Cum alegi un convector de perete de calitate
Cuprins
Avand in vedere ca temperaturile au inceput sa scada iar iarna aproape ca ne bate la usa toata lumea se gandeste la diverse solutii de a-si incalzi locuinta. Fie ca apelezi la o aeroterma sau ai o centrala termica deja instalata, un convector de perete de calitate ar putea sa reprezinte achizitia ta pe iarna acesta.
Cum alegi un convector de perete bun?
Dar inainte sa platesti produsul la casa de marcat trebuie sa stii cum alegi un convector de perete de calitate pentru a nu suferi dezamagiri mai tarziu. Exista cateva aspecte pe care sa le iei in calcul atunci cand te orientezi asupra unui convector de perete pentru a fi sigur ca este de calitate.
In cele ce urmeaza iti voi prezenta cateva criterii care te vor ajuta sa stii cum alegi un convector de perete de calitate.
Cum functioneaza un convector de perete de calitate?
Este bine sa avem o oarecare idee despre modul cum functioneaza diverse produse pe care le cumparam. Asa le vom putea aprecia calitatea si vom stii cum sa diferentiem device-urile din aceeasi categorie. Nu prea ai multe cunostinte tehnice in materie de instalatii electrice? Nicio problema!
Un convector de perete de calitate functioneaza pe un principiu atat de simplu incat oricine il va intelege. Conform legilor fizice, aerul rece se mentine deasupra solului in timp ce aerul cald se ridica inspre tavan deci in partea superioara a camerei. Cum patul din dormitor se afla mai aproape de sol decat de tavan vom resimti un aer mai rece.
Un convector de perete de calitate va trage aerul rece de la podea, il va filtra si il va incalzi pentru ca mai apoi sa il scoata prin partea de sus a sa. Pana acum lucrurile sunt foarte simple dar cum reuseste convectorul sa incalzeasca aerul? Ei bine, la baza convectorului exista o rezistenta electrica ce incalzeste carcasa metalica. Aerul care circula de jos in sus printre peretii carcasei se va incalzi automat.
Cat de bine se incalzeste o camera cu un convector de perete de calitate?
Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare este necesar sa te uiti la puterea convectorului si la treptele puterii. Puterea este de la 500 W pentru un convector mic pana la 3000 W pentru un convector puternic.
Suprafata incalzita
Pentru a stii cum alegi un convector de perete de calitate trebuie sa stii cati metri patrati are camera pe care vrei sa o incalzesti. Ai nevoie 30 pana la 70 W pentru fiecare metru patrat. Acest interval mare este dat de tipul de camera.
De exemplu, daca apartamentul este izolat termic pe interior sau exterior vei avea nevoie de mai putini W. La polul opus daca apartamentul se afla la ultimul etaj si ai mai multi pereti externi (daca ai apartamentul pe coltul blocului) atunci vei avea nevoie de mai multi W pe metru patrat.
Acelasi lucru e valabil si pentru cazul in care vecinii tai sunt debransati sau nu isi incalzesc apartamentul. Un convector de perete de calitate cu o putere de 3000 W va putea incalzi eficient o camera destul de mare undeva la 60 mp. Asadar, dimensiunile camerei unde vrei sa instalezi convectorul de perete sunt importante si trebuie luate in considerare cand alegi un convector de perete de calitate.
Treptele de putere
Treptele de putere iti vor permite sa incalzesti camera in functie de nevoile tale si te vor ajuta sa economisesti. Poti seta convectorul la treapta cea mai mica pe timpul zilei atunci cand nu este nimeni acasa pentru a scadea din consumul electric.
Nu este indicat sa il opresti de tot deoarece seara cand vei vrea o temperatura mai ridicata va trebui sa tii convectorul la putere maxima o perioada mai lunga de timp si prin urmare va consuma si mai mult. Sunt persoane foarte friguroase care au nevoie de un convector la ultima treapta tot timpul noptii si altele care sunt rele de caldura. Pentru a se potrivi oricarei tipologii, convectorul de perete este ajustabil prin aceste trepte de putere.
Termostatul
Fiecare convector de perete are un termostat. Asta inseamna ca setezi temperatura pe care o doresti in camera iar convectorul va functiona incalzind aerul pana cand ajunge la temperatura respectiva. Atunci cand termostatul detecteaza temperatura setata el trece pe modulul de mentinere a temperaturii consumand mai putina energie electrica. Acest termostat este reglator important al convectorului avand in vedere ca nu ai vrea sa te sufoci de caldura noaptea. O temperatura prea ridicata fata de cea cu care esti obisnuit creeaza disconfort.
Siguranta inainte de toate
Stim ca siguranta este pe primul loc mai ales cand vorbim de aparate care stau in priza toata noaptea. De aceea si un convector de perete de calitate detine un sistem de siguranta si diverse alte sisteme.
Protectie la supra-incalzire
Sistemul de siguranta ii permite sa nu depaseasca o anumita temperatura prag pentru a nu se incalzi prea tare motorul. Acest lucru il protejeaza si pe el luand in considerare carcasa metalica dar si pe tine.
Un scurtcircuit din cauza unui motor supraincalzit ar putea duce la un dezastru. Acest sistem de siguranta functioneaza ca sistem impotriva supraincalzirii. In cazul in care apar defectiuni, un convector de perete de calitate are un sistem de auto-oprire. Se inchide singur automat pentru a nu cauza probleme.
Cu toate aceste sisteme de siguranta incorporate poti sa dormi linistit daca ai un convector de perete care functioneaza.
Protectie anti-inghet
Un alt sistem pe care e posibil sa il aiba incorporat un convector de perete de calitate este cel de protectie anti inghet. Exista persoane care achizitioneaza un convector pentru garaje sau pentru alte zone unde temperatura scade mult sub 0 grade. Aceasta functie poate fi folositoare daca doresti sa il folosesti in zone unde exista riscul de inghet.
Garantie
Garantia pe minimum 2 ani iti garanteaza ca alegi un convector de perete de calitate. Unele magazine iti ofera posibilitatea de a extinde aceasta garantie cu inca doi ani in schimbul unei sume de bani.
Cu toate specificatiile mentionate mai sus in minte vei stii cu siguranta cum sa alegi un convector de perete de calitate potrivit bugetului si nevoilor tale.
Convectoare de perete recomandate
1. Convector de perete Tesy CN03200EIS Wi-Fi Control, 2000 W
Incalzire mai rapida a camerei cu pana la 25%.
Cost mai scazut cu pana la 21% la electricitate in comparatie cu convectoarele cu termostat mecanic.
Convectie optima a aerului – Operare silentioasa
Sistem antiinghet fiabil – Posibilitatea montarii pe pardoseala
Termoregulator precis cu acuratete de 0.1°C – Termostat de siguranta
2. Convector Electric Atlantic F118, 2000W, Afisaj Digital
ATLANTIC F118 este un convector electric standard echipat cu un termostat electronic performant.
Se fixeaza pe perete cu ajutorul suportului din dotare sau optional poate fi instalat si pe sol cu ajutorul stativului cu roti.
Caracteristici principale:
1. Termostat electronic cu afisaj – 2. Reglaj temperatura (12-30°C)
3. Cinci moduri de operare: ON/OFF, Anti-Inghet, Programabil, Economic, Confort
3. Convector electric de perete Tesy CN 03 150 MIS, 1500 W
Recomandabil pentru incaperi de pana la (m cubi): 30 – 45
Putere maxima (W): 1500
Incalzire rapida si sporirea circulatiei aerului cald
Termostat reglabil – Clasa de protectie IP24
Convectie optima a aerului – Operare silentioasa
Sistem sigur anti-inghet
4. Convector electric podea/perete Argo Blues 1500W, IP24
Design elegant cu panou de sticla tratata termic culoare neagra
Termostat electronic pentru reglarea temperaturii in incapere (5-35 gr.C)
Grad de protectie IP24 – protejat impotriva stropilor de apa
Utilizare si in baie – Display cu LED-uri
3 moduri de incalzire: ECO/ CONFORT/ SUPER
Consum de energie min./max.: 750/ 1500W