostat pe masura. Cu ajutorul lui poti seta temperatura pe care doresti sa o atinga panoul radiant si apoi stai linistit ca nu o va depasi. Unele persoane se simt bine la 21 grade altele mor de cald la temperatura asta. Iarasi depinde de la o persoana la alta.
Termostatul pe langa ca iti permite sa setezi temperatura dorita functioneaza si ca si termoreglator. Asta inseamna ca atunci cand detecteaza ca temperatura din camera corespunde cu cea setata de tine el se va opri din a incalzi si va trece pe modul de mentinere a temperaturii. Asta inseamna un consum mai mic de energie si in consecinta o economie la bani pentru tine.
Functii speciale
Exista panouri radiante bune care au functie de detectare a ferestrei deschise. Asta inseamna ca atunci cand el inregistreaza ca o fereastra este deschisa si intra aerul rece de afara el se va opri. E ca un aparat inteligent care isi da seama ca aerul incalzit pe care il emana iese fix pe fereastra si consuma energie degeaba. Va porni apoi singur atunci cand inchizi fereastra.
O alta functie speciala este cea de detectare a prezentei, de fapt detectare a miscarii. Cand inregistreaza miscare in camera in care este instalat va porni emiterea de caldura. Atunci cand nu inregistreaza nicio miscare pe o perioada lunga de timp isi va minimiza consumul. Panourile cu aceasta functie te ajuta sa economisesti bani in cazul in care uiti sa il setezi tu la treapta inferioara de putere inainte sa pleci de acasa. E ca un partener pentru tine in limitarea consumului electric.
Siguranta
Sistemele de siguranta sunt foarte importante la orice dispozitiv electric. Este necesar sa te asiguri ca panoul radiant pe care vrei sa il cumperi are un sistem de protectie impotriva supraincalzirii si un sistem de auto oprire in cazul unei defectiuni. Mai exista si un sistem de protectie impotriva inghetului care s-ar putea sa te intereseze daca vrei sa-l cumperi pentru o casa de munte de exemplu.
Aspectul si instalarea
Daca te deranjeaza ca nu arata extraordinar sau ca nu se potriveste cu mobila pe care o ai in camera unde doresti sa il instalezi, un panou radiant bun se poate instala si pe tavan sau pe oricare perete cu ajutorul unor cleme. Este foarte usor de pus insa trebuie sa te asiguri ca exista o priza suficient de aproape de el unde sa conectezi cablul de alimentare.
Cel mai bun panou radiant: recomandari
Asadar, dupa ce ti-am prezentat cum alegi un panou radiant bun esti gata sa pornesti in cautarea produsului care sa iti satisfaca cerintele si mai ales sa se incadreze in bugetul alocat.
Mai jos iti prezentam cateva modele de panouri radiante de calitate care ofera un raport pret/calitate excelent.
1. Panou Radialight Dual Therm KLIMA 15 (1500W)
Radialight Dual Therm KLIMA are un design discret si elegant, adaugand un plus de atractivitate decorului locuintei in care este montat.
Un senzor de prezenta care adapteaza functionarea aparatului la stilul tau de viata, reducand automat temperatura din camera cand senzorul nu detecteaza miscare.
Functie de securitate ”fereastra deschisa” care comuta automat panoul in modul stand-by daca fereastra este uitata deschisa, evitand risipa de energie.
Afisarea consumului de energie, pentru a putea verifica daca temperatura setata de tine implica un consum mare de curent electric.
2. Panou radiant portabil Aurora Halos (1500W)
Eficienta ridicata – Tehnologia „QUICKSUN” inglobata in acest aparat asigura o distributie optima a caldurii si totodata o economie de pana la 20% fata de alte incalzitoare.
2 trepte de puteri disponibile in acelasi aparat, pentru a garanta o acoperire optima a suprafetelor care trebuie incalzite: 750W si 1500W.
Panoul se poate folosi ca si sursa portabila de incalzire sau se poate fixa pe perete.
Protectie la umezeala si praf IP 24 – Protectie electrica Clasa II – dubla izolare electrica.
3. Panou radiant pentru baie Helisea 110 (450W) tip uscator prosoape
Radialight HELISEA este un panou tip uscator-prosoape, eficient, elegant, confortabil, robust, versatil si rezistent la socuri.
Radialight HELISEA – 2 tipuri de puteri disponibile pentru a garanta nivelul perfect de confort pentru baia ta: 300W (2 bare pentru uscat prosoape) si 450W (3 bare pentru uscat prosoape).
Timerul electronic in 4 trepte (15′-30′-60′ si 120′), face posibila utilizarea produsului doar in perioadele necesare, economisind energie.
Intrerupator ON/OFF si led de confirmare a functionarii.
4. Panou radiant cu infrarosu ElectricSun 1200W
Consuma cu 20% – 50% mai putin decat orice alt sistem de incalzire.
Randament de 98%! Durata medie de utilizare ≥100.000H (ore).
Fara gaze toxice, nu consuma oxigen, nu produc deloc curenti de aer;
Au efecte terapeutice importante, datorita razelor infrarosii 15 μm emise de panourile radiante ElectricSun®
Formula de calcul, dimensionare a puterii incepand de la: 15 Wati/m³; 37 W/m².